Mit tennétek, ha rájönnétek hogy a 13 éves lányotok hazudik nektek? Sürgös.
Hát ebben a helyzetben én leülnék és mélyen elgondolkodnék, hol rontottam el. Mert egy gyerek nem akkor füllent ilyesmiről, ha azt érzi, hogy nyugodtan elmondhatja, bizalmas a viszonyotok és minden rendben van.
Próbáld felépíteni a kapcsolatot. Leülhetsz vele beszélgetni, hogy semmi gond nincs a szerelemmel (mivel egy 12-14 éves kislánynál teljesen normális a dolog), de ésszel csinálja.
Ha már egy randit nem mer bevallani, akkor már komoly a baj. Az alapján, hogy ellenőrizgeted és le akarod buktatni, nem alaptalan a viselkedése és nem vele van a gond, hidd el.
Ha most nem bízik meg benned, akkor később sem fog. Ha struccpolitikát folytatsz, vagy még rosszabb, tiltani próbálod, annak csak az lesz a vége, hogy tényleg hazudozni fog, és nem leszel ott, amikor komolyabb dolgok történnek egy ártatlan randinál. Nem biztos, hogy az az ideális, ha majd éjjel kiszökik, mert nem viheti haza a barátját. Vagy ha valami srác megszédíti és nem beszélheti meg veled, hogyha komoly lépésre készül.
Ja és a teljes őszinteség jegyében persze bevallod neki, hogy durván megsértetted a privát szféráját, ugye? Ha nem, akkor legalább tudod, kitől tanulta ezt a viselkedést... Ha bevallod, akkor pedig ne neked álljon feljebb, amikor kiakad, mert neki lesz igaza.
Szerintem leginkább imádkozz hogy ne derüljön ki, hogy olvasgatod a leveleit, mert egy ilyen után egy életre lőttek a bizalomnak..
Egyébként az értelmes kommunikáció sokat szokott segíteni a családi kapcsolatokon.
Hát nem irigyellek, kedves kérdező, kapod itt az ívet rendesen az önjelölt kiscsernusoktól.
Szülői szempontból:
Tökéletesen megértem, hogy nem szeretnél fiatal nagymama lenni. Gondolom ezért is folyamodsz titkosszolgálati módszerekhez, hisz a parás ember oda nyúl, ahová csak tud, hogy megelőzze a bajt.
Hogy miért hintáztat titeket a lányod, azt nem itt fogják neked kideríteni. Egyébként meg vannak szituációk, amikor egy tini a hazudozást látja a legjobb megoldásnak, még ha tudja is, hogy nem az. Ez a tini kor sajátossága.
A lényeg: ne buktasd le, sőt ne is szembesítsd. Ne áruld el, hogy belenéztél a kütyüjébe. Kezdj el vele beszélgetni. Ne faggatózz, ne vádolj, ne leckéztess, csak beszélgess vele a fiúkról, és ami a lényeg: mondd el neki a félelmeidet, a féltésed okát,és hogy neked nagyon fontos, hogy őszinte legyen hozzád. Ha megtaláltad a lányodon a "zippzárt", remélhetőleg megnyílik, és elmond magától mindent.
Ha nem tudtok szót érteni, akkor két dolgot tehetsz: elengeded a "barátnőhöz", és valószínűleg tovább sunnyog, vagy nem engeded el, mert úgy látod, hogy titkolózik előtted, és félted, hogy valami olyasmit titkol, ami miatt bajba kerülhet. Tehát élsz a szülői szigorral, és elviseled annak minden következményét. Tudod, nem az a baj, ha fiúzik, hanem az, ha bajba kerül emiatt. És ezt egy ekkora lányban tudatosítani kell.
Ha a kislány úgy érzi titkolóznia kell, ott gondok vannak a bizalommal... nekem annak idején ez eszembe sem jutott, mindig is barátnőmként tekintettem édesanyámra, mindent (de tényleg mindent, nincs tabu téma) meg tudok beszélni vele a mai napig.
Sosem voltam keményen fogva, ha menni akartam mehettem, az volt a kikötés, hogy tudja hol vagyok, kivel és mikor jövök haza. Arra az időpontra amit mondtam /vagy mondott/ viszont itthon kellett lennem.
Gondolkozz el rajta, miért érezheti úgy a lányod, hogy el kell titkolnia előled a fiúkat. Azt mondod barátnőhöz mehet. A fiúkat meg légpuskával üldöznéd el mellőle? :D Lehet, hogy ő ezzel tisztában van és nem mer szólni, inkább hazudik.
21L
#23: te nagyon okosnak hiszed magad szülőként, a többiek meg tudják, hogy mit kell tenni ahhoz egy szülőnek, hogy ne fajuljon el idáig a helyzet. A 2 dolog nem ugyanaz.
Azzal már nem tud mit kezdeni, ami megtörtént, de bárki, bármit mond, a gyerek magától nem fog hazudni, cska ha a szülő okot ad rá. Egyébként mi értelme lenne hazudnia? Semmivel nem lenne előrébb, ha hazudik, mint ha az igazat mondja.
Szóval itt elsősorban a szülő az, akinek el kéne gondolkoznia azon, hogy miért kényszerül arra a gyereke, hogy hazudjon neki.
Ezek után pedig leülni vele, és felelősséget vállalni azért, hogy szülőként itt és itt rontottam el, DE ez mind azért volt, mert féltelek, mert blablabla, átbeszélni a dolgokat. Ha eléred azt, hogy a gyereked bízzon benned, akkor nem fog hazudni, mert újra nem lesz rá oka.
De a hazugságnak mindig oka van, kár ezt most itt szülő, vagy pszichológus oldalról megközelíteni. Ok nélkül, csak azért, mert valaki tini, nem fog hazudni.
"ennek a fiunak mar volt vagy 5baratnoje is. Nem szeretnem ha a lányom lenne a kovetkezo preda!!!"
Jajj ne már. Még ha valami 16 éves kanos kissrác lenne, de egy 12 évesről beszélünk.
A legtöbb kiskamasznak van egy pár "nagyon komoly" 1 hétig tartó kapcsolata. Teljesen normális.
Beszélgess a lányoddal és ne fesd az ördögöt a falra, ne rémítsd el attól, hogy megnyíljon neked.
Még1x nagyon köszönom mindenkinek,aki vette a faradságot és valaszolt nekem.
szerencsesen megoldodott az ügy ,a lanyom mindent elmondott,amit en abbol az egysorbol amit hirtelen elolvastam a beszelgetesebol picit felre is ertettem,esmegijedtem mint ahogy altalaban,mert nagyon féltem őt.
Olyan jot beszelgettunk! Örülök azert hogy ennyire jól ismerem és mindjart megereztem hogy van valami.
Most igy visszaolvasva a kérdést,latni hogy 2perc alatt fogalmaztuk meg,és végül is elég egyszerűen es hirtelen van leirva. Akkor mar vegig sem olvastam,mert időm sem volt,és lehet azért félreérthető.
Egyedül annyit fűznék ehhez az egeszhez,hogy örülök hogy ennyire megérzem hogy van valami vele. És aki szülő es van egy kamaszodó lanya,es félti,akkor mindent megtesz hogy segitsen neki,es hogy megvedje.
amikor a kerdest feltettem nem volt időm megirni,hogy a beszelgetesbol csak a legfelső sort olvastam el,meg ő is a szobaban volt.
Egy válaszadó értett meg engem,neki külön köszönöm,be-like-tam a válaszát
"Én nagyon gonosz lennék a helyedben. Megvárnám mig vigan készülődik, smink, ruha, és mikor megy az ajtó felé, azt mondanám: csak egy pill. meggondoltam magam. Nem mész sehová."
Szüleim PONTOSAN ezt jatszottak el velem 13 eves koromban. Mindössze egy eletre gyülöltem meg öket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!