Megbántam, hogy nem állatorvosnak mentem, mit tegyek?
A szüleim nyomására csak helyi egyetemet választottam. Ott természettudományos dolgot.
De kiskoromtól kezdve állatorvos szeretettem volna lenni. A jegyeim és az érettségi átlagom jó, de kéne érettségiznem biosz -kémiából akkor jövőre, mert csak középszinten mentem belőlük..
Ugye állatorvosi csak Pesten van.Ők meg nem engedik meg, hogy oda menjek, szerintem nem is a pénz miatt, hanem szem előtt akarnak tartani. Mit tehetnék?Beszéljek velük, hogy nem akarok beiratkozni ahova felvesznek?
Az a baj, hogy jövőre se támogatnák, hogy a nagy Budapestre menjek.. Nagyon féltenek. De egyre inkább ezen jár az agyam, hogy miért hagytam magamat lebeszélni.
Mit tegyek?Iratkozzak be ahova felvesznek és ha egész életemben utána ez lesz bennem, hogy lehettem volna állatorvos is?
Tényleg hülye voltam, hogy hagytam magam lebeszélni,de így hogy nem támogattak volna akkor, elég nehézkes lett volna,nem hiszem, hogy ez az a dolog lenne ami mellett tudtam volna annyit dolgozni, hogy eltartsam magam ott.SZülői támogatás nélkül esélytelen szerintem..
Alapvetően 3 dolgot tehetsz:
1. nem iratkozol be:
- a szüleid biztos kiakadnak, így nehezebb lesz megszerezni a támogatásukat
- lehet, nem is vesznek fel jövőre az állatorvosira, és akkor veszítesz egy évet, de még az is előfordulhatsz, hogy két szék között esel a pad alá + ott az izgalom, hogy hova vesznek fel
- viszont megmaradnak az államilag támogatott féléveid
2. beiratkozol és passziváltatsz:
- legalább jövőre is biztos helyed lesz
- megmaradnak az államilag támogatott féléveid
- valami hasznos dologgal töltheted az egy éved: felvételire tanulni, nyelvvizsgázni vagy csak úgy nyelvet tanulni, esetleg bekérezkedni egy állatorvosi praxisba kisegítőnek
- a szüleid esetleg úgy értékelik, hogy "tengsz-lengsz" egy évet, és ellenségesen fogadják a döntést
3. beiratkozol és végigcsinálod az egy évet
- hangsúlyt fektetsz az állatorvosin is elismertethető tárgyakra, majd újra felvételizel az állatorvosira
- ha nem vennének fel, akkor sem vesztettél semmit
- a szüleid látják, hogy haladsz előre, emellett látják az elszántságodat, és talán megértőbbek lesznek és támogatnak
- az első éved könnyebb lehet az állatorvosin, de évet így is biztos vesztesz, ha a későbbiekben sokat csúszol, kieshetsz az állami finanszírozásból, ami tényleg sokba kerül:(
Anno én is felvételiztem az állatorvosira, egy ponton múlt, nem mertem bevállalni a költségtérítést, bár arra utólag is felvettek volna. Szóval teljesen megértelek. Elkezdve egy másik szakot, magadat is próbára teheted, hogy mennyi áldozatot vagy hajlandó vállalni az állatorvosiért, ha úgy adódik (újrafelvételizni, újrakezdeni, hátrahagyni a megkezdett szakot, vállalni a költségtérítés kockázatát stb.) Valami oka csak volt, hogy hagytad lebeszélni magad.
Alapvetően nem bántam meg, hogy végül mást végeztem el, bár néha eszembe jut, hogy el kellett volna fogadnom valamelyik felkínált lehetőséget (akár a költségtérítést, akár azt az akkor még meglévő zoológia szakot, amit sokan megjelöltek az állatorvosi mellett). Hobbiszinten sok állattal foglalkozom így is, és egy fajjal később komolyabban is akarok foglalkozni, ez ugyan messze nem ugyanaz, de az állatszeretetemet (úgy-ahogy) kielégíti - és közelről látom néhány állatorvoson, hogy bizony az ő életük sem könnyű:(
Az állatorvosi 11 féléves, emiatt az állam 13 félévet támogat ott. Ugyanezen okok miatt lehet pl az általános orvosit is 14 félév alatt ingyen elvégezni, hiszen egy év csúszás bármikor beüthet, az orvosi meg félévente egy millió forint. Ez 100%, hogy így van, egyrészről orvostan hallgató vagyok, másrészről nekem is az állatorvosi volt az álmom, de hasonló okok miatt nem jött össze...
Orvosi/állatorvosi mellett NEM LEHET DOLGOZNI. Ezen nincs is mit firtatni. Lehet sértődni, meg beszólogatni, de ezt úgy is csak az érti meg, aki elvégezte. 2 ismerősöm dolgozik orvosi mellett, az egyik 2007 óta itt van, az anatómia szigorlata nem lett meg 5. alkalomra sem (másodév vége), úgyhogy beletörődött és most itt hagyta (8 év alatt 2 évet nem tudott befejezni). A másik lány 2008 óta van itt, most fejezte be a másodéves tárgyait. Magyarán nem 1-2 félévet fogsz csúszni diákmunka mellett, hanem 5-6 évet. Ha jól tudom az állatorvosi a legdrágább, félévente másfél milla. Lehet számolgatni...
Nem, sajnos megfelelő szülői háttér nélkül ezt nem lehet csinálni. Tudom, mert az eddigi válaszolókkal ellentétben én benne vagyok a rendszerben.
Amit én ajánlok: csak a szüleiddel együtt tudod ezt végigvinni. Akkor is erőszakoskodj, mondogasd mindennapp, SÍRJ sokat látványosan, hogy mennyire odaszeretnél inkább. Dugd az orruk alá a statisztikákat, hogy ezekkel a természettudományos marhaságokkal pont kitörölheted (igaz), de az állatorvosi nem hogy biztos szakma, de biztos megélhetés is. Ha igazán jót akarnak neked, akkor ezt be fogják látni. Ha elmész erre a nem tudom milyen szakra, akkor valóban lehetnek olyan tárgyak, amiket akár el is fogadtathatsz, de ez nem is biztos, illetve kárba vész egy éved. Ami ciki, ha véletlen csúszol az állatorvosin. Mindenki úgy indul neki, hogy tuti nem csúszik. Nekem az előző félévem épphogy meglett, mert nagypapám halála pont vizsgaidőszakban következett be és elég ramaty lelkiállapotban voltam. Nem rajtam múlt volna. És ismerek ilyet, éltanuló, de volt egy peches napja, és emiatt csúszik. Nem szabad kockáztatni. A te életedről van szó. Ha nincs más, vond be a nagyszülőket, nagybácsikat bárkit, aki kicsit tud hatni a szüleidre.
Köszi mindenkinek!
10# arra ahova idén jelentkeztem, biztosan felvesznek, mivel szóbelit még nem tudom hogy fog sikerülni, de írásbelik alapján 100%, hogy bent vagyok
nyelvvizsgám már 2 is van, azt nem erőltetném tovább.
11# köszi a pro és kontra érveket:))
sajnos úgy tudom, hogy amikor beiratkozok rögtön első félévben nem lehet passziválni, de még utánanézek
12# örülök, hogy idetévedtél. én is ezt hallottam az orvosnak tanuló ismerősimtől, hogy nem lehet mellette dolgozni, mert hétköznaponként gyakran estig bent vannak, hétvégén meg muszáj tanulni a ZH-k miatt, és hogy folyamatosan tanulj, mert különben nem lesz meg.azt mondták, hogy havi max 1-2 napot lehetne hétvégén dolgozni. de abból meg még ha 12 órázásra megyek se telik ki egy koli és kaja, fénymásolás, drága anatómiakönyvek stb amiket meg kell venni. és ráadásul a rövidtávú memóriám nagyon jó, de ahhoz, hogy tartósan emlékezzek sokat kell ismételnem, biztos lenne mindig mit tanulnom.
még annyi, hogy igaz hogy TTK, de nem biosz szak vagy ilyesmi, hanem vegyészmérnök.ezzel gondolom lenne munkám, de szívesebben foglalkoznék állatokkal.
mindig érdekeltek, már alsós koromban is szakkönyveket olvastam, tenyésztésről, helyes tartásról, állatok anatómiájáról..aztán kedvenc műsoraim a Spektrumon és a hasonló csatornákon is mindig az állatos műsörök voltak..jelenleg is vannak kisemlőseim a házban és a kertben is. különböző kiállításokra is jártam/járok.. láttam már állatkórházakban műtétet(üvegfalon keresztül).
mesterséges megtermékenyítést is egy haszonállatnál..nagyon érdekelnek az ilyen témák. tudom, hogy nem lenne móka és kacagás a dolog, sajnálnám az állatokat amikor pl kisebb műtét közben ébren kell lenniük vagy esetleg elaltatni kell stb..
de ennek ellenére nagyon szép szakma..szerintem jól is bánok az állatokkal. útmentén bárhol látok macskát úgy 90%ban meg tudom simogatni, a kutyák se ugatnak meg csak nagyon ritkán..
meg tényleg rengeteget olvasok a témában és nagyon fáj, hogy nem engedték meg.. de még nem voltam 18 a jelentkezés leadásakor, de ezt már lehet írtam.. már megbántam, hogy nem emelteztem biosz-kémiából, de úgy voltam vele, hogy felesleges, hogyha úgyse mehetek állatorvosnak.
közben azon gondolkozok, hogy ősszel megcsinálnám a biosz emeltet, tavasszal meg a kémiát.majdnem 1 év vegyészmérnökös tanulás után csak menne az emelt kémia..a biosszal nem lesz gond, ha nyáron rákészülök..
szóval jövőre mindenképpen megpróbálom, mert nem akarok így élni még 50-60 évig, hogy mi lett volna -ha..
de csak elkezdtem a vegyészmérnököt, mert ha tényleg nem vennének fel jövőre, akkor elég ciki.. és kiesnék at intenzív tanulásból 1 évig.
ha már ott lennék a végén és mondjuk ki kéne fizetni 2 félévet, akkor már megérné, hiszen belátható időn belül végeznék.. és nem hiszem, hogy ne találnék állást..bár ha jól tudom 2-3 évig csak rezindens képzés van.. de azért is jár fizu gondolom..
a szüleimmel meg nem tudom mihez kezdjek, remélhetőleg 1 év múlva, hogyha kiderülne, hogy bejutok az állatorvosira, akkor nem mondanának megint nemleges választ..
szóval nem azzal volt a bajuk, hogy mit tanulnék, hanem , hogy nincs a városban és ne költözgessek én sehova...
más elmegy 14 évesen koliba,de az nem számít..
nem vagyok önállótlan pedig az itthoni dolgokban, szeretek és tudok főzni, takarításhoz nem sok tehetség kell, az is jól megy..
Nézd. Azt kell eldöntened, hogy vajon a vegyészmérnöki mennyire tenne boldoggá? Személy szerint azt gondolom, hogy a vegyészmérnöki és az állatorvosi teljesen más mentalitást igényel, egészen más embertípust tudok elképzelni egyiknek vagy másiknak. Könnyen lehet, hogy a vegyészmérnökin megtalálod önmagad és meg tudod valósítani az álmod. Hiszed vagy sem, de én is úgy érzem, hogy jó helyen vagyok, bár már 5 éves korom óta az állatorvosi volt az álmom. Ugyanakkor arra is jó esélyed van, hogy életed végéig benned lesz a tüske, hogy mégsem azt csinálod, amit igazán szerettél volna. Érted? Hogy érdekes dolgot tanultál, meg tetszik is, de nem az igazi mégsem. Na most azt kéne neked (és egyesegyedül neked) kitalálnod, hogy mivel jársz jobban. Elmész most vegyészmérnökire, megnézed tudnád e szeretni és csinálni ezt a szakot, felsőbb évesektől érdeklődni az elhelyezkedésről stb. Legjobb esetben megtetszik és maradsz, de egy év után még mindig ott hagyhatod. Vagy azt mondod, hogy téged a vegyészmérnöki kipróbálás szintjén sem érdekel, amúgy sem szeretnéd kockáztatni, hogy esetleg majd állatorvosin csúszol és fizessél stb, ezért el sem kezded. A világon egy ember van, aki ezen kérdésekre tudja a választ és az te vagy. Itt nem számít a szülők véleménye, sem az, hogy én vagy bármelyik válaszoló mit gondol erről. Ezt neked kell tudnod. Ér e ez a vegyészmérnöki annyit, hogy kipróbáld vagy nem? Ezt a kérdést tedd fel magadnak.
A szüleidről csak egy dolgot: minekután anyagi oKai nincsenek, ami miatt nem tudnál állatorvosira menni, ezért a legegyszerűbb dolog, amit tehetsz, hogy eléjük állsz és KIJELENTED, hogy te állatorvosira fogsz menni. Nem megkéred őket, meg utalgatsz rá, nincs értelme. Odaállsz és közlöd: anya apa, úgy döntöttem mégiscsak az állatorvosira megyek (nem szeretnék menni, vagy akarok menni, egyszerűen csak mész), már utánanéztem mindennek, tudom milyen feltélellel kerülhetek be. Engem a vegyészmérnöki nem érdekel, nem leszek vele boldog. Van egy álmom, egy elképzelésem, azt fogom követni. Pont.
Ha hisztiznek, meg veszekednek, akkor is kösd az ebet a karóhoz. Te állatorvosira mész, akár tetszik, akár nem! Minekután szüleid féltenek Budapest zord utcáitól, ezért sem kirakni nem fognak, sem kutyapórázon elhúzni vegyészmérnökire, amire már be sem iratkozol. Ezt kell tenned. Fogsz a szüleiddel veszekedni, lesznek sértődesek, de most őszintén: kit érdekel?! Rólad van szó, a jövődről, a boldogságodról. A szüleidnek nincs joguk ebbe beleszólni. Ők a szüleid és nem a gazdáid, támogatniuk kell, nem megmondani, hogy akkor mit csináljál életed végéig. Ezt szépen elő szabad adni nekik. Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!