Hogyan tudnék segíteni a gyászoló anyukámon?
Részvétem.
A gyásznak megvan a folyamata, megvannak a fázisai, és megvan, hogy kinél hogyan zajlik.
Próbálj meg minél több időt vele tölteni, de erőltess rá semmit, a gyászt nem lehet sürgetni.
Esetleg ha egy kismacskát ajándékoznál neki, az lehet, hogy jó lenne. Foglalkozna vele, lefoglalná, szeretgetné. Valami tanfolyam nem érdekelné? Egy ismerősöm, miután kirepültek a lányai és nem igen tudott magával mit kezdeni, majdnem elment egy értékbecslő tanfolyamra, mert érdekli a műtárgyak. Aztán az unokák ettől eltérítették, de az ötlet felmerült.
Kicsit kirándulni, szép a május köröttünk...
Szervezhet osztálytalálkozót is, hátha újra tud indulni egy régi barátság.
Sziasztok!
Nagyon köszönöm mindenkinek a hasznos tippeket, nagyon kedvesek vagytok hogy szántatok időt rám!
Szép napot mindenkinek!
Részvétem, kérdező.
Anyukám 1 éve halt meg súlyos betegség után, ami felőrölte a családot.
Nehéz kimondani, de neki is jobb volt már, hogy elmehetett, mivel olyan szenvedést, amit ő átélt az utolsó 3-4 hónapban senkinek sem szabadna átélnie, illetve a család is felőrlődött az ápolásában, illetve abban, hogy muszáj volt végignéznünk a teljes leépülését (fizikailag és szellemileg is).
hazaköltöztem apuhoz, hogy ne maradjon egyedül.
Sajnos úgy láttam, NEM lehet semmit tenni a rosszkedv, levertség és a gyász ellen. Szerintem, nem is szabad. Apu 6-7 hónap után kezdett kicsit élénkebb lenni, akkor kezdett el normálisabban enni újra.
Ahogy fentebb is írták, a gyász folyamatának le kell játszódnia.
Anyukád egyedül van a fájdalmával- ezen sajnos, nem sokat tudsz segíteni. Egyedül érzi magát, nincs akihez szóljon- azt meg kell szoknia, hogy egyedül van. A "nincs" érzést.
Javasolták a kutyát/macskát, azt hiszem én is, ez jó ötlet!
Szerintem az is segítene, ha pl. nem csak elmennél hozzájuk, hanem elmennétek néha egy-egy fél napos kirándulásra, ami kicsit felrázza.
A társ elvesztése után, szerintem ő nem feltétlenül barátkozni, ismerkedni akar, hanem előtte fel kell dolgoznia a tragédiát.
Mondtad is: nem tudsz helyette barátkozni.
Egy ilyen friss dolog esetében, sztem nem is kell. Amint túl lesz a nehezén, nyitni fog a világ felé- ha eljön az ideje.
Addig próbáld meg többször látogatni, közös programokat szervezni. Kutya: új rendszert vinne az életébe, segíthet.
Amikor apu 4 éve meghalt, anyu is nagyon megzuhant. Gondolkodtunk testvéremmel, mit lehetne csinálni, aztán végül vettünk neki számítógépet, beköttettük hozzá az internetet. Eleinte idegenkedett tőle, de belejött. Megtalálta gyerekkori-fiatalkori barátait, facebook, youtube, film-archívumok - bevált a dolog. Nyilván a net nem pótolta aput, de volt valami, ami anyut elkezdte érdekelni, tanulgatta a netet, megtanult chatelni, skype-olni,élvezte hogy a külföldön élő rokonainkkal is tudott beszélgetni.... nekünk ez vált be.
Arról meg nem a net tehet, hogy sajnos anyu is elment, most már másfél éve lassan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!