Hogyan segíthetnék a súlyos lelkibeteg anyukámon?
Anyukámnak az a rögeszméje, hogy megcsalja az apukám.
Apukám már idős, súlyosan visszeresek a lábai, elhanyagolja magát, pénze sincs. Tehát már csak ezért is abszurd a helyzet...
Anyukám súlyos téveszméket lát maga előtt, hogy egy alig negyven éves, csúnya arcú, de csinos testű nő elszerette tőle apukámat. Hol fehér autót, hol pirosat vezet az a bizonyos nő, hol vörös hajú, hol fekete parókát visel, és állandóan azt képzeli, hogyha apukám elhívja valahová őt (anyukámat) akkor csakis azért hívja, hogy a szeretője, vagy éppen apukám nemlétező haverjai kilessék, és végigmérjék anyut. Két félelmét már kapásból megcáfoltam, a többi abszurdnak tűnik, a többinek meg kicsi a valószínűsége.
Olyan sztorikat talál ki, hogy a kopasznak is hajmeresztő... Az a lényege, hogy ő és apu bármerre mennek, apu azért viszi arra anyut, hogy a nő lekicsinylően végigmérhesse...
Egyszer örömében felpattan, és ujjongani kezd a semmiért, de ez csak a vihar előtti csend, ugyanis egy óra múlva elkezdi ordítani a valótlan sérelmeit, akár egymagában is..!
Teleírhatnék egy könyvet, hogy miket ki nem talál...!
Segítsen nekünk valaki, hogy milyen lelki nyavaja ez, és hogyan kezelhető. Orvoshoz nem megy. Frontint adtak neki még egy pár éve, de azt sem szedi. Mit tehetnék?
Köszönöm
Ismerős helyzet, nekem a nagymamám szenvedett ugyanebben nagyon rég, de persze, hogy teljesen egészségesnek hitte magát. Itt csakis szakember segíthet, és kell is, mert mindenkit tönkre fog tenni maga körül sajnos.
Épp mostanában volt egy szomorú eset, de ott felismerte a hölgy, hogy tönkretesz maga körül mindenkit. :(
Nem szabad ezt megvárni.
Őszintén szólva szerintem szinte sehogy nem tudsz neki segíteni. Ha valamit beképzel magának, elég nehéz meggyőzni az ellenkezőjéről. Az lenne a legjobb, ha felkeresnétek együtt egy pszihológust. Bár ha ő biztos a dolgában, nem fog elmenni.
Elég nehéz az ilyen emberrel türelmesnek lenni, de mégis meg kell próbálnod, és segíteni neki. Beszélgess vele, hallgasd meg. Apukád hogy szokott erre reagálni? Szoktak egyáltalán beszélgetni?
"hogy a kopasznak is hajmeresztő."
Ezt még nem hallottam, de nagyon tetszik :D
Anyukád nyilvánvalóan beteg. Próbálj meg Apukáddal beszélni, hogy valahogy vegye rá, hogy orvoshoz menjen. Pszichiáterre lenne szüksége. Ez nem lelki nyavaja, hanem betegség.
Nincs testvére, anyukája, aki hatni tud rá? Esetleg egy barátnő?
Sajnos a rábeszélésen kívül mást nem tehettek, amíg nem ön- és közveszélyes.
Nekem a dédanyám volt ilyen, szerencsére nem nekem kellett megélnem, anyukám gyerekkorában.
Mindig mikor a dédpapa késett akkor kiabált hogy "biztos a krváiddal voltál!"
Aztán egyszer a dédpapa virágot vitt neki de a dédmama csak lelökte a lépcsőn, szegénynek csomó csontja eltört de felvonszolta magát Sopronból Pestre, vonattal, és nagyszüleimnél húzta meg magát. Ezen kívül a dédi székeket is vágott hozzá meg hasonlók. :(
Beszélj a háziorvossal, hátha ő rá tudja beszélni, hogy hajlandó legyen elmenni egy pszichiáterhez. Gyógyszerrel tünetmentessé tehető, gyógyszer nélkül reménytelen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!