Mit gondoltok erről? Az alkoholizmus örökölhető?
Csak ismétlem az előző válaszokat a függőségre való hajlam öröklődik, a konkrét alkoholizmus nem, az csak tanult viselkedés, példa, hogy a problémára az alkohol megoldást jelent. Nálam nagyszülők alkoholisták, de masszívan, az egyik már belehalt, kettőt az általa szerzett betegség vitt el, a negyediknek meg bika erős szervezete van, hogy 30 év kemény piálás után is simán elvan 70 felett.
Viszont pont emiatt szüleim mértékkel fogyasztók, szökőévente akkor is 1-2 pohár sör vagy bor, semmi tömény, max 1 ha rokon nagyon tukmálja a saját készítésűt valami családi eseményen. De náluk is megfigyelhető a függőségre való hajlam. Pl ha gond volt itthon (pénzhiány, összevesztek valamin anyuék, de mi ezt sose láttuk, csak érezhető volt, hogy most mérgesek egymásra), akkor apu nagyon fitt lett, mert folyamatosan futni, úszni ment. Még felsőfokú angolt is csinált, amikor egyszer a fejébe vette, hogy ő angolul tanul, de akkor szinte rögeszmésen vetette bele magát. Anyu a munkájának él, neki az a hobbija, a mindene (persze szerencsére csak utánunk). Magamon is gyakran figyelem meg, hogy ha épp padlón vagyok, akkor valamire teljesen ráfüggök. Számítógépes játék, könyvek, kézműves dolgok, sorozatok, stb. És akkor szinte beteges szinten, módon, időben végzem ezeket a cselekvéseket. Például gyakran előfordult, hogyha teljesen kiborultam valamin az egész hétvégét ágyban töltöttem 2-3 könyvvel, csak este fürödni, néha wc miatt másztam ki, meg kétszer vittem be magamhoz kaját, de volt, hogy még azt se és kimaradt a fürdés csak vasárnap este volt, mert másnap suli. Azóta igyekszem figyelni, hogy ne legyen ilyen, mert teljesen elhanyagolom ilyenkor az egyéb dolgaim. A gyakorit is elkezdtem függő módjára használni, így most már csak heti 2-szer 1-2 órát nézegetem, amúgy le van blokkolva. (jó kis szülői programok, amiket nem tudok feltörni, mert páromnál a jelszó)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!