Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit gondoltok erről? Az...

Mit gondoltok erről? Az alkoholizmus örökölhető?

Figyelt kérdés
Nagyon érdekel ez a téma. Az egyik ismerősömnek van egy kisfia, nagyon okos, szép kisgyerek. 2 és fél éves. Az anyja sajnos alkoholproblémákkal szenved, nincs minden nap berúgva, de szok inni és valamikor nagyon nehéz vele.. A nő az anyjával él. Az anyja nem alkoholista, ő rendes, de az apja is az volt. A kisfiú is alkoholista lesz? Nem csak az anyja neveli hanem a mamája és a papája is, szóval nem látja nagyon a rosszat. A kisfiú apja is meghalt, drogfogyasztás miatt. Nagyon szörnyű. Mit gondoltok ?
2015. ápr. 10. 16:49
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Szenvedélybetegséget nem lehet örökölni. Az más kérdés,ha a rossz gyerekkor és rossz példák miatt hasonló módszerekhez nyúl nagyobb korában, de alapvetően a gének ezt nem hordozzák.
2015. ápr. 10. 17:18
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Nem úgy, mint egy betegség. A hajlam lehet, és az a legfobb, mit lát otthon a gyerek, milyen példát, viselkedést, nevelést. Nem mondom, hogy törvényszerű. Csak sanszos. Éltem együtt alkoholistaval,olyan igazival. Biztos röhej, de előtte én nem tudtam hogy ez ilyen. Az apja levitte öt 14 évesen a kocsmába. Azóta ivott. 10 éves kora óta,cigizett

Egyszer azt mondta, hogy majd ő is leviszi a fiát a kocsmába. Mondtam neki, hogy a tiédet lehet, de az enyémet biztos nem. Már nem vagyok vele. Ha egy gyerek a problémak megoldásanak ezt az egy módját tanulja csak meg, ami amúgy nem megoldás, akkor van baj.

2015. ápr. 10. 17:20
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Maga az alkoholizmus, mint betegség biztos nem örökölhető, de a hajlam szerintem igen és ahogy más is mondta sok múlik azon, hogy mit lát otthon a gyerek, hogyan nevelték. Ha úgy, hogy ez a gyógyír a problémákra, akkor is két lehetőség van. Vagy egy életre megutálja a gyerek az alkoholt, ahogy édesanyám tette pl., vagy ő is ugyanolyan lesz, mint a szülei.

Szinte az összes felmenőm alkoholista volt férfi ágon, édesanyám felől szinte női ágon is teljesen. A szüleim a kivételek és nagyon erősen belém nevelték azt, hogy ez nem megoldás semmire. Sőt, még azt sem szabad tűrnöm, ha a párom annak érzi.

Tehát én azt gondolom kellő neveléssel és odafigyeléssel meg lehet oldani azt, hogy a kisfiúra ne ragadjon ez rá, sőt... Azt is, hogy kifejezetten utáljon milyen ilyen szert, amiért a szüleit ez tette tönkre.

2015. ápr. 10. 17:34
 4/14 anonim ***** válasza:
0%
Sajnos örökölhető,nálunk szinte mindenki iszik a rokoni körben,de kicsit hosszù lenne leírni mindenkinek az élettörténetét.
2015. ápr. 10. 17:35
 5/14 anonim ***** válasza:

4 féle ember létezik.

1. akinek a szülője alkesz és ő is az lesz

2. akinek a szülője alkesz és ő azért sem lesz az

3. akinek a szülője nem alkesz, de ő az lesz

4. akinek a szülője ne az és nem is lesz az

Én nem hiszek az alkoholizmus "örökölhetőségében"!

Ilyen nincs.

Mind a 4 emberre tudna szerintem mindenki példát mondani.

Az én családomban mindenki alkesz volt (volt aki agresszív is volt mellé) és szerették a piát bárminél jobban.

Én még sem lettem az!

Amikor koleszos lettem láttam olyan kortársaimat, akik a pia miatt mennyire leépültek és én véletlenül sem akartam olyan lenni mint ők. Én is volt hogy ittam bulikba, de nem a piáról szólt az életem és most sem. Bár sokszor könnyebb lenne alkesznak lenni, mint szembenézni a problémákkal...

2015. ápr. 10. 17:59
 6/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Remélem, hogy ő nem fog erre a rossz útra térni.
2015. ápr. 10. 18:08
 7/14 anonim ***** válasza:
Nem biológiailag, de "örökölhető". Nekem a dégynagyszülőktől kezdve anyai ágon mindenki az és a férjükre is sikerült ezt ráragasztani mind a háromnak. Én irtózatosan félek tőle, hogy velem is ez lesz, mert nagymamám és az anyám is messze menekült a szülőktől annak érdekében, hogy kiszakadjanak ebből a közegből, de hamarosan őket is "elkapta a kór". Nem tudom, hogy kezdődik, de remélem, hogy nekem sikerül ezt az átkot megszakítani.
2015. ápr. 10. 18:20
 8/14 anonim ***** válasza:

Szerintem az alkoholizmus nem örökölhető.

De a szeretethiány, figyelemhiány boldogtalanság, és a szülőtöl tanult egyéb dolgok miatt lehet rá esély hogy később az alkoholba menekül az ember.

2015. ápr. 10. 18:39
 9/14 anonim ***** válasza:

Pontosítanék: a függőségre való hajlam örökölhető. Ezt pedig a gyermekkorban látott minták erősíthetik.

A feltételes mód nem véletlen, tehát nem determinál az alkoholista szülő, csak az esélyt növeli.

Függőség pedig sokféleképpen megjelenhet: alkohol, drog, játékszenvedély, kapcsolatfüggőség, dohányzás, stb.

Persze mindenhol a kérdés az, hogy mértéktartóan fogyaszt valaki valamit vagy elveszti a kontrollt.

Tudom, a cigi sehogy nem egészséges, de azt én még nem nevezném függőnek, aki alkalmanként, bulikban rágyújt. Egyébként pedig hetekig megvan cigi nélkül.

Ugyanez igaz a többi függőségre is. Alkoholt is lehet inni mértéktartóan, rulettezni/pókerezni is lehet alkalomszerűen, szórakozásból.

Amint az életvitelt, szociális kapcsolatokat elkezdi bármelyik gátolni, onnantól függőség.

Apám például borászkodik, de nagyjából évi 20 liter bort iszik meg.

2015. ápr. 10. 19:15
 10/14 anonim ***** válasza:
Genetikailag nem örökölhető de ahogy Előttem is leírták a szülői minta igen. Apám alkoholista, az első kapcsolatom nekem is az volt (hozzá menekültem otthonról, kissé ironikus) de idejében rájöttem hogy nekem ez az életmód nem felel meg. A Férjem szökőévben egyszer iszik én is. Az esküvőnkőn ő 1 pohár sört ivott meg én annyit sem. Az alkohol szenvedélybetegség a problémá elől igy menekülnek. Hárman vagyunk testvérek az egyik hugom hajlamos rá, depresszív alkat ha szólsz neki megsértődik. Olyan mint apám. Remélem neki neki siklik ki az élete. De talán ez az egy dolog amit nem tűrök el. Szívből gyűlölöm az alkoholistákat mert, tisztelet a kivételnek nem lehet rajtuk segíteni, nem engedik. És mindegyik úgy kezdi hogy "csak egy pohár mert nekem ez jár".
2015. ápr. 10. 21:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!