Mit gondoltok erről? Az alkoholizmus örökölhető?
Nem úgy, mint egy betegség. A hajlam lehet, és az a legfobb, mit lát otthon a gyerek, milyen példát, viselkedést, nevelést. Nem mondom, hogy törvényszerű. Csak sanszos. Éltem együtt alkoholistaval,olyan igazival. Biztos röhej, de előtte én nem tudtam hogy ez ilyen. Az apja levitte öt 14 évesen a kocsmába. Azóta ivott. 10 éves kora óta,cigizett
Egyszer azt mondta, hogy majd ő is leviszi a fiát a kocsmába. Mondtam neki, hogy a tiédet lehet, de az enyémet biztos nem. Már nem vagyok vele. Ha egy gyerek a problémak megoldásanak ezt az egy módját tanulja csak meg, ami amúgy nem megoldás, akkor van baj.
Maga az alkoholizmus, mint betegség biztos nem örökölhető, de a hajlam szerintem igen és ahogy más is mondta sok múlik azon, hogy mit lát otthon a gyerek, hogyan nevelték. Ha úgy, hogy ez a gyógyír a problémákra, akkor is két lehetőség van. Vagy egy életre megutálja a gyerek az alkoholt, ahogy édesanyám tette pl., vagy ő is ugyanolyan lesz, mint a szülei.
Szinte az összes felmenőm alkoholista volt férfi ágon, édesanyám felől szinte női ágon is teljesen. A szüleim a kivételek és nagyon erősen belém nevelték azt, hogy ez nem megoldás semmire. Sőt, még azt sem szabad tűrnöm, ha a párom annak érzi.
Tehát én azt gondolom kellő neveléssel és odafigyeléssel meg lehet oldani azt, hogy a kisfiúra ne ragadjon ez rá, sőt... Azt is, hogy kifejezetten utáljon milyen ilyen szert, amiért a szüleit ez tette tönkre.
4 féle ember létezik.
1. akinek a szülője alkesz és ő is az lesz
2. akinek a szülője alkesz és ő azért sem lesz az
3. akinek a szülője nem alkesz, de ő az lesz
4. akinek a szülője ne az és nem is lesz az
Én nem hiszek az alkoholizmus "örökölhetőségében"!
Ilyen nincs.
Mind a 4 emberre tudna szerintem mindenki példát mondani.
Az én családomban mindenki alkesz volt (volt aki agresszív is volt mellé) és szerették a piát bárminél jobban.
Én még sem lettem az!
Amikor koleszos lettem láttam olyan kortársaimat, akik a pia miatt mennyire leépültek és én véletlenül sem akartam olyan lenni mint ők. Én is volt hogy ittam bulikba, de nem a piáról szólt az életem és most sem. Bár sokszor könnyebb lenne alkesznak lenni, mint szembenézni a problémákkal...
Szerintem az alkoholizmus nem örökölhető.
De a szeretethiány, figyelemhiány boldogtalanság, és a szülőtöl tanult egyéb dolgok miatt lehet rá esély hogy később az alkoholba menekül az ember.
Pontosítanék: a függőségre való hajlam örökölhető. Ezt pedig a gyermekkorban látott minták erősíthetik.
A feltételes mód nem véletlen, tehát nem determinál az alkoholista szülő, csak az esélyt növeli.
Függőség pedig sokféleképpen megjelenhet: alkohol, drog, játékszenvedély, kapcsolatfüggőség, dohányzás, stb.
Persze mindenhol a kérdés az, hogy mértéktartóan fogyaszt valaki valamit vagy elveszti a kontrollt.
Tudom, a cigi sehogy nem egészséges, de azt én még nem nevezném függőnek, aki alkalmanként, bulikban rágyújt. Egyébként pedig hetekig megvan cigi nélkül.
Ugyanez igaz a többi függőségre is. Alkoholt is lehet inni mértéktartóan, rulettezni/pókerezni is lehet alkalomszerűen, szórakozásból.
Amint az életvitelt, szociális kapcsolatokat elkezdi bármelyik gátolni, onnantól függőség.
Apám például borászkodik, de nagyjából évi 20 liter bort iszik meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!