Bűntudatom van, mert a szüleimnek kell fizetni miattam. Mit csináljak?
Olyan egyetemre megyek, ahol az állami támogatáshoz magas pontszám kell. Jó vagyok humán tárgyakból(min. egyből teszek emelt érettségit, de lehet, hogy kettőből, plusz van egy felsőfokúm és ha a nyáron lesz időm, összeszedem magam olaszból is és abból is leteszek jövő tavasszal egy közepet), de a reál és természettudományos tárgyak nem mennek...
Ezért nem lesz meg az a pontszám, amivel felvennének államira, anyáék azt mondták, hogy ők kifizetik nekem a féléveket.
De bűntudatom van, vagy nem is tudom, hogy mi ez... Rosszul érzem magam emiatt, mert tudom, hogy pl. földrajzból az első 2 évben lehettem volna ötös, vagy négyes, de én még puskát írni is lusta voltam, "az első két év úgysem számít" alapon.
Nem élünk rosszul, de ez a pénz máshová is jó lenne.
Pontszámítás két módon működik.
1.: a felvételi tárgyaidból tett érettségi vizsgáidból számított pontokat duplázzák, és a pluszpontokat ehhez adják hozzá
-VAGY-
2.: a pontok fele a középiskolás évvégi és félévi osztályzataidból számított (un. hozott) pontokból áll, a másik fele pedig a felvételi tárgyakból tett érettségid százalékaiból számított, azaz szerzett pontokból áll. Ezt a két pontszámot összeadják, és hozzáteszik a pluszpontokat.
Ezt a két számítást külön nem kell kérned, mindkettőt elvégzik, és azt veszik figyelembe amelyik a több.
Láthatod tehát, hogy akár azt is megteheted, hogy mindenből kettes vagy, de a felvételi tárgyaidból 100%-os érettségi vizsgát teszel, akkor is kaphatsz maximum pontszámot. De ehhez NAGYON jónak kell lenni az adott tárgyakból.
Az 1,8-es átlag arra enged következtetni, hogy annyira azért humán tárgyakból sem vagy jó.
De, minden humán tárgyamból ötös vagyok.
A matek 1.8 átlagom hogy jön a törihez például? :D
Mert oké, hogy matekból egy 10.-es egyenletrendszert nem tudok megcsinálni segítség nélkül, viszont simán vágom a történelem leckék logikai vázlatát.
Írj jó érettségit, akkor a kutyát nem érdekli a tanulmányi pontszámod. Én is így csináltam, végig bukdácsoltam matekból, de 4es érettségit írtam, emeltre mentem németből, 5ös lett, az középfokú nyelvvizsga is + pluszpontnak is számít, hogy emeltre mentem.
Emellett volt még egy angol felsőfokúm is, egyenes utam volt az érettségi pontjaimmal a kinézett szakra.
Diakhitelt semmikepp ne vegyel fel, bar latom, irtad, hogy nem is akarsz es ez jo dontes.
Lelkifurdalasod ne legyen. Van az a kinai mondas, (szo szerint nem tudom, hogyan, de a lenyege) hogy az a tanyer rizs, amit a szuleidtol kapsz, kolcson. Amikor a szuleid idosek lesznek, a kolcsonodet visszafizeted es te adsz nekik rizst.
Szoval lesz meg lehetoseged viszonozni ezt es segiteni oket, amikor majd neked lesz kereseted. Egyebkent lelkifurdalasod aztert se legyen, mert amikor ok gyereket vallaltak anno, valoszinuleg tudtak elore, hogy penzbe fogsz kerulni nekik :)
Arra azért nem szabad alapozni, hogy majd jó átlaga lesz egyetemen és átkerül államira. Államira úgy lehet átkerülni, hogy valaki kiesik onnan és pályázni kell a helyére. Magas pontszámos helyeknél kevesebb erre az esély, mert kevés államis van. Nálunk. pl. 465 volt a ponthatár, egy államis van, ő meg soha nem fog átbukni önköltségesre, az azért komoly meló. Meg van 40 ember a helyére.
Legalább is a mi egyetemünkön így működik.
Érettségin koncentrálj, hogy jól sikerüljön, mert duplázással a kutyát nem érdekli, hogy milyenek a jegyeid. A felsőfokúd miatt megkapod a maximális 40 pontot a nyelvvizsgáért, nem kell mellé a közép, mert több pontot nem kaphatsz. Meg arra is figyelj, hogy a nyelvi emelt érettségi és ugyanabból nyelvvizsga nem ér pontot, ilyenkor csak az 50 plusz pontot kapod meg, a 40-et a nyelvvizsgáért nem. Ha meg két emeltet teszel, és mindkettő felvételi követelmény, akkor nem kapod meg a nyelvvizsgáért a pontot, mert kijön a maximális 100.
Gyúrj rá a matek érettségire.
Én is kettes voltam matekból, de az érettségim jobb lett, bőven 400 felett voltam, mondjuk a 465-öt sajnos nem értem el, de c'est la vie. Én dolgozom mellette. Kegyetlen, de megoldható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!