Miért mondjátok mindig ezt?
Mindig mindenhol azt látom leírva, hogy "minden tini érettebbnek hiszi magát a koránál, közben egyik sem az".
De hiszen nincsenek egyforma emberek, a felnőttek között is teljesen más érettségi skála húzódik, az, hogy az emberek változóan fejlődnek, nem a kor függvénye, max a külső behatásoké, a személyiségé, és az adottságoké.
Teszem azt, egy 17-18 éves, jó tanuló, kulturáltan szórakozó, esetleg párkapcsolatban élő, nyelvvizsgával rendelkező tini jogtalanul gondolja magát érettebbnek egy korabeli primitív, drogos, és ágyból ágyba járó bukott tininél?
Vagy most komolya, ezt mégis hogy?
Tapasztalatnak hívják :) Tudniillik mind voltunk tinik, és mind végigjártuk pontosan ugyanezt az utat. Szerintem nincs olyan ember, aki ne gondolná magát érettebbnek a koránál.
Én is így gondoltam ezt, tökéletesen megfeleltem a leírásod szerinti "érettségi szintnek". Utólag belátom, jó nagy hülyeségeket csináltam, és gondoltam... amivel nem is volt baj, hiszen a koromból adódott. Hiába van valakinek esze, ha az élettapasztalata 0, ugyanúgy álomvilágban él, mint a kortársai.
Az, hogy éppen mit csinál nem érettség, hanem személyiség-függő.
Jogosan gondol(hat)ja magát érettebbnek...
"minden tini érettebbnek hiszi magát a koránál, közben egyik sem az" - ez puszta általánosítás(mert így egyszerübb) - tisztelet a kivételnek...
De mit számít/miért zavar mi van mindenhol írva?
Egy kérdés miért kiakadás?
Amúgy nem vagyok már tini:)
A kérdésem egyébként nem a tinik védelmében szólt, egyszerűen csak megdöbbentőnel találok egy ennyire ostoba állítást, logikailag teljesen értelmetlen. Ugyan olyan, mint mikor azt mondja valaki, hogy "minden férfi disznó " vagy hogy "minden szőke buta"
Egyszerűen csak nem szeretem az általánosítani akaró sztereotípiákat, de főleg nem magukat értelmesnek és érettnek mondó emberektől
Van egy mondás a tiniknek: ,,Túl fiatal és hülye vagy ahhoz, hogy megértsd, hogy túl fiatal vagy és hülye."
Nem azt mondom, hogy nincsenek különböző szintek, mert nyilván van aki többet élt át már 16 évesen, mint egy másik ember 22 évesen, és az lehet, hogy érettebben és komolyabban áll hozzá a dolgokhoz. De alapvetően az embereknek tini korukban nincs akkora élettapasztalatuk, nem tapasztaltak még meg annyi élethelyzetet, hogy úgy lássák a dolgokat, mint az idősebb társaik. Az emberek agya szinte ugyanabban a tempóban fejlődik, ezért tudjuk elosztani az életünket szakaszokra, amikre jellemzőek bizonyos dolgok, gondolkodásmódok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!