Felmentették gyermektartás elmulasztásában! Most hogyan tovább?
Sziasztok!
Mai napon voltam a gyermektartás elmulasztása ügy miatt a bíróságon, ahol meghoztak egy elég furcsa ítéletet!
A bíróság az apát felmentette a gyermektartás díj nem fieztése alól, mondván, hogy az apa önhibáján kívűl nem fizetett és fizet mind a mai napig, lassan 4 éve!
A bírónő elmondása szerint Én, a felperes feltett szándékom volt az, hogy a volt férjemet ellehetetlenítsem azzal, hogy nem hagytam, hogy 2011. november 29-én megverte az akkor még csak 11 hónapos lányomat, és feljelentettem kis korú bántalmazásáért! Ennek is lassan 4 éve!! Kérdem én, a gyermeket nem illeti meg az a jog, hogy ha már az édesapa nem hajlandó látogatni a gyerekét, legalább fizessen utánna?? Vagy a láthatás kötelező, a gyerektartás díj meg amolyan plusz pénz?? Hogy jön a bíróság ahhoz, hogy egy ilyen kényes ügyben, mint a gyerektartás elmulasztása, felmentést hoz a vádlott javára???
Azt hiszem, itt keverik sokan a szezont a fazonnal. A gyermektartásdíj-fizetési kötelezettség elmulasztása abban az esetben bűncselekmény, ha önhibájából nem fizet az, akit erre jogerős határozat kötelez. Azonban a büntetőjogi és a polgári jogi felelősség elkülönül: attól, hogy valaki büntetőjogi értelemben nem felelős (nem bűnös), a polgári jogi kötelezettsége még bőven megmaradhat. Egy egyszerű példa: kölcsöntartozást nem fizet vissza valaki, a kölcsönadó feljelenti mondjuk csalásért. A büntető bíróságon kiderül, hogy nem akart csalni, egyszerűen úgy alakultak a dolgai, hogy nem tudott fizetni. A csalás vádja alól felmentik, de ettől még a kölcsönvisszafizetés kötelezettsége a polgári jog szabályai szerint fennáll, és ha polgári pert indít ellene a kölcsönadó, akkor a polgári jogi ügyekben eljáró bíróság kötelezni fogja az adóst a pénz visszafizetésére, végrehajtást is lehet kérni ellene. Tehát: a tartásdíjfizetési kötelezettség akkor is megmarad, ha büntetőjogi értelemben nem felelős valaki, mert igaz, hogy nem fizet, de nem azért, mert lenne rá módja, csak nem akar, hanem azért, mert nincs miből. Az állam általi megelőlegzéssel párhuzamosan az állam fogja is őt perelni, hogy fizesse meg az államnak a helyette megfizetett tartásdíjat.
A büntetőjogi felelősség szempontjából közömbös, hogy az önhibán kívüliséget mi okozta, ki okozta, azt kell teljesen objektíven vizsgálni, fennállt-e az önhiba, avagy nem. Mit lehet ilyenkor vizsgálni? A probléma itt kezdődik és ez sajnos speciálisan magyar sajátosság: nagyon sokan teljesen feketén dolgoznak, bejelentés nélkül, mindenféle papír nélkül, tehát hivatalosan nincs jövedelmük, sem semmiféle vagyonuk. A bíróság vizsgálni szokta, van-e lehetősége az illetőnek alkalmi munkákat végezni, de ez is nagyon nehezen ellenőrizhető. Azt kétségbe vonni nem lehet, hogy rendes képzettség és használható tudás nélkül nem könnyű munkát találni (a biztonsági őrként, vagyonőrként dolgozók többsége éppen azért csinálja ezt, mert nincs a munkaerőpiacon igényelt tudása). Amit szoktak nézni: regisztráltatta-e magát álláskeresőként, milyen körülmények között él, stb.
Megjegyzem, a büntető bíróság nem is dönthet arról, hogy kell-e tartásdíjat fizetni, erre nincs is kompetenciája. Jelen esetben sem azt mondta, hogy nem kell tartásdíjat fizetni, hanem azt, hogy a fizetés elmulasztásával nem valósított meg bűncselekményt. Végezetül csatlakoznék az előttem szóló józanabb hangokhoz: javaslom, hogy a kérdező keressen egy jogban járatos személyt, ügyvédet, kérjen segítséget jogsegélyszolgálattól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!