Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Van megoldás? (Pénzügyi gond)

Van megoldás? (Pénzügyi gond)

Figyelt kérdés

26 éves vagyok, édesanyámmal élek és párommal. (Párom nemrég költözött hozzánk, nagyon messziről, ott ahonnan jött volt munkája, itt most nem tud keresni még fél évig, ezt most ne is ragozzuk tovább miért).

Amióta kiestem az iskolapadból csak tengődünk, közmunkáim voltak olykor. Édesanyám szintén közmunkában dolgozik ha hívják. Volt amikor 45 000-ből éltünk, éheztünk, ki akarták köttetni a gázt stb. adósságba kerültünk. Ha egyikőnknek volt közmunka az épp arra volt elég, hogy kifizessük a kifizetendőket és rendezzük a tartozásainkat. Olyan, hogy mindketten dolgozzunk ritkán volt. Akkor félretettünk, megbeszéltük mire gyűjtünk. Mindenen spórolunk/tunk, ha 5 ft-al olcsóbb a tejfel az egyik nagyáruházban ami a város másik szélén van, akkor ott vesszük. Nincs fodrász, kirándulás, szórakozás stb.

Amikor elmentem dolgozni nem éreztem, hogy dolgozom. Persze nem volt gyomorgörcs a számlák miatt, néha egy-egy jobb étel is becsúszott és számíthattam rá, hogy talán 2 hónap múlva összejön egy cipő ára. Nem éreztem azt a megkönnyebbülést amit mások, hogy megvettek egy chipset, vagy egy kapuchinot munka előtt. Minden pénz az utolsó forintig a közösbe ment. Nem fogtam, nem láttam. Úgy érzem kezdek becsömölni, hogy hiába dolgozom, vagy hiába nem. Annyira vágyom egy színházra vagy egy pizzára, egy moziba vagy egy discoba, egy kirándulásra, bármire. Kéregetnem kell édesanyámtól: - Anya, majd ha sok pénzünk lesz tudnál félretenni, kellene egy új nadrág."

Úgy érzem sosem "növök fel". Most véletlen úgy hozta a sors, hogy megint mindketten dolgozunk. Kicsit több jut így és szeretném ha én is költhetnék valamire, én is gyűjthetnék valamire. Ha megtehetném, hogy vegyek egy almát a piacon munka előtt. De nem tudom ezt, hogyan közöljem édesanyámmal. Szégyellem is magam, hogy miest jobban megy a sorunk, már "el akarom tőle szedni a pénzt", miközben ő sem költ egyébre, mint a "kötelezők kifizetésére". Nem tudom mit kellene tegyek, de felőröl ez az érzés. Felőröl amikor azt mondják nevetve, hogy ugyanmár nemigaz, hogy nem tudsz elmenni xy koncertre, nem egy nagy összeg, még ha kicsi is a fizetés. Én vágynék rá, de a másik oldalt ki érti meg?

Vannak mások hasonló helyzetben?

És kérlek ne azt mondjátok, hogy keressek rendes munkát, mert keresek...

2015. márc. 24. 11:40
1 2 3 4
 31/35 anonim ***** válasza:
0%

Én hasonlóan éltem le az egész eddigi életem. Apukám nem dolgozott, mert minek, anyukám fizetéséből meg csak nyomorogtunk négyen. Egyetemi kollégiumban nem ritkán éheztem. Diákmunka lehetőségek nem voltak.

Összepakoltam, kijöttem külföldre, de egész egy évig nem kaptam munkát, és ugyanez az életvitel folytatódott.

Végre dolgozom (még meg se kaptam az első fizetést, de már ki akarnak rakni), ha sikerül megmaradnom, jobb lesz kicsit.

Próbálj meg valami rendes állást találni. Nem könnyű, de hosszútávon jobb.

21N

2015. márc. 24. 16:37
 32/35 anonim ***** válasza:
51%
Ha már kamuzol, gondold végig jól, hogy ne bukj le.
2015. márc. 24. 16:54
 33/35 anonim ***** válasza:
32%

Ebben az országban az is seftel aki tudna munkát találni, csak ugye amit talál az nem elég a megélhetésre.

Feketézni meg az is feketézhet aki nem kap legális munkát, mert az neki is ép ugy tilos mint az ősmagyarnak.

2015. márc. 24. 18:57
 34/35 anonim ***** válasza:
73%

Nem olvastam végig az egészet, csak annyit láttam, hogy a párod kettős állampolgár és 1 évet kell még várnia a munkára.

Na ez az, amit nem értek. Én 1 éve költöztem Magyarországra a páromhoz (ő idevalósi). Én sem Eu-s országból jöttem, de megvolt a magyar állampolgárságom és nem kellett 1 évet várnom semmire sem. 2 hónapon belül találtam munkát és azóta dolgozom. Nekem is felsőfokú végzettségem van, több nyelven beszélek, de egyenlőre csak egy boltban tudtam elhelyezkedni. Nem egy leányálom, de jobb mint a közmunka. A lényeg, hogy nem vártam 1 évet, hanem azonnal dolgozni kezdtem.

Ha a párod magyar állampolgár, akkor bejelented a lakcímedre és azonnal kap személyit és lakcímkártyát + minden egyéb okmányt. 1 évig nem fizethet maga után tb-t és nem jelentkezhet be a munkaügyi hivatalba, de magánemberként kereshet és kaphat is munkát. Én is rengeteget szaladgáltam a papírjaimért, de ezeket a dolgokat azért tudom, mert megjártam a bevándorlási hivatalt, a járási hivatalt, az okmányirodát és a NAV-ot. 1 évet csak a segélyre kell várni, rendes munkát azonnal kapna, amint meglennének az iratai.

2015. márc. 25. 10:12
 35/35 anonim ***** válasza:
64%
Ha a párodnak annyira keresett szakmája van, akkor feketén is tud dolgozni, abban az egy évben, már ha akar persze.
2015. márc. 25. 13:53
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!