Apa nem fizette fél évig a gyerektartást utánam. Most mit tegyünk?
Anya nem kérte el apától a gyerektartást fél évig mert anya azt hitte már nem járna. Pedig abban a fél évben én még suliba jártam. És anya most visszamenőleg se akarja elkérni apától, vagyis csak megemlítette neki, apa nemet mondott (mindig nagyon nehezen kaptuk meg, sok "nincs most pénzem" után). Tudom, hogy bíróságon is lehet kérvényezni, hogy vonják le a fizetéséből.
Szerintetek szemétség lenne ez apával szemben?
Utánaolvastam és azt a következtetést vontam le, hogy jár a gyerektartás amíg nappali tagozatra jár a gyerek vagy be nem tölti a 25. évét. Én nappali tagozatra jártam amikor nem fizetett, úgyhogy járna. De ezt eddig is tudtam.
A kérdésem az volt, hogy nem lenne-e igazságtalan visszamenőleg behajtani rajta ezt az összeget?
Feltéve, ha nem volt semmilyen más jövedelmed, ez is szerepel a cikkben.
Nézd, a jog nem feltétlenül igazságos. Azt, hogy igazságos lenne-e, te érzed. Szerinted apád szenvedélyein lehetne segíteni, ha hajlandó lenne orvoshoz fordulni? Ha segítségért fordulna, mellette állnál? Hogy érzed, mennyire nehezítené meg az életét ez a levonás? És te megtennéd-e vele, hogy esetleg nélkülözzön, ha tényleg nehéz helyzetben él és nem csak hazudik? Már felnőtt vagy, el tudod dönteni. Azt tudjuk, hogy anyukádnak jól jönne, de anyukád nem erőlteti. Tudhat valamit, amit nem mond el neked ezzel kapcsolatban?
A cikkből:
"A különélő szülő változatlanul akkor is köteles tartásdíjat fizetni, ha ezzel saját szükségleteit korlátozni kell, azonban ezt a szabályt kicsit fellazítja az új törvény, és abban az esetben ha a gyermeknek van jövedelme, vagyontárgya amiből bevétele származik, vagy van más tartásra kötelezhető egyenes ági rokon – praktikusan a gyermekkel együtt élő szülő, vagy a nagyszülők – akkor ez a rendelkezés nem alkalmazható."
Így tisztább, összezavart, az eddigi válaszaidból azt hittem, hogy csak gyerektartást ítéltek meg.
"Úgy hallottam, hogy ha valaki nagykorú, akkor nem gyerektartást kaphat, hanem rokontartást. Igaz ez?"
"Anya nem kérte el apától a gyerektartást fél évig mert anya azt hitte már nem járna"
Nem anyukádnak kell elkérni, mivel ez már nem neki jár, hanem neked, a bírósági határozatban is te szerepelsz jogosultként.
"Pedig abban a fél évben én még suliba jártam."
Befezezted? Mert azt viszont, hogy önhibádból nem fejezted be, érdemtelenségként értékelheti a bíró.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!