Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan adjam a tudtára megbánt...

Hogyan adjam a tudtára megbántás nélkül, hogy nem azért nem eszem, mert nem ízlik?

Figyelt kérdés

Betegség miatt speciális diétát kellett kezdenem, meg van határozva, hogy mikor és mit ehetek. Nagyon igyekszem betartani. De most haza fogunk menni. Anyukám megérti, vele már egyeztettem is, de nagymamám biztosan nem fogja. Sajnos tipikusan az "étellel (is) szeret" fajta, jó magyar szokás szerint. Tudjátok, amikor már maj'd kipukkadtok, de szerinte alig ettetek.

Nem szeretném megbántani, és biztosan megérti majd, hogy nem szabad töménytelen mennyiséget ennem mindenből, amit elém rak, de már magam előtt látom a csalódott arcát. És nem szeretném azt ismételgetni az otthonlét alatt, hogy "köszönöm, de nem ehetek belőle".

Tudom, nincs rá jó megoldás, csak jól esett kiírni. :) Nyilván nem eget rengető a probléma, és túl fogom élni, bárhogy is legyen, és nagymamám is meg fogja érteni előbb-utóbb, hogy miért nem eszek "rendesen", mivel ezt úgy néz ki, életem végéig tartani kell.

2015. febr. 24. 15:52
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Hívd fel előtte és mondd el neki hogy nagyon szereted a főztjét, de ne bántódjon meg ha az orvos által előírt szabályok szerint fogsz a jövőben étkezni. Nem szeretnél visszaesni vagy változtatást a gyógyszeradagodon.

Mire nála leszel meg fogja érteni.

Ha ott az asztalnál mondod ezt , lehet azt fogja hinni hogy ez csak egy kibúvó mert nem izlik.

2015. febr. 24. 16:00
 2/13 anonim ***** válasza:
90%
Még amikor megérkezel, szólj neki, és kérd meg anyudat, mondja el ő is neki külön, és biztosan meg fogja érteni, ha nem akkor sértődjön csak nyugodtan.
2015. febr. 24. 16:03
 3/13 anonim ***** válasza:
82%
Igen, én is diétázok eléggé gyakran és sajnos nem tudom mindig, hogy az illető vendéglátó milyen alapanyagokat használ, így udvariasan mindig azt mondom: Először csak egy kicsit kérek, köszönöm. Nagyon kicsi adagok nem ártanak, s ha nem ízlik, után iszol egy kicsit, majd a repeta helyett inkább dumálgatsz.
2015. febr. 24. 16:07
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem teljesen korrekt, amit az első írt! :)

Ha esetleg ihatsz meghatározatlan időközönként kávét, teát, vagy szörpöt, bármit, akkor étel helyett kérd meg a nagyit, hogy készítsen neked egy adag innivalót. Amelyik mama etetni akar, az csak aranyos lehet! És gondoskodó. Azért főzte az ebédet, hogy örömötöket leljétek benne, de szerintem e-mellett, egy tea lefőzése is örömforrás lehet ilyen téren. Lehet, hogy kicsit hülyén hangzik :D De én is ilyen anyatípus vagyok, szeeretem "elkényeztetni" a vendégeimet.

2015. febr. 24. 16:08
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Én is speciális étrenden vagyok. A nagymamám ugyanaz a kategória, mint a tiéd, nem lehet eleget enni nála.

Elmondtam neki, azért eszek úgy, ahogy, mert az orvos ezt mondta, és be kell tartanom a diétát. Ő ezt a magyarázatot megértette és elfogadta. Így a férjemet tömi helyettem is kajával. :D

2015. febr. 24. 16:15
 6/13 A kérdező kommentje:
Igen, nagyon jó nagymama, kedves, gondoskodó, és felvilágosult! :) Jó tippeket adtatok, köszönöm! Szólok neki is előre, és ráküldöm anyukámat is. :D Megnyugodtam még jobban. :D
2015. febr. 24. 16:15
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Ha a nagyival már nem tudsz "egyeztetni" azért az anyukádon keresztül "felkészítheted " a nagyit, főként ha egy fedél alatt laknak.Azért talán mégis másabb , ha már fel van készítve.

Ha a nagyi még így is egy kicsit "erőszakosabb" lenne , akkor szerintem bevethetsz bizonyos trükköt is.Hogy lássa a helyzet komolyságát.Túlozhatsz is , mondhatod,hogy ha nem tartod be komoly problémád adódhat belőle.Ha nem válik be eljátszhatsz egy kis "rosszullétet, hányingert".

Azért azt meg olyan nagyon sűrűn ne "programozd be magadnak" , hogy " úgy néz ki életem végéig tartani kell". Ismerek olyan embereket akiknek azt mondták, hogy "életük végéig tart a betegségük". Aztán pár éven belül kigyógyultak súlyosnak , gyógyíthatatlannak tartott betegségből is. Ezt csak azért mondom, mert sajna túlzott nagy hatással van ránk amikor azt mondja az orvos, hogy "életünk végéig........" Ilyet nem szabadna mondaniuk még akkor sem ha jelen pillanatban úgy is tűnne.Időközben az orvoslás is fejlődhet, de az ilyen "végérvényű kijelentések" nagyon erősen rögződhet a "páciens" memóriájában. Legalább Te magad ne erősítsd ezt a "gyógyíthatatlan képet", ha lehet.

2015. febr. 24. 16:27
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem küldj neki recepteket, amikből ehetsz, ha elkészíti neked :) Biztos neki is jó lesz egy kis újdonságot belevinni a főzésbe.
2015. febr. 24. 16:29
 9/13 A kérdező kommentje:

Nem együtt laknak, de közel egymáshoz. Nagymamám aktív, még visszajár dolgozni 70-en túl is. :D Varrónő, ha kell, akkor privátban otthon dolgozik.

A rosszullétet sajnos nem kell eljátszanom. :/ Se ritkán, se gyakran. Épp ezért kell a speckó étrend. Diétának hívják, de igazából életmódváltás. S mint olyan, örök érvényű. Ha tartom persze. :P (Nem is baj, egészségesebb.) Biztos ismeritek: 160 g szénhidrát diéta. Hormonbeteg vagyok amúgy. Igen, homeopátiás szerek, igen, gyógyteák is. Mindent megteszek. És nem ide-oda kapkodva, hanem már hosszú távon, évek óta. :) Most épp meddőségi kezelésre is járunk, mert mindig kell valami izgalom. ... :D Igyekszem így felfogni, és nem betegségtudattal élni, de ami komoly, azon sajnos a legelvetemültebb pozitív életszemlélet se tud változtatni.

Épp most fogok beszélni anyukámmal, majd szólok neki mami ügyében. :)

2015. febr. 24. 16:36
 10/13 anonim ***** válasza:
Adj neki másik "munkát", hogy fontoskodhasson, érezhesse, gondoskodik rólad. Pl. kérd meg, hogy kössön egy sálat vagy írjon le egy befőzési receptet, mesélje el a családfát, vm ilyesmi.
2015. febr. 24. 18:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!