Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Milyen jogai vannak a gyerek...

Milyen jogai vannak a gyerek édesapjának?

Figyelt kérdés
A gyerek édesapjának milyen jogai vannak akkor,ha nem házasodott össze az édesanyával és csak az apasági nyilatkozatot írta alá ? Tehát milyen jogok kötök így a gyerekhez?
2015. febr. 23. 21:15
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Mint a vér szerintinek.
2015. febr. 23. 21:19
 2/11 anonim ***** válasza:
2015. febr. 23. 21:20
 3/11 anonim ***** válasza:
Mivel apai elismerő nyilatkozatot tettél, ezért ugyanolyan jogaid és kötelezettségeid vannak.
2015. febr. 23. 21:20
 4/11 anonim ***** válasza:
Láthatási joga van, amiben megegyezhet az anyukával is, amennyiben ő neveli a gyereket, vagy a bíróság határozza meg, és tartásdíj fizetési kötelezettsége.
2015. febr. 23. 21:21
 5/11 anonim ***** válasza:
Ja, bocsi, különélés esetén, mert én így értettem a kérdésed. 4. voltam.
2015. febr. 23. 21:22
 6/11 anonim ***** válasza:
Az attól függ. Együtt éltek vagy külön?
2015. febr. 24. 10:14
 7/11 A kérdező kommentje:
Külön élünk.
2015. febr. 24. 20:24
 8/11 anonim ***** válasza:
Akkor fizeted a gyerektartást, és ha kedved tartja láthatod is. Gyerektartás fizetése kötelezettség, a láthatás jog, amivel vagy élsz vagy nem. Kérdésedre válaszolva a gyerektartás fizetése köt a gyerekhez. Jogilag.
2015. febr. 24. 23:35
 9/11 anonim ***** válasza:

Van egyszer egy együttműködési kötelezettség, azaz a gyerek szülei kötelesek együttműködni a gyerek szellemi erkölcsi testi fejlődése érdekében.

A szülők a szülői felügyeletet közösen gyakorolják, akkor is közösen, ha már nem élnek együtt! (azaz amíg a bíróság nem határoz, máshogy ugyanolyan felügyeleti jogod van, mint az anyának!)

Amennyiben a szülői felügyelet mégsem közös (szülők közötti megállapodás, amit a bíróság elfogadott, vagy bírósági határozat szerint) úgy nem kell mindenhez a különélő fél beleegyezése, de a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésben van közös döntési felelőssége.

Ezek:

Név meghatározása, megváltoztatása;

Szülőjével azonos lakóhelyén kívüli tartózkodási helyének kijelölése;

Huzamos időtartamú, vagy letelepedési célú külföldi tartózkodási hely kijelölése;

Állampolgárság megváltoztatása;

Iskola, életpálya megválasztása

Jogod van a kapcsolattartásra, ennek tartalma:

Személyes találkozás,

Lakóhelyről történő elvitel;

Többnapos, huzamos együttlét;

Kapcsolat személyes találkozás nélküli fenntartása;

Gyermek külföldre vitele (pl. nyaralás);

A kapcsolattartás kérdésében irányadó a szülők megállapodása, ennek hiányában a bíróság döntése. A döntéshez az ítélőképessége birtokában lévő gyermeket meg kell hallgatni.

A kapcsolattartásnál is fennáll a felek tájékoztatási kötelezettsége, a fel nem róható okból elmaradt kapcsolattartást 6 hónapon belül pótolni kell, annak akadályozásáért a felet kártérítési kötelezettség terheli (pl. egyik szülő az ország másik végéből utazó szülővel nem közli időben, hogy a gyermekük mandulagyulladása miatt nem tudja magával vinni);

A kapcsolattartási jog meg is vonható vagy korlátozható, DE csak a gyermek érdekében

2015. febr. 25. 15:44
 10/11 A kérdező kommentje:
Az anya én vagyok. És abból a célbók kérdeztem hogy az apa elviheti- e a gyereket a bele egyezésem nélkül (arról a helyről ahol lakik a gyerek).
2015. márc. 5. 21:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!