Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy lehet finoman egy gyerekn...

Hogy lehet finoman egy gyereknek elmondani, hogy nem kellett az anyjának?

Figyelt kérdés
Férjemnek van egy 8 éves fia, akit 2 évesen elhagyott az anyja, azóta közösen neveljük. Eddig szerencsére ez nem volt sokszor téma, most viszont elkezdte érdekelni. Mikor rákérdezett, hogy hol van az anyukája hirtelen csak azt tudtam mondani, hogy elköltözött az ország másik végébe, ami persze nem igaz, de hirtelen ez jutott eszembe. Mit lehetne mondani neki, ha előjön megint ezzel a dologgal? Ami megnehezíti a dolgomat az az, hogy párom apukája elég nehéz eset és ő nem egyszer már a gyerek fejéhez vágta, hogy ri*anc az anyád, nem kellettél neki stb. és van hogy úgy jön elő ezekkel, hogy a gyerek rá se kérdez. Most is sírva jött haza, hogy tata azt mondta nem kellettem anyának...én meg ilyenkor próbálom finomítani a dolgot, hogy de biztosan szeret attól, hogy nincs itt, de próbálom kerülni a témát és lehető legrövidebbre zárni ilyenkor. Szerintetek? Mi lenne a megoldás?
2015. febr. 23. 13:31
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem meg el kellene neki mondani őszintén mi történt, szerintem 8 évesen már nagyjából értené.

Az a baj a te nagyon finomított végül is kamu beszédeddel, hogyha idősebb lesz a gyerek( pl mielőtt kereső korba érne) és anyuka megjelenik bűbájosan szánva bánva bűneit, akkor a gyerek kapva kap az alkalmon és akár elmegy anyukával. Főleg hogyha ti valamit nem engedtek, nem helyeseltek. ő benne az lesz hogy te megmondtad hogy szeret és lám eljött anyuka. Pl a férjeméknél is anyuka véletlen akkor állított be mikor a fia utolsó éves volt a suliban.

A nagypapa verziója durva, le kell állítani, a te verziód túl finom és végül hazugság. Valahogy a kettő közti igazságot kellene elmondani neki, őszintén.

2015. febr. 23. 14:24
 12/20 anonim ***** válasza:
Én azt mondanám hogy anyukád beteg azért döntött így hiszen egy egészséges ember soha nem hagyna el egy ilyen kincset mint te vagy.
2015. febr. 23. 14:53
 13/20 anonim ***** válasza:
59%

Én azt mondanám, hogy ő a biológiai anyja, mert az ő hasából született, és nem számít, hogy réges régen ez a biológai anya hogy döntött. Azok számítanak igazi szülőknek, akik szeretik, felnevelik, foglalkoznak vele. Ezt szokták örökbe fogadott gyerekeknek is mondani.

És hogy a tata már nagyon öreg, azért morgolódik, zsörtölődik sokat, nem kell vele foglalkozni.

2015. febr. 23. 15:09
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

"Az édesanyád nem tudott felnevelni téged, ezért apával maradtál."

Az a gond, hogy idáig kerültétek a témát, ezért most nincs felvértezve a maga szintjén neki megfelelő válasszal. Egész életében tudnia kellett volna, hogy mi a helyzet.

2015. febr. 23. 17:06
 15/20 anonim ***** válasza:
73%

Én is érintett vagyok a témában, csak minket "apuka" hagyott el. Szóval én is törtem már a fejem azon, hogy mit mondjak, ha a gyerekem megkérdezi, hol van az apja, és egyáltalán van-e neki. Mivel ha 2x látta a hőn áhított gyerekét, akkor sokat mondok.

Én azt vallom, hogy sosem szabad hazudni. Mindig az igazat kell mondani, a gyerek értelmi szintjének megfelelően tálalva. Nem hiszen, hogy ez a "anya úgy gondolta apánál jobb helyed lesz" szöveg jó lenne, mert még elkezdi sajnálni az anyját, hogy milyen önfeláldozó, és lehet, hogy most rossz neki és megy segíteni, stb. Szerintem felejtős.

Én a helyedben azt mondanám, hogy igen, van anyukád, aki amikor 2 éves voltál, úgy gondolta, hogy jobban szeret egy másik bácsit mint apát. Ezért úgy döntött, hogy ehhez a másik bácsihoz költözik. Ez apának nagyon rosszul esett, de annak nagyon örült, hogy te vele maradtál, mert a világon téged szeret a legjobban. Sajnos anya nagyon buta, és rosszat tett azzal, hogy elment, de ha nem így történt volna, akkor most nem lenne itt újanyu, és nem élnénk ilyen nyugalomban és nagy szeretetben.

Valami ilyesmit mondanék a kisfiúnak, és valami ilyesmit fogok mondani a gyerekemnek is, ha megkérdezi, ha pedig nem, én fogom felhozni neki a témát ovis kora környékén. Úgyis kiszúrja, hogy másnak van apja, neki meg nincs. Én sem fogok hazudni, se szépíteni. Miért tenném, nem érdemli meg. A gyerek meg ne tiszteljen olyat, aki nem méltó rá. Nem beszélve arról, hogy lehet az apja egy nem követendő ellenpélda is.

2015. febr. 24. 02:00
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

"Sajnos anya nagyon buta"

A minositeseket kerulni kell. Majd a gyerek levonja a kovetkeztetest.

2015. febr. 24. 08:09
 17/20 anonim ***** válasza:
Ilyen korban még nem von le következtetést és vmilyen nem követendő jelzőt alkalmazni kellene, nem?
2015. febr. 24. 10:21
 18/20 anonim ***** válasza:
100%

dehogynem.

a jelzokkel az a baj, hogy egyreszt kesobb kiderulhet hogy megsem teljesen minden ugy tortent, es azzal megint a hitelesseged asod ala, masreszt meg szerintem nem mutat jo peldat. A gyereknek is meg kell tanulni hogy a vilag nem fekete es feher, az emberek nem egydimenziosak, es a cselekedeteknek ezer vetulete lehet.

2015. febr. 24. 10:34
 19/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm ismét a válaszokat! 15-ös igazad van, szerintem ezt fogom mondani, hogy másik bácsit választott apa helyett és ezzel nem is hazudok. Ma is elkezdte kérdezgetni, hogy "Anya te ugye jobban szeretsz engem, mint Bea?" Nem hazudtunk neki egyébként kiskorában sem, csak eddig soha nem volt téma mi meg nem hoztuk fel. Mikor 1,5 éves volt próbáltam volna szorgalmazni, hogy minél többet találkozzon az anyjával, de csak ha mi vittük el akkor volt hajlandó vigyázni rá, akkor is max. 1 éjszakát, utána jöttek a kifogások, hogy miért nem maradhat ott tovább. Ő soha nem jött a gyerekért, 1-2 havonta vihettük el nagy könyörgés árán utána meg napokig sírt és hiányolta az anyját. Jó pár ilyen alkalom után már én mondtam, hogy inkább ne is vigyük.
2015. febr. 26. 00:22
 20/20 A kérdező kommentje:
13-as, ezt is mondtam már neki, de már többször mondta, hogy "a te hasadból szerettem volna születni", főleg mikor a testvére született akkor volt ez így téma nála, hogy most akkor ő hogy született, kinek a hasából stb. De ez ugye nem válasz neki arra, hogy miért hagyta el az anyja.
2015. febr. 26. 00:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!