Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy lehet finoman egy gyerekn...

Hogy lehet finoman egy gyereknek elmondani, hogy nem kellett az anyjának?

Figyelt kérdés
Férjemnek van egy 8 éves fia, akit 2 évesen elhagyott az anyja, azóta közösen neveljük. Eddig szerencsére ez nem volt sokszor téma, most viszont elkezdte érdekelni. Mikor rákérdezett, hogy hol van az anyukája hirtelen csak azt tudtam mondani, hogy elköltözött az ország másik végébe, ami persze nem igaz, de hirtelen ez jutott eszembe. Mit lehetne mondani neki, ha előjön megint ezzel a dologgal? Ami megnehezíti a dolgomat az az, hogy párom apukája elég nehéz eset és ő nem egyszer már a gyerek fejéhez vágta, hogy ri*anc az anyád, nem kellettél neki stb. és van hogy úgy jön elő ezekkel, hogy a gyerek rá se kérdez. Most is sírva jött haza, hogy tata azt mondta nem kellettem anyának...én meg ilyenkor próbálom finomítani a dolgot, hogy de biztosan szeret attól, hogy nincs itt, de próbálom kerülni a témát és lehető legrövidebbre zárni ilyenkor. Szerintetek? Mi lenne a megoldás?
2015. febr. 23. 13:31
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
100%

Nehéz ügy, de nagyon rendes vagy, hogy így törődsz a kisfiúval.

Sajnos nem tudom, mit lehet ilyenkor mondani. Mindenképpen sérül ettől a helyzettől, viszont ott vagy neki te és az apja. Én ezt hangsúlyoznám, hogy akármilyen is az anya, ti mindig mellette álltok.

2015. febr. 23. 13:34
 2/20 anonim ***** válasza:
81%

Mondd meg neki szerintem, hogy tudta az anyukája, hogy jobb lesz neki így, ha nem ő neveli fel. Ezért inkább lemondott róla, hogy neki jobb legyen. Ezzel lehet finomítani, amit a tata mondott.

És mellesleg igaz is, mert tuti jobb a gyereknek a vérszerinti anyja nélkül. Minden tiszteletem a tiéd!

2015. febr. 23. 13:40
 3/20 anonim ***** válasza:
76%
Szerintem ez a jó, amit teszel. Nem kell olyanokat mondani neki, hogy nem kellett. El lehet mondani, hogy anyukád úgy gondolta, hogy apukádnál jobb lesz neked. Meg hasonlókat. Lehet, hogy még igaz is, Nem tudom. De ilyet sose mondanék senkinek sem, felnőttnek sem, hogy nem kellettél anyádnak.
2015. febr. 23. 13:40
 4/20 anonim ***** válasza:
71%
Ferjednek helyre kell allitani a tatat. A csaldnak meg kell beszelni, mi lenne legjobb agyereknek, es ugy eloadni. Ehhez mindenkinek tartani kell. A gyerek lelkivilagarol, boldogsagarol van szo.
2015. febr. 23. 13:42
 5/20 anonim ***** válasza:
100%

En nem hazudnek neki, es nem altatnam azzal hogy "azert biztosan szeret" meg hasonlo kamu dumakkal.

El kell mondani oszinten a legjobb tudasod szerint hogy mi tortent, miert ment el az anyja, hol van, mit csinal. Ha valamit nem tudsz, nyugodtan mondd azt hogy nem tudom. Nyilvan egy 8 eves gyerek szintjen kell az egeszet csinalni. De tul sokat se mondj, nem kellenek bolcselkedesek, meg kormondatok. Arra valaszolj amit kerdez, de nem kell tobb informacio.

A nagyapjanak meg mondjatok meg hogy fogja be a szajat vagy nem megy hozza tobbet a gyerek. Semmi szukseg arra hogy egy idiota ven fax tonkretegye.

2015. febr. 23. 13:44
 6/20 anonim ***** válasza:
100%
Nem könnyű helyzet, főleg így, hogy nem tart vele kapcsolatot az anyja. Ez, amit most tesztek, hogy hárítjátok a magyarázatot, nem lesz megoldás. Üljön le vele az apja, vagy ti közösen, és próbáljatok az értelmi szintjének megfelelő választ, magyarázatot adni. Nem kell túlzottan szépíteni, de rosszabbá sem tenni a képet, mint ami a valóság. A nagypapa eléggé durva módon áll a dologhoz, beszéljetek vele, hogy ezt ne tegye a gyerek előtt soha. Az én fiam is 2 éves volt, amikortól nem volt kapcsolata az apjával. Sosem szidtam előtte, nem mondtunk rá semmi rosszat. Ritkán is kérdezett felőle, inkább nagyobb korában, és akkor sem mindig a teljes igazságot mondtam neki, mármint nem azt, hogy édes fiam, az apád tojik a fejedre magastól. Pedig ezt kellett volna, persze nem ezekkel a szavakkal, de nem szabadott volna hazudnom neki, hogy kíméljem. Később meg is kaptam, hogy ő nem tudta az igazat, hamis hitben élt az apjával kapcsolatban. Elmúlt 19 éves, amikor meghalt az apja, akkorra persze már tudott mindent, ahogy azt is, hogy az ő felneveléséhez egy fillérrel nem járult hozzá, nem csak nem kereste. Még a temetésére sem volt hajlandó elmenni, olyan gyűlölet volt irányából az apja felé. Én meg semmilyen mentséget nem tudtam felhozni a számára, nem tudtam rábeszélni, hogy legalább ott tegye tiszteletét. Próbáljátok valahogy úgy elmagyarázni neki, hogy a lehető legkevésbé fájjon, és biztosítani arról, hogy ti nagyon szeretitek, és rátok mindig számíthat. Hanem kap válaszokat, akkor lehet, hogy egy idő után már nem kérdez, de ez nem azt jelenti, hogy nem lennének kérdései, és ne dolgozna benne a fájdalom.
2015. febr. 23. 13:51
 7/20 anonim ***** válasza:
81%
Jó fej a vénember! Mondd el a kisfiúnak, hogy a vén trotty nem volt jóban az anyjával és ezért szidja. Szörnyű, hogy a gyűlöletével a kisfiúnak árt!
2015. febr. 23. 13:52
 8/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Igen erre gondoltam én is, hogy mondom neki, hogy az anyukája úgy gondolta jobb helye lesz apánál. És ha eszébe jut, hogy látni szeretné arra mit mondjak? A tatát sajnos nem lehet leállítani, már többször beszéltem vele, hogy vegye már észre magát, hogy egy gyerekkel beszél. Sajnos agyilag már annyira nincs a topon és elég nagy gyűlölet is van benne, ilyenkor csak mondja, mondja a véleményét és nem foglalkozik azzal, hogy kinek mondja, eltiltani meg nem akarom tőle, mert egyébként nincs baj vele.
2015. febr. 23. 14:15
 9/20 anonim ***** válasza:
100%

" Igen erre gondoltam én is, hogy mondom neki, hogy az anyukája úgy gondolta jobb helye lesz apánál. És ha eszébe jut, hogy látni szeretné arra mit mondjak?"

Ezért kell az igazat mondani. Valahogy beszéld meg a pároddal, mert nem lesz jó, ha hamis kép él a gyerekben az anyjáról. Nem kell persze arra törekedni, hogy a legrosszabbat gondolja róla, de ne hitessétek el vele, hogy mennyire szereti, meg jót tett vele, hogy elhagyta. Ez visszaüt, tapasztalat. Amúgy lehetősége sem volt anyukának a láthatásokkal élni, vagy nem is akart?

2015. febr. 23. 14:20
 10/20 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj hogy te is elfelejted: a gyerek nem hulye, csak kicsi. Ha kitalalsz neki egy alomvilagot, amiben az anyukaja josagosan ugy dontott hogy az apjanal a helye, akkor az sokkal hamarabb fog a darabjaira hullani, mint ahogy azt te gondolnad, es annak az lesz a kovetkezmenye hogy a gyerek benned sem fog tobbet bizni, mert hazudtal neki.

A hitelesseged forog kockan (mont ahogy minden egyes nap). A gyerekeket nem kell megkimelni az igazsagtol, nem kell azert hazudni nekik mert azt gondolod hogy nem tudjak feldolgozni.

Meg aztan a helyedben azt is vegiggondolnam es tisztaznam magamban oszinten hogy a gyerek apjanak milyen szerepe volt abban hogy lelepett az anyja. Mert ha te nem teszed meg, es nem tudsz ra egy koherens, hiteles magyarazatot adni (akar azt is hogy apa is hibazott, rosszul dontott, satobbi) akkor majd megteszi a gyerek, ha nem nyiltan akkor majd sajat magaban.

A Mikulas-sztori meg a Husveti Nyul is megbukik mar a gyerek 8 eves korara, ezert nem erdemes megprobalni bezarni egy virtualis valosagba, ugymond az o erdekeben.

2015. febr. 23. 14:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!