Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miert nem engedi anya, hogy...

Miert nem engedi anya, hogy odamenjek tanulni, ahova szeretnek?

Figyelt kérdés
Jovore fogok gimibe menni. Azok kozul amik kozul a keruletben valasztani lehet van egy ahova nagyon vagyom. Mindig a real tantargyakbol voltam eros. Rendszeresen indultam fizika es matek versenyeken es tobbet meg is nyertem. Mindenkepp valami olyan munkat szeretnek majd ami ezekkel kapcsolatos, de anya nem akarja. Nezegette a gimiket, es mondta, higy majd o donti el hova megyek, de oda ahova szeretnek biztos nem enged. Pedig ebben a gimiben emelt ora szamban van matek es fizika fakultaciora is lehet jelentkezni minde evben. Ma azzal jott, hogy lany vagyok, ne akarjak ilyen fius iskolaba jarni(??) Meseltem a tanaromnak is, aki azt mondta, hogy orulnie kene neki, hogy nem valami hasznalhatatlan targyra vagyok rakattanva. Nem tudom hogy gyozzem meg, nem akarok vitaba szallni vele, mert akkor kiabal. Viszont a jelentkezeshez o is kell, igy egyedul nem tudom megoldani majd.:(

2015. febr. 11. 15:23
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
2%
Az informatikai szakmák, mint pl. a rendszergazdai, programozói, azok vaóban eléggé fiús szakmák. Itthon a munkaadók ezeken a területeken, amihez ugye matek kell inkább a férfiakat szeretik jobban felvenni és a nőknek elég nehéz boldogulni. Többek közt ezért nem szeretné anyukád, hogy ezeket a tantárgyakat erősítsd. Persze ez csak egy példa és tipp a részemről. Ugyanakkor az sem jó, hogyha csak ezekben vagy jó és az agyadnak csak azt a részét erősíted, amikben jó vagy rád nézve se, de a szakmai pályafutásodat nézve sem tesz jót. Bízzál benne, nem ártani akar neked még akkor se, hogyha most perpill úgy érzed. Ha túl vagy a gimin utána még mindig mehetsz bármilyen irányba. Nekem tényleg elcseszték ilyen téren a karrieremet, mert az hagyján, hogy nem mehettem olyan területre, amikben jó voltam és szerettem volna azokat erősíteni, de még csak érettségit se engedtek számomra meg, így mikor a rám kötelezett szakmát kellett elvégeznem duplán kellett megküzdenem emiatt, azért amit akartam. De neked hidd el semmi sem vesztődik el. És duplán se kell majd később küzdened a vágyadért, sőt!
2015. febr. 11. 15:39
 2/13 anonim ***** válasza:
72%

Sajnálom, hogy ilyen az anyukád, pedig biztos fiatal még, ha TE most készülsz középiskolába. És nem "fiús" az általad óhajtott iskola, vannak BME-n végzett lányok is (én magam is gépészmérnök vagyok, és senki nem mondta, hogy fiús szakma).

Írod, hogy kiabál, ha ellentmondasz neki. Pedig meg kellene beszélni vele, hogy Téged ez érdekel, ezt tanulnád szívesen. Próbálj az ofővel, vagy valamelyik tanárral beszélni erről, hátha meggyőzi anyukádat. Biztos lesz olyan szülői értekezlet, ahol továbbtanulás a téma, ott is elmondhatja az osztályfőnök, hogy hagyni kéne a gyereket választani. Édesapádról egy szót sem írtál, van valami oka?

2015. febr. 11. 15:43
 3/13 anonim ***** válasza:
13%
Kettesnek: Pedig a gépészmérnöki is fiús szakma! :D :P
2015. febr. 11. 15:51
 4/13 A kérdező kommentje:
Informatikus vagy programozo semmikepp nem szeretnek lenni. Jo vagyok infobol, de nem kulonosebben vonz a dolog. Fizkus/matematikus lennek inkabb. Jo vagyok a tobbi targybol is, sose volt 4esnel rosszabb jegyem, de 4es is csak nagyn neha ficcen be. Kepben vagyok a tortenelemmel, irodalommal, de ezekbe nem fektetenek annyi energiat, mint a matekba/fizikaba. Az egyetlen amit kulon tanulok meg tanfolyamon az az idegen nyelv. Nem tartom igazsagosnak, hogy a nemem miatt tilt el egy fiusnak titulalt targytol. Attol, hogy valaki lany meg lehet erdeklt ezekben a temakban. Apukamrol azert nem irtam, mert mar nem el.
2015. febr. 11. 15:57
 5/13 A kérdező kommentje:
Gondolom egy 14 evestol naiv frocsogesnek hangozhat, de a gimis fizika, matek, kemia feladatkonyveket kulonosebb erolkodes nelkul kitoltottem tavaly es iden, a tanarom meg le is ellenorizte.
2015. febr. 11. 16:03
 6/13 anonim ***** válasza:
5%

Nem, nem fröcsögés a részedről, teljesen megértem, hogy ki vagy akadva, mivel hasonlót én magam is átéltem, csak az anyukád verzióit is megkéne értsd. Az, hogy tanulmányilag jó vagy a többi tantárgyból is az egy dolog, az agyad többi részének az erősítését én nem pont így értettem. De ebbe most és itt nem igen másznék bele. Azt, amit szeretnél, azok tényleg nagyon férfias szakmák, ebben nem anyukád az igazságtalan, hanem az élet. De hogy értsd, főleg az itthoni helyzetet nézve: tegyük fel gimibe csak azt tanulod, amit szeretnél, utána nyilván fősulin is azokat fogod csak erősíteni. Elkezdesz jelentkezni munkákra, mondjuk matematikusnak xy helyre, arra jelentkezik még vagy minimum 30 férfi ugyan olyan erős képességekkel, mint te. Szerinted, mivel fiús területről van, milyen nem mellett fognak dönteni? Ha nagyon-nagyon kimagasló lennél majd akkor elképzelhető, hogy nőként is téged fognak végül felvenni és ejtik azt a másik 30 pasast, de mennyi rá a biztos esély? És addig is élned kell vmiből.

Oké, kettes is azt írta, hogy gépészmérnöknek tanul, de majd ő mire munkahelyek után fog koslatni megfogja tapasztalni a fenn írtakat. De mint írtam neked, érettségi után ugyanúgy jelentkezhetsz a kívánt szakaidra, ha akkor is még ezeket fogod akarni.

2015. febr. 11. 16:12
 7/13 anonim ***** válasza:
64%

Nekem úgy tűnik hogy félt a fiüktól. Beszéld meg vele hogy nem pasizni menni akarsz abba a suliba, hanem tanulni, amit szeretnél.

Szerintem becsülendő hogy van eszed a matekhoz, főleg hogy még érdekel is.

Nincs véletlenül még egy lány ismerődös aki oda szeretne menni? Vele könnyebben lehetne érvelni, hogy lássa, más lányok is vannak ott.

2015. febr. 11. 16:24
 8/13 A kérdező kommentje:
Utolso. Ertelek nagyjabol, persze erdekel a kifejtes, szoval ird le, ha gondolod. Anya nem azert tilt, mert attol fel, hogy munkanelkuli maradnek, hanem azert, mert azt akarja, hogy en valtsam valora az almat, ami neki neki anno nem sikerult, hogy ugyved legyen. Mivel neki nem engedtek anno a szulei, most ram akarja eroltetni, es eldontotte, hogy az leszek. Ha reteggeve, hogy fizikus/matematikus/mernok allasokra nem fogok kelleni, mert no vagyok, semmi ertelme belevagni a dolognak. Lehet, hogy itthon kihalasos munka, de elnezve a kortarsaimat, nem hiszem, hogy a konkureciatol kel rettegnem. Tegnap dobbent ra az egyik fiu osztalytarsam, hogy Europa egy kotinens, es buszke volt magara. Apukam volt, a jo pelda arra, hogy minel kemenyebben dolgozol annal jobba valsz. Csak anya ezt nem igy latja es teljesen lehuz.
2015. febr. 11. 16:30
 9/13 A kérdező kommentje:
Vagyis utolso elotti :)
2015. febr. 11. 16:31
 10/13 anonim ***** válasza:
74%

Na akkor szépen mond meg az anyukádnak, hogy már pedig Te oda mész, ahova szeretnél, most vagy kicsi + fiatal, most tudod azt csinálni, amit akarsz, amire vágysz, később ha felnőtt leszel, akkor ez már nem így lesz. Én most vagyok 20 éves és amikor 14 voltam szerettem volna Veszprémbe menni suliba kémia szakra, de anya nem engedett, azt akarta, hogy inkább tanuljak nyelveket (null nyelvérzékkel), úgy voltam 3-4-es németből, hogy amikor be kellett valami szöveget magolni németül, akkor azt megtettem, arra kaptam egy 5-öst, de amikor meg valami írásos dolgozat/teszt volt az épp alig lett kettes.

Írok egy konkrét példát: németből kihívott a tanárnő felelni a feltételesmódból, 2-3 oldaltírtunk róla a füzetbe és szépen megtanultam, olyan 5-öst adott, és meg is dicsért, de amikor jött a dolgozat, akkor enyém lett a legrosszabb, 50 pontból lett mondjuk 2-3 pontom, nyilván egyest kaptam. Ott jöttem rá, hogy ez mekkora hülyeség volt, hogy hagytam, hogy anyám befolyásoljon... Kémiát elkezdtem magam tanulni, de az nem volt olyan, mintha egy arra szakosodott suliban tanultam volna, otthon nem volt kémcsövem, nem tudtam kísérletezni, meg hiába voltam szorgalmas, az kevés, kellett volna a "támogatás" a hajtás, de ez kimaradt. Persze jelentkeztem gimi után egyetemre Debrecenbe vegyész szakra, fel is vettek, de most csúsztattam egy évet. Most megint el kell kezdenem felfrissíteni a tudásomat, mindent, fizika, matematika, kémia, biológia tárgyakból.

Ha akkor erősködök és a kémiát választom, akkor mostanra már nem csak egy érettségim lenne (amivel nem kezdek semmit se, csak egy papír kb.), hanem lenne egy technikumi végzettségem is mellette. Több tapasztalatom lenne, és csinálhatnám/csinálhattam volna azt amit szeretek. Bár így is jó, és teljesen eltávolodtam a kémiától (építőiparban dolgozom), de azért jobban szerettem volna kutatásokban részt venni, illetve a kémiával foglalkozni, bár van még esélyem erre, de így elég sokat csúsztam, és mint köztudott az idő gyorsan száll és minden percét ki kell használni. Na meg a másik, hogy ha most elmész sima gimibe vagy humánosra, akkor a tudásod nem fogsz úgy fejlődni úgy ahogy kéne, és a fizika is nehezebben fog menni egy idő után, mert kiesel a "ritmusból".

Tehát, ha fizikát akarsz, akkor hajrá! Ne engedd, hogy más dntsön az életedről, mertnem hülyeség, amit szeretnél! ;)

20/L

2015. febr. 11. 17:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!