Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A szuleim nem hagynak tanulni!...

A szuleim nem hagynak tanulni! 3 honap van erettsegiig es sehol nem tartok?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy nem all meg az elet, attol, hogy tanulnom kell, de megy a hiszti mindenert. Vasarnap a takaritos nap, felkeltem, kiakaritottam, azt amiben en vagyok a soros, rendbeszedtem magam es, leultem tanulni. Fel orara ra jon fel apam, hogy menjek le a garazsba. Lemegyek, kijelenti, hogy ma reakjunk rendet, oltozzek at. Mondom, hogy miert en, otthon van a ket masik tesom, semmi dolguk, erre kaptam egy pofont. Reggel 10-tol mostanaig csinaltuk. Hulla vagyok, fajnak a karjajim a cipekedestol. Ez megy hetkozben is, hazajovok, menjek ki a kertbe pakolni, fozzek meg, vasaljak ki. H esetleg bnt maradnek a konyvtarba, felhivnak, hogy azonnal menjek haza. Nem ertem mit akarnak, mert be vagyok fenyitve koben, hogy sikeruljon 5osre minden.
2015. febr. 8. 16:08
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
Mások mit csinálnak ebben a családban, ahol te vagy a hamupipőke? Mért pont téged utálnak ennyire?
2015. febr. 8. 22:36
 22/29 A kérdező kommentje:
A tesoimat is verik a szuleim ugyanugy. Senki nincs kulonb helyzeben.
2015. febr. 8. 22:38
 23/29 anonim ***** válasza:
100%
Az ilyennek miért kell gyerek? Hogy rohadna meg az összes aki veri a gyerekeit a semmiért
2015. febr. 8. 22:40
 24/29 anonim ***** válasza:
Az iskola igazgatójának kellene szólni. Ne gondold, hogy mást is vernek.
2015. febr. 8. 23:02
 25/29 anonim ***** válasza:
85%
Azért itt pár válaszoló leállíthatná magát, akik itt comboskodnak, hogy hú de át lettek tolva az érettségin 0 tudással, mert most nagyon nem ezen van a hangsúly. Minden középiskolásnak szíve joga, hogy mikor és mennyire áll neki tanulni az érettségire. Itt nem arról szól a történet, hogy a lány lusta-e nekiállni tanulni, meg hogy mennyire fog szenvedni a felsőoktatásban (tapasztalatból mondom, hogy nagyon nem ugyanaz az, hogy ha valaki azt tanulja amit szeret, vagy azt amit nem...ergo a szeretett szakon is legyűrhető az "érettségi" mennyiség), hanem családon belüli erőszakról, és nem normális szülői magatartásról. Ehhez tartsátok magatokat kedves rosszmájú, tanulás helyett bulizós, a sulit könnyen vevő kommentelők.
2015. febr. 9. 00:06
 26/29 anonim ***** válasza:
57%

A 25-ösnek igaza van, akkor is, ha lepontozzátok. Annyit tennék hozzá, hogy nem mindenkinek az a célja, hogy "átlökjék" az érettségin. Ha valaki komolyabb szakon szeretne továbbtanulni, akkor igenis teljesíteni kell hozzá, mert nagy a verseny. Gondolom ezzel a hozzáállással a kérdező szülei nem fognak külföldi vagy költségtérítéses egyetemi képzésbe invesztálni, ha itthon nem sikerül a felvételi (hanem csinálnak egy cirkuszt, hogy milyen "hülye" volt a lányuk). Nem mellesleg a családon belüli erőszak semmilyen formáját nem tudom normálisnak tekinteni akkor sem, ha Magyarországon szinte megszokott. Még a pofon is megalázó, hatványozottan akkor, ha nem jogos (ez a "tiszteletlenség" dolog röhejes, ha egy megjegyzés jogos, akkor jogos, akkor is, ha a fiatalabb veti fel). Én is kaptam igazságtalanul pofont gyerekként, és nem felejtettem el 30 év elmúltával sem. Pont azért, mert megalázó.

Kérdező, fel a fejjel, lesz valamilyen megoldás. Van-e olyan tanárod, akivel jóban vagy, és akitól segítséget tudnál kérni? Mondjuk ha beszélnének a szüleiddel, hogy valamilyen "iskolai program" miatt tovább kellene maradnod a suliban (miközben leülsz a suli könyvtárása tanulni)? Vagy mondjuk ha nem hivatalosan a kevésbé fontos tárgyakról "lóghatnál" (miközben az emelt szintű érettségire tanulnál egy üres osztályteremben vagy könyvtárban)? Ha tanár lennék, biztosan segítenék. Egyébként hova készülsz, milyen tárgyakból kell emelt szinten érettségizned?

2015. febr. 9. 13:25
 27/29 anonim ***** válasza:
Kérj tanári segítséget, hogy beszéljenek a szüleiddel. Addig is, én kérnék kollégiumi ingyenes elhelyezést, ezt az iskolaigazgatóval beszélném meg, hátha van hely, vagy egy megoldás. Addig is a stresszre meg szedjél vitaminokat. Az érettségi fontos.
2015. febr. 24. 08:37
 28/29 anonim ***** válasza:

A kötekedőknek üzenem, hogy folyamatos stresszben nem lehet koncentrálni, nem számít, milyen képességű az ember.

Kérdező, te meg kérd a tanáraid segítségét, és kitartást! Az én szüleim leginkább verbálisan csinálják a cirkuszt, de sajnos az is "hatásos", a főiskolát csináltam így végig, jobb eredményeim is lehettek volna, ha nem csinálják folyamatosan a balhét, mert a képességeimmel nincs probléma.

2015. febr. 24. 10:02
 29/29 anonim ***** válasza:
75%

Tedd fel a kérdést magadnak, hogy az elmúlt időszakban adtál-e okot arra, hogy megharagudjanak rád a szüleid vagy a családod. Ha igen, tisztázd velük, ha nem, akkor tovább tudunk lépni.

Készítsd magadnak részletes tanulási tervet az érettségire.

Ahhoz, hogy ezt meg tudd tenni, mérd fel, rendelkezésedre áll-e minden információ, pl. az emelt szintű érettségihez (Én magyar emelteztem tavaly, nem is volt a tankönyvben, amit kérdeztek.)

Ha nincs meg minden infó, ami fontos lenne, szerezd meg mielőbb, s aztán tervezd meg a tanulásodat.

Az emelt érettségihez (is) legyél nagyigényű a tervezésnél: plusz könyvek tömkelegét olvasd el, jegyzeteld ki; írd ki az érdekesebb elméleteket illetve vitatémákat (Nem tudom miből teszed pontosan, így nem tudok részletesebb tanácsot adni.)

Amikor tervezed a tanulási tervedet, ügyelj arra, hogy

-tervezz be rövid szüneteket (a neten találsz erre vonatkozó információkat, az ideális tanulás-szünet arány)

-ügyelj arra, hogy a heti tanulási rendbe beleférjen az érettségire való készülésed

-ne feledd el, hogy amit most tanultok a suliban, azt is minél alaposabban tanuld meg, ez segítségedre lesz később

-figyelj arra, hogy a nagy éves, több éves tananyag-összefoglalóknál sikeres legyél; ez motiválni fog, továbbá sokszor nagyon sokat ér a tanár rálátása, iránymutatása

-Amikor megtervezed a tanulási ütemtervedet, legyél az idővel nagyvonalú: legalább dupla annyi időt szánj az egyes dolokra, mint amennyi szerinted elegendő lenne. Így, ha közbe jönne valami, később tudod pótolni, illetve, ha egy anyagot nagyon érdekesnek találnál, még beleférhet az idődbe a plusz elmélyülés - ami később jól jöhet az érettségin.

Tegyél meg mindent, ami a tanulást segíti:

-táplálkozás terén (pl. banán, szőlőcukor, sok szénsavmentes víz, stb.)

-testmozgás (segíteni fog a stressz leküzdésében, és jót tesz a memóriának)

-vitaminok megfelelő bevitele

-nyugalom, belső béke (akár jóga, kutyasétáltatás)

Amint a családod látja, hogy neked van egy napirended, könnyebb lesz számukra ezt tiszteletben tartani.

Ha tudod, beszélj a tanulási tervedről téma és nap szerint, próbáld néha-néha őket érzelmileg bevonni.

Továbbá, légy megértő:

-Megkérdezheted, hogy:

- Jól látod-e, hogy mostanában sokkal több teher nehezedik rájuk (mivel sok feladattal bíznak meg). Miben tudnál segíteni? Az is lehet, hogy megkérnek vagy akár te is felajánlhatod, hogy többet vállalj a napi feladatokból. Ez azért jó, mert meg tudod tervezni a mindennapjaidat, vagy tudod, mi az, ami már sok, s esetleg jó lehet, ha nem neked kell megcsinálni. Lehetséges, hogy nem mindig lesz ez ideális, és mégis meg kell csinálnod.

Derítsd ki, jó-e a tesóid hozzádállása és kérhetsz-e tőlük segítséget. Ha igent válaszolnak, akkor kérdezd meg, hogy mondhatod-e ezt a szüleidnek. De mondjuk ezt is inkább kerülném, nem jó, ha te kijelented a dolgokat, inkább legyen megbeszélés kérdése.

Kérdezd meg, terveznek-e valamit hétvégére, hogy igénybe vennék a segítségedet, mert ha igen, akkor máskorra teszed át mondjuk a Római Birodalom részletes tanulmányozását.

Ha azt mondják igen, akkor mondd, hogy rendben, de a vasárnapot szeretnéd teljesen tanulással tölteni.

Ha a családod jó fej, és látják, hogy mennyire igyekszel, szerintem kevésbé fognak rángatni. Mindig próbáld őket bevonni érzelmileg, illetve te is legyél nyitott a problémáik iránt.

Lehet, hogy többet kell segítened, de ne aggódj.

Szerintem a legrosszabb, amit tehetsz, hogy elégedetlenkedsz, ugyanis akkor negatív leszel érzelmileg, s ezzel a saját idődet rabolod.

sok sikert!

2015. febr. 24. 10:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!