Akiknek örökbefogadott gyerekük mit tapasztalnak mi határozza meg a gyerek viselkedését a nevelés vagy a gének?
Kérdező, én mint örökbe fogadott azt tapasztalom, hogy kb 50-60% genetika, és 40-50% szocializáció... és ez kb egybecseng a legújabb kutatásokkal.
Persze van ebben egy rakat csapda is, ami nehézzé teszi az értékelést, első körben mindjárt az, hogy az örökbefogadó a saját elvárásai és elvei szerinti gyereket akar nevelni, vagy olyant, aki a saját bőrében boldog. Ugyanez persze megvan a vér szerinti gyereknél is, csak talán kevésbé markáns eltérésekkel...
A gének az alaptermészetet határozzák meg, aki lassú tipusú, az az is marad, aki lelkizös, illetve a semmi sem érdekel, nemtörödöm, az meg ilyen.
A szociális és társadalmi viselkedést a szülöktöl (és óvodás kortólkezdve a körneyzettöl is) tanulja a gyerek, de sosem lesz az ellenkezöje az alaptermészetének - a lassú emberböl nem lesz pörgös, dinamikus valaki, a nemtörödöm precíz, az érzékeny vastagbörü.
Alaptermeset valami egesen mas dolog mint aamirol irnak fennt pl bunoo lett rossul tanul stb
Konnyu a geneket hibaztatni ha nem tudunk gyereket nevelni
A nature-nurture vitát nem itt gyakorin fogjátok megoldani szerintem, maradjunk a személyes tapasztalatoknál.
Nekem közeli barátomat fogadták örökbe, rendes gyerek, nemsokára befejezi az egyetemet, dolgozik. Viszont neki valószínűleg a génjei is rendben vannak, annyit lehet tudni, hogy nagyon fiatal (gyerek) volt még az anya, és mind a saját mind a gyerek sorsának érdekében adta örökbe, nem állt készen rá, hogy fel tudja normálisan nevelni, a nagyszülők sem vállalták.
Már a kérdés is rossz. Vagy Fehér vagy Fekete?! ;D
Millió máson kívül ... EZEK EGYÜTTESEN ..
Haat igen errol tudnek meselni... A szomszedunkban van egy orokbefogadott kislany, egy übervallásos csaladnal, nagyon sajnalom szegenyt. Borzaszto szigoruan nevelik, otthon tanitjak, nincs kozosseg ami vele egykoru, csak a gyulekezeti tagokkal batatkozhat... Tiszta idegronyo szegenyke, a kormet tovig ragja, es a tekinteteben latszik, hogy fel...
Mondjuk ezt sajnos nem lehet kivedeni, sajat gyerekek is szulethetnek ilyen vagy akar rosszabb csaladba... De most azt honnan lehet majd tudni, hogy orokolte az ideggyengeseget, vagy ezek az idiota fanatikus "szulok' tettek tonkre ? Es felnott korara tiszta pszicho lesz!
Nyílt örökbefogadással fogadtam örökbe egy 3 napos kisbabát - aki most 5 éves.
Az anyukája csendes, halk szavú, szerény, alacsony, gyönyönyörű kis törékeny nő.
A gyerek, mintha csak a szépségét örökölte volna. Egy beszédes, harsány, örökmozgó. Biztosan szerepet játszanak a gének is, és a nevelés is. Igyekszem a lehetőségeket biztosítani a gyereknek, hogy kipróbálhassa magát a neki tetsző dolgokban, így lehet, hogy egy kicsit el is van kényeztetve. De én is bizonytalan vagyok, hogy vajon mennyi szerepe van a géneknek, és az örökölt tulajdonságoknak ebben. Ha sok, akkor a nevelésemmel nem vihetem el abba az irányba, ami nekem szimpatikus! Hanem neki kell megtalálnia az Útját. Ehhez én a lehetőségek adásával tudok hozzájárulni.
Persze a szeretetem mellett :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!