Szerinted mi a jobb, ha egy gyerek egyke, vagy ha van tesója?
Ezt nem lehet megmondani így, hisz senki nem látja mind a két perspektívából a dolgot, illetve személyiségfüggő is.
Viszont ismeretségi körömben az a sajnálatos tapasztalatom, hogy a legtöbb szülőnek van egy "kedvence", és az adott gyereket jobban támogatja, szereti, mint a másikat.
Remélem ezt nem veszi magára, akire nem vonatkozik, de én sajnos rengeteg ilyennel találkoztam.
itt nyilvánvalóan az elhanyagoltabb gyerek sérül, és a kettejük kapcsolata is rosszabb lesz.
A saját édesapám is ilyen családban nevelkedett, a kislány volt a kedvenc, aki mindent megtehetett, és mindent megkapott, a fiúk meg póruljártak.
Megis látszik a kapcsolatukon.
Ellenben, néhány barátnőmet picit irigylem egykeként, hogy milyen jó kapcsolatban van a testvéreivel :)
Helyzet és szülő függő.
Van akinek nem való több gyerek
"Nem tudom, ki találta ki ezt a hatalmas hülyeséget az egykék önzőségéről, beképzeltségéről."
Sajnos többek között Czeizel Endre is ezt a nézetet erősíti, és amikor csak lehet hangot is ad neki.
Valóban épületes baromság, hiszen egy egyke gyereknek mi oka lenne az önzésre, ha világéletében megkapott mindent a szüleitől?
Én épp azokban a sokgyerekes családokban látom az önzés kialakulását, ahol valami gond van a szülő gyerek kapcsolattal, vagy épp az elsőszülött/másodszülött nehezen dolgozza fel, hogy többé nem ő a világ közepe.
A feltett kérdésre egyébként nem létezik helyes válasz, ahogy arra már többen rávilágítottak.
Csak egy példa az egykék önzőségére:
Én egyke vagyok, az unokatesómék 3-an tesók. Nekem sosem okozott problémát, ha osztoznom kellett valamin (csoki, játék) ha gyerektársaságban voltam, mert így neveltek. Az unokatesómékat nem igazán nevelték sehogy, állandóan marakodtak minden vackon, a kajákat csokikat titokban elették egymás elől, hogy ne kelljen osztozni a többiekkel. Szóval akkor ki az önző?
És nem ez az egyedüli hasonló eset, amit láttam.
Ha már felmerült az önzés elmondanék egy story-t. (ide kapcsolódik) Van 1 gyerek kori batárom neki van 2 nővére.
Most az apja halálával a gyerek nővérei kirakták volna az anyukat a házból azzal h az apa halála után ők lettek volna a többségi tulajdonosok. (nem tom h nem vagyok jogász) Ha a gyerek nem mond le az ő részéről az anyja javára a 2 nővére pont vessző nélkül eladta volna a házat.
Na ennyit az önzésről.
A gyerek azt veszi természetesnek, amit dob neki a gép. Ha testvért, akkor azt, ha egyke marad, akkor azt.
Én egykeként nőttem fel, így nem is hiányzott soha testvér. Lehet, hogy ha lenne testvérem, akkor azt mondanám, hogy kizárólag testvér a jó.
Szerintem az lesz a természetes közeg, amiben felnő, akár így, akár úgy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!