Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tegyek? A szüleim miatt...

Mit tegyek? A szüleim miatt mehet tönkre a több mint három hónapos kapcsolatom és a lelki állapotom!

Figyelt kérdés

Októberben összejöttem ezzel az aranyos fiúval. Egy rendezvényen ismerkedtünk meg, utána Facebookon kommunikálva jutottunk arra, hogy ismét látni akarjuk egymást. Ezt titokban intéztük. Mindketten éreztük, hogy ez szerelem. Attól a jeles naptól kezdve döntöttünk el, hogy járunk. Azóta eltelt egy hónap, mondhatni, teljesen megismertük egymást. Ekkor a szüleim már tudtak a barátomról, mert kénytelen voltam nekik elmondani. Hivatalosan randira csak úgy mehettünk először, hogy meg kellett a saját szemükkel győződniük arról, elengedhetnek-e vele. Mindig csak heti néhány órát engedtek, de úgy, hogy a barátomnak kellett vonattal lejönnie hozzám, és csak a fagyos utcán tartózkodhattunk, a mi házunkban nem (nem értem a logikát, miért jobb hagyni minket megfázni, de mindegy). Egyszer mégsem a városban voltunk, hanem felmentünk a nagyjából félórányira lévő városba busszal egy hotelbe. Ott vesztettem el a szüzességem vele (azóta sem bánom, csak a helyszín az, ami miatt anyámékra örökké haragudni fogok... ha már akkor megengedte volna, hogy nálunk legyünk, ez nem történik meg). Decemberben végre megengedte, hogy felmenjek a barátom városába. Első utamon velem jött anyám (pedig mindössze egy órányi vonatút...), és megismerkedett a barátom anyjával. Annyira nem volt vele elragadtatva... De lehet, csak az a baja, hogy pesti, mi meg vidékiek, nem tudom. Miután hazament az egy órával későbbi vonattal, mi a barátomék házába mentünk át, mivelhogy abban a hidegben senki sem fog az utcán fagyoskodni (igen, akkor is csak ennyit engedett meg). A téli szünet volt a legsokkolóbb: két hét alatt mindössze egyszer találkozhattunk, legfőképpen olyan hülye indokok miatt, hogy ünnep van, holott egész idő alatt csak otthon rohadtam, meg a barátom is. Elhatároztam, elmondom anyámnak, hogy annál az egy találkozásánál a barátoméknál voltunk, erre hihetetlen, mekkora kiabálást levágott... Majdhogynem fel is pofozott... Az ez utáni találkozásoknál már csak azt mondtam, az utcán vagyunk, ahogy megbeszéltük. Persze nem így volt. Az utóbbi két hétvégén fél óra azzal ment el, hogy bőgtem a barátom vállán, és hogy segítsen, mert nem bírom... De ő sem tett másképp, amit meg is értek. Január hónapban csináltunk olyat, hogy vasárnap este a barátomnál aludtam (anyámék ezt végképp nem engedik, merthogy "túl kicsi vagyok hozzá"... persze, majd pont egy lassan tizenhat éves, régóta nem szűz lány kicsi az ilyesmihez). Mivel kollégista vagyok (igaz, Pesttől pont ellenkező irányban), könnyen meg tudtuk oldani úgy, hogy ilyen-olyan indokkal korábbi vonattal megyek a koliba. Na, ezt ma is meg akartuk csinálni, de most szerettük volna, ha egy része nem kamu, ezért úgy mondtam, a barátommal mennék, de ő csak későbbi vonattal tud jönni, mert vezetésen van. Ezen olyan mértékben kiakadt, hogy az valami hihetetlen... Pedig mi csak többet szeretnénk látni egymást, erre: "örülj, hogy ennyit is megengedek". Decemberben romlottak is anyámék miatt a jegyeim, mert szó szerint a depresszióba sodortak (de nem vészesen romlottak, továbbra is kitűnő vagyok). A kérdésem a következő: Mit tehetnék? Normális, hogy miattuk megy tönkre mind a kapcsolatom, mind a lelki állapotom? Utálok hétvégente hazajárni... És olyan gyenge lelkületű vagyok, hogy nem fogom már sokáig bírni ezt a terhet...

Köszönöm annak, aki elolvasta. Várom a hasznos valaszokat!

16/L (pontosabban jövő hónapban leszek 16) és 17/F (augusztusban 18).

2015. febr. 1. 08:54
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
52%

Hallod ments már le ezt a kérdést valahova és nézd meg 10 év múlva. Ha belegondolok, hogy nekem 15 évesen mik voltak a problémáim... ma már csak röhögök rajtuk, meg a naaaaaaaaaaaagy szerelmeken is.

Én teljesen megértem a szüleidet, hogy féltenek, ráadásul első pasinak beválasztottál egy jó 60-100 km-re élő srácot. Jó hogy nem örültek neki, ismeretlen város, ismeretlen srác, ki tudja mi fog történni, de majd ha egyszer szülő leszel,akkor majd te is aggódni fogsz a lányodért. A vonatot ki fizeti? Gondolom ők.

Persze vannak dolgok, amiben kicsit túlzásba esnek.

2015. febr. 1. 13:25
 12/27 anonim ***** válasza:
71%
Miért bűn az ha valaki lefekszik azzal akit szeret? Nem ismeretlenekkel részegen egy buliba vesztette el, hanem a barátjával akit szeret. Falra mászok az olyan gondolkodású emberektől, akik tiltani akarják ezt a dolgot...Hamarosan 16 éves. A szerelem pedig nem bűn. Kitűnő. Akkor miért gond ha van egy barátja? Igen, persze, most jöhetnek azok a válaszok amikbe leírják hogy csak ki akarja használni stb...ha csak szexre kéne neki, akkor olyan lányt választott volna akit gyakran elengednek és már 1 nap után szétteszi a lábát, pluszba ha csak egy kaland lenne számára, akkor nem ismertette volna össze az édesanyját a kérdező anyukájával. 16 évig nevelték, tanították arra mi a jó és mi a rossz. Ha folyamatosan tönkreteszik a kapcsolatait és mindent tiltanak neki, akkor azzal csak azt érik el hogy 18 évesen elhúz a francba, jogosan. A szerelem szép dolog, az pedig érthető hogy heti 1-2 óránál több időt akarnak együtt tölteni. Az én szüleim is ilyenek. Csak a tanulást engedik, de már azt is elérték hogy fél kilences busszal mindig haza kell jönnöm, tovább sosem maradhatok ki, 18 éves koromig, mert szerintük még gyerek vagyok és itthon a helyem. Sosem részegedtem le, nem csináltam hülyeséget, nem feküdtem le ismeretlenekkkel, mégis ilyenek. Sikeren tönkretették 2 kapcsolatomat is. Mindenbe korlátozni akarnak. Semmit nem engednek. Szóval tudom mit érez a kérdező és isten ments attól hogy bárkinek is ilyen szülők adasanak meg. Ezzel tudjátok mit értek el? Azt hogy gyűlölöm őket, már nem tudnak rám hatni és 18 évesen húzok el itthonról. Emnyit érnek el azok a szülők akik bűnnek tekintenek mindent.
2015. febr. 1. 13:52
 13/27 anonim ***** válasza:
79%
Az, hogy szerelmes vagy, nem bűn. A szüleid azt gondolják, tiltással, vasszigorral visszatarthatják azt, hogy elindulj a felnőtté válás útján, de ez nem így működik. Az egyetlen hasznos dolog, amivel kontrollálhatnának, az a bizalom lenne. Nem hiszem, hogy jól vizsgáztak volna gyereknevelésből, de erről nem te tehetsz. Legyél azonban tisztában néhány aprósággal. 16 éves sem vagy, és elvesztetted a szüzességed egy sráccal egy motelben. Nem vagy felnőtt, és még nagyon-nagyon messze jársz tőle, az odáig vezető út kb. 1%-át tetted meg. Pár év múlva látni fogod világosan. Teljesen normális, hogy a szülők nem repesnek a kapcsolatodtól, még ha nem is tudják rendesen kezelni a problémát. Az erőszak a te esetedben nem megoldás. A 3 hónapos kapcsolat nyúlfarnyi, nem több futó ismeretségnél, főleg, hogy találkozni is alig tudtok, és nem együttéléssel töltöttétek a 3 hónapot.. még úgy is rövid lenne, de így aztán ne gondold, hogy ez már az érettségeteket bizonyítja. Bármelyik tinifellángolás tart legalább 3 hónapig, de inkább évekig. 5-6 év múlva már nevezheted tartósnak a kapcsolatodat. Ha idősebb lennél, akkor kevesebb is elég lenne hozzá. A lényeg viszont: ha azt gondolod, a családodnak felnőttként kellene kezelnie téged, és hagyniuk kellene, hogy tapasztalatlanul csapongj, merre kedved tartja, tévedsz. Ha azt gondolod, a családodnak emberibben kellene hozzád állniuk, akkor viszont igazad van. Elsősorban a bizalmat kellene építened a családoddal, és megerősítened magad lelkileg. Ha a szüleid nem támogatják a kapcsolatod, akkor bizonyára tanácsokat sem adtak, persze közel 16 évesen már van fogalmad arról, hogyan lesz a gyerek.. éppen ezért vigyázz, ha szexuális életet akarsz élni, akkor 200%-al védekezzetek. Remélem a te korosztályodat is kellőképpen felvilágosították az eseményutáni tablettákról, ha kiszakad a gumi, a te esetedben ugyanis végzetes lenne teherbe esned ilyen fiatalon. Örök életedre a szüleidhez lennél láncolva. A srác, akit most szeretsz, egy ideig biztos melletted lesz még - már ha a folytonos balhék nem tántorítják el - de ha még egy terhesség is becsúszna, már az ő családja is ellenetek lenne. 18 évesen már el tudsz költözni, és elkezdeni a saját életedet, addig pedig túl kell élni. Próbáld meg javítani a kapcsolatot a szüleiddel, a barátodról pedig csak annyit beszélni, amennyit feltétlenül szükséges. Úgyis mindig az lenne a vége, hogy vele próbálnak zsarolni. Olvass könyveket a problémás szülő-gyerek kapcsolatok kezeléséről, hátha segít valamelyik. A családod egyszerűen nem akarja engedni, hogy hátrahagyd a gyerekkorod, de hogy ennek a hátterében féltés vagy zsarnokoskodás van-e, azt ennyiből nem lehet megítélni. Ha a sulidban van pszichológus, talán tőle is kérhetnél tanácsot. A tinédzser kor mindenkinek nehéz, a tiniken és szülőknek egyaránt, de azért mindenki túléli valahogy. Erősítsd meg magad lelkileg, és oldd meg a problémát. A barátodat is el fogod marni magadtól, ha csak azt látja, hogy őrlődsz, de nem javul semmi, ő pedig nem tud segíteni.. ha viszont a sarkadra állsz, ő is erőt fog meríteni belőled. Kitartás. Ebben a korban mindenki megvívja a saját harcát a családjával, nem szabad előle elmenekülni, különben örökre tőlük fogsz függeni érzelmileg.
2015. febr. 1. 14:54
 14/27 anonim ***** válasza:
2015. febr. 1. 15:15
 15/27 anonim ***** válasza:
14%

Majd 9 hónap múlva olvashatjuk, hogy terhes lettél, pedig a barátod azt mondta, hogy ha gyorsan kirántja, nem lesz gond.

Mit vársz el a barátocskádtól, ha ilyen könnyen oda adtad magad? Tiszteletet?

Egy nőt akkor fognak tisztelni, akiért ténylegesen megdolgoztak, és nem csak bókoltak. Téged nem fog ez a srác, majd ha megun, keres mást.

Te olyan meggondolatlanul oda adtad a kincsedet, amitől egy lány, nő különleges. Ja, ezt már nem hallottad meg anyudnak a példabeszédéből, mert annyira szerelmes voltál?

Őszintén megvallva kíváncsi vagyok a végkifejlethez, és ne legyen igazam, de tapasztalat azt mondatja velem, hogy az elkapkodott dolgok sosem vezetnek jóra semmilyen téren.

2015. febr. 1. 22:08
 16/27 anonim ***** válasza:
44%

15 évesen hotelszobában szexelni? Gratulálok. Megértem a szüleidet. Ha én ennyi idősen így viselkedtem volna, anyámék tuti agyonvernek. És hazudozol nekik össze-vissza...

Egyébként egy kapcsolatban 3 hónap szinte semmi. Jobb ha felkészülsz, hogy még sok kapcsolatod fog tönkremenni egyéb dolgok miatt is.

2015. febr. 1. 23:06
 17/27 anonim ***** válasza:
78%
Igen, hazudozik, mert a szülei erre kényszerítik. Én is hasonló helyzetben vagyok, szóval tudom mit él át a kérdező. Szófogadó, kitűnő tanuló, segítőkész lány voltam. Nem volt velem semmi gond, panaszkodni se tudtak volna rám. De ők is mindent tiltanak és egy idő után nekem is elegem lett. Hiába próbálok kompromisszumokat kötni, velük még ezt se lehet. Példának hogy szombatonként legkésőbb már a fél kilences busszal haza kell jönnöm 18 éves koromig, annál tovább nem maradhatok mert kislány vagyok egészen amíg be nem töltöm a 18-at. Hiába próbáltam megegyezni velük hogy kb kéthavonta bentmaradhassak 11-ig, ők azt se engedték meg, állítólag azért mert sok veszélyese ember van és bárki leszúrhat ha szembejön. Akkor felajánlottam hogy este jöjjenek értem, erre az volt a kifogás, hogy persze, majd apa engem fog furikázni....akkor mondtam nekik hogy vegyenek sokkolót vagypaprika sprayt, erre is azt mondták hogy hülyeség. Szóval meg se akarják oldani, 20 éves bátyámnál is annak örülnek ha csak itthon van.....Szóval próbálhatok akármibe egyezséget kötni, velük nem lehet mert még gyerek vagyok és itthon a helyem. Pedig nem részegednék le meg semmi ilyesmi, de ugye ôk azt is kinézik belőlem hogy részegen végig menne rajtam mindenki, na ezért is gyűlölöm őket mert egyáltalán nem ismernek és ilyeneket kinéznek belőlem. Szóval megértem a kérdezőt hogy hazudozik, egy idő után nem tehet mást ha folytom bezárják. És mégis hol szexeljen ha haza nem engedik, de a barátjához se mehetnek? És nem kell kinézni minden 15 éves lányból hogy sík hülyék és nem védekeznek, a kérdezőnek biztos van annyi esze hogy védekezzenek, márcsak a tanulmányi eredményeiből is ítélve, ugyanis ha kitűnő akkor biztos nem hülye. És védőnő szerint is 15-16-17 éves korban a fiatalok nagy része elveszti a szüzességét, ebbe nincs semmi rossz ha olyannal csinálja akit szeret és védekeznek. És nincs meghatározva hogy pontosan fél év után szabad csak lefeküdni valakivel, akkor kell megtenni ha mindkét fél megbízik egymásba, ez lehet 1 hónap de lehet fél év is.
2015. febr. 2. 07:49
 18/27 anonim ***** válasza:
45%

Ilyenkor látszik, kik járnak erre az oldalra "tanácsot" adni. Tizenéves fiatalok, akiknek fogalmuk sincs, mit jelent szülőnek lenni. Mi is voltunk fiatalok. Mi is voltunk tizenévesek. Mi is szörnyen okosak voltunk, mi is jobban tudtunk mindenkinél mindent. Nekünk is szemét szar szüleink voltak, mert nem nézhettünk meg egy korosztályos filmet, nem maradhattunk éjfélig a diszkóban, és nem rendezhettünk pincebulit, pedig egy haverunk ellopta otthon a tanyakulcsot. Mi is tudtuk, ha nekünk egyszer gyerekünk lesz, majd nem így neveljük. Majd megmutatjuk a világnak!

Aztán - láss csodát - felnőttünk. TÉNYLEG felnőttünk, és megtanultuk, hogy nem hullik minden azonnal az ölünkbe, vannak dolgok, amikre várni kell, vannak dolgok, amikért küzdeni kell. Hátranézve pedig elborzadtunk egykori önmagunk viselt dolgain, a felelőtlenségünkön, a kíméletlen, de hebehurgya magabiztosságunkon. Leizzadtunk, ha eszünkbe jutott a szülői tiltás ellenére is véghezvitt hőstetteink, ahol végül csak a vakszerencsén múlott, hogy megúsztuk igen komoly testi, vagy lelki sérülés nélkül. Párt választottunk magunknak, megházasodtunk. Születtek gyerekeink, és miközben neveltük őket, végre megértettük, hogy amit a mi szüleink "elkövettek", az nem ellenünk, hanem értünk történt.

És most gyerünk, ne kíméljetek. Pontozzatok le a sárga földig, hisz a fene nagy élettapasztalatotok erre predesztinál titeket.

2015. febr. 2. 11:59
 19/27 anonim ***** válasza:
0%

18 éves koromig este 8ra otthon kellett lennem. Hétvégén néha engedtek 9ig is. Nem aludhattam másnál, nálunk sem aludhatott senki.

16 évesen volt az első komolyabb barátom, a szüleim ellene voltak. Lázadtam, én is próbáltam átverni őket, játszani a felnőttet. Aztán kiderült, hog igazuk van. Nem rosszat akartak, csak akkor még ezt nem láttam. Elvakított a rózsaszín felhő. Utána betartottam a szabályokat. 18éves koromtól azt csinálhattam amit akarok, nem szólnak bele. Semmilyen eg3szségkárosodásom nem lett tőle.

Ja és attól, hogy kitűnő tanuló, még lehet hogy az élethez buta.

2015. febr. 2. 13:21
 20/27 anonim ***** válasza:
0%
8 meg 16 év között azért nincs olyan nagy különbség - azért álljon már meg a menet!!!
2015. febr. 3. 14:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!