Te mit csinalnal, ha serult gyermeked szuletne, aki egyedul nem kepes onallo eletre? Kort es nemet is irjatok kerlek.
30-as en nem hergelem magam semmin, csak leirtam ezt nem ugy hivjak hogy lenezo, hanem max. nem onfelaldozo, ne aggasunk mar kamu jelzoket sertegeteskent a masikra. Eloszor amugy nem irtad, csak azt, hogy az setett meg, hogy nem ertem ezt a nagy onfelaldozast, most mar az is, hogy a gyerekbol nem lesz semmi - ezt mar lehetne lenezonek mondani amugy, jo korrigalas - de ez a KEGYETLEN VALOSAG.
A hozzaszolasodat vegig elolvastam, a szuleid nagyon onfelaldozoak. En ezt nem tennem meg, DE LATHATOLAG TE SEM. Ennyi.
"Igazabol en nem is ertem mar ezt a nagy onfelaldozast. Hogy miert? Hiszen jobb ugysem lesz. Ezek a gyerekek nem eletkepesek es felnottkent se lesznek azok soha. 1 elet tobb masikat tesz tonkre.
Valahogy az anyai oszton megis nagyon eros sok emberben, csak tenyleg nem ertem miert? Hiszen ez egy zsakutca, sehova nem vezet a gondozas, csak egy hosszabb, de ugyanugy ertelmetlen elethez. "
Ezt foglaltam ossze, roviden.
A csaladom tortenet irtam le. Utana meg arrol kezdtek kerdezni, hogy mit csinalnek, ha....
En nem dicserem magam, nem vagyok vall veregetesre , a szuleimet pedig tisztelem, becsulom. Azert is akadt meg a szemem ezen az "onfelaldozason".
De legy szives elarulnad , hogy a gyerek vallalasnak mi koze van az onzetlenseghez? Vagy egyaltalan barmihez is a temaval a kapcsolatban?
Mit forgattam ki a szavaidat?
Mint irod: "vallalnam, ha nem 49.000 lenne az apolasi" "nem tudom, mert valaminol elni is kell" Magyarul: NEM VALLALOD MAJD, ha odakerul a sor. Mit kell ezen kimagyarazni. Gondolom magadnak is rosszul esik bevallani, de ez van. Nehez egy ilyen emberrol torodni, es pont ezert nem ertem miert vannak akik kepesek egy eletet raaldozni es egy eleten at gondozni valakit sokszor nem csak nehezsegek, hanem hihetetlenul szereny korulmenyek kozott, mert akarhogyis ebbe a legtobben tonkremennek.
Ha kiderülne időben, én is elvetetném. Ha nem, akkor komolyan elgondolkoznék. Nem tudnám örökbe adni, vagy ott hagyni a kórházban, hiszen nem azért vállaltunk gyereket, hogy ezt tegyem vele és ezen az sem változtat, ha beteg.
Ha anyagilag lenne rá lehetőségem, akkor intézetbe adnám, méghozzá egy jóba. Nem azért, mert szívtelen vagyok, hanem mert szerintem neki is jobb lenne így. Talán nem egészen pici korától, de amint nehézségekbe ütközne a gondozása, igen.
A nagymamám nem akart a mi gondozásunkba kerülni, amikor eljött az az időszak, hogy már napi 24 órás felügyeletet igényelt, akkor kikövetelte magának, hogy a kinézett idősek otthonába toljuk be és pont. Az egész család körülötte sündörgött, váltottuk egymást, mosolyogva ápoltuk, ő még is csak károgott és zokogott naphosszat, hogy haljon már meg végre. Amikor kórházba került, majd az otthonba, nagyjából 2 hónapot nem adtunk volna neki, azt hittük ennél tovább már nem fog élni, annyira rossz testi és lelki állapotban volt. 3 év telt el azóta és a nagyim jobban néz ki mint valaha. A társaság, a szakszerű és gyors ellátás, az hogy figyelnek rá, megtette a maga hatását. Ha nekem kellett megmosdatnom, az igenis nyűg volt. Törékeny nő vagyok, nem erre lettem "tervezve". Az otthonban erre kifejlett technikájuk van, pillanatok alatt kész vannak vele és így az idősek sem érzik nyűgnek/kínnak magukat. Rengeteget beszélgetünk ezekről a dolgokról és ezerszer jobban érzi így magát. Én hiszem azt, hogy más jellegű intézetben is találni hasonlót és ha nincs is teljesen tudatánál a gyerekem, érzi ő hogy mi a helyzet. Inkább legyen egy olyan helyzetben, ahol napi szinten boldogan látogatom, mint otthon velem, ahol belerokkan a család az ápolásba, így a szükségletei kielégítésén kívül szeretetet már nem kap.
Azt viszont sokan elfelejtik, hogy ehhez hatalmas anyagi áldozatot kell hozni, gyakorlatilag az egyik fél fizetését havonta felemészti, ha nem többet, tehát ilyen szempontból majdnem mindegy, hogy otthon ülök és ápolom, vagy intézetbe adom...
Végezetül a saját történetünk. A páromnak van egy 13 évvel fiatalabb öccse. Fogalmuk sem volt róla, hogy beteg. 1,5-2 éves korában jöttek nála furcsaságok, amikor nem fejlődött a kortársaival. Egy tündéri gyerek volt, pont akkor jöttünk össze, amikor a gondok kezdődtek. Sokáig nem állt lábra, nem tudott felülni, amit az orvosok betudtak annak, hogy "későn érő típus". 1,5-2 évesen még mindig csak segítséggel tudott felülni és a fejét koordinálatlanul tartotta, néha leesett, mintha elernyedt volna a nyakizma. Nem tanult meg beszélni, kézzel lábbal kommunikált. 3 évesen vált teljesen nyilvánvalóvá és ekkor mondták ki az orvosok is, hogy itt valami nagy baj van és volt. A mai napig nem tudják, hogy milyen genetikai probléma okozta nála ezt a gondot, pedig már 14 éves a kissrác.
A szülők együtt maradtak és mindent megadnak neki, ahogy a két, már kirepült egészséges gyereknek is. Anyósom azt mondja ő kelt fel hozzá, amikor kisbaba volt és éjszaka felsírt, ő etette, ő figyelte óvó tekintettel, képtelen lenne lemondani róla. Úgy rendezték be az életüket, hogy beleférjen a beteg gyermek felnevelése. Nincsenek rohamai, sem hisztériái. Ha szomorú is csak hullanak a könnyei, nem bömböl hangosan. Olyan, mint egy nyugodt 2 éves kisgyerek. Tud magától enni, inni, ha elé rakják, de nem szobatiszta, nincs egyensúlyérzéke, nem tud lábra állni, csak ha támogatják minden oldalról. Mint egy kisgyerek, akinek ha a feje fölött fogod a két kezét, akkor bizonytalanul lép néhányat. Megismer mindannyiunkat, akik az élete részei vagyunk, mosolyog, kézzel kifejezi az érzéseit és az akaratát. Anyósom éppen emiatt nem tud róla lemondani, félti a lelkét.
Azt mondta a jó isten talán megkegyelmez neki és nem fog hirtelen eltávozni, ha nem is fog majd fel mindent az öcsi, de ha eljön az ideje, ő elmagyarázza neki, hogy már nem sokáig lesz mellette és ezért egy másik helyre kell mennie. Sosem varrná az egészséges gyerekek nyakába az öcsi gondozását, megérti hogy ezt nagyon kevesen vállalnák és azoknak is zömében tönkreteszi az életét. Teljes értékű családként élnek, de ez más, mintha egy tesó kapja meg a huszonakárhány éves testű 2 éves szintjén lévő kistesót gondozásra.
Anyósom a gyerekei lelkére kötötte, hogyha ők már nem lesznek, akkor keressenek egy JÓ intézetet az öccsük gondozására és látogassák, amikor csak tudják. Sok mélypontjuk van, ezt aláírom, de nem rokkantak bele és nem is fognak, mert nem nyűgnek élik meg, hanem kötelességnek, aminek szeretetből eleget tesznek.
Nyilván más lenne egy vegetáló gyerek, aki csak mered maga elé. Talán ha ilyen lenne öcsi, akkor már anyósom is elgondolkodott volna az intézeten. Így meg sem fordul a fejében.
Szorakozast, mar megint ez a degradalo duma. Erdekel a kerdesre a valaszok, anonim oldalon, ahol meg merik mondani az emberek a velemenyuket.
Megerdemelned. Mit is? Azt, hogy par ALSZENT azt mondja, hogy szemet vagyok, amiert nem nevelnek fel egy sulyosan serult gyereket, aki sosem tudja majd magat ellatni, vagy mert OSZINTEN megirom, hogy nem lesznek a dolgok sokkal jobbak az onfelaldozas altal, csak az esetek tobbsegeben meg tobb elet megy tonkre es en ezt nem csinalnam vegig? Miota lesz valaki rossz azert, amiert nem annyira onfelaldozo, mint a masik? Vagy amiert leirja a VALOSAGOT? Neha mintha egyesek nem akarnanak rola tudomast venni, es ha valaki mas leirja az igazsagot elve megkoveznek.
Azok az emberek torjenek felettem palcat, akik ha beszelgetsz veluk mar a felnott ember fenekenek kitorlesen olyan undor ul az arcukra, hogy hihetetlen. Szerinted ok gondoznanak egy serult gyereket egy eleten at? Dehogy gondoznak, csak ONAMITO ALSZENTEK, akik jol megmondjak, ha mas nem eleg empatikus egy ugyben. Kozben ok se csinalnak vegig, nem gondoznanak egy embert egy eleten at!
Amugy erdekes, mert azt hittem a te kommented az elso olyan aki teljes ellentetben van az en velemenyemmel, erre kiderul, hogy te se csinalnad vegig... Nem hibaztatlak erte, mert kemeny. Pont errol szol ez a kerdes, hanyan vallalnak be ennek a dolognak az OSSZES NEHEZSEGET EGY ELETEN AT, hat nem sokan.
Amugy facebook kommentbol indult a kerdes otlete, ahol egy artatlan kommentelot aki egy adomanygyujto oldal korbefuttatott fotojanak kommentjehez: "jobbulast! mihamarabb gyogyuljon meg a picur!" oda merte irni a valosagot, hogy: sajnos o sose fog meggyogyulni, ne irj ilyeneket, ez egy halalos betegseg, kitartast a csaladnak" szegeny kislany uj meg az interneten, az eletben, olyat kapott hogy csak zengtek a kommentek, mint a puskaropogas amikor valakit sortuz altali halalra iteltek. Na kivancsi vagyok hogy azok kozul az emberek kozul pl. hanyan ajanlottak fel segitseget, nem feltetlen anyagiak a csaladnak? Nem hiszem hogy sokan, ha mindenki olyan nagylelku es onfelaldozo lenne, mint amennyire mutatja magat, akkor nem lenne problema ebben a vilagban - hiszen 7 millardan vagyunk, mindenhova jutna segito kez.
De az emberek kozel NEM OLYAN ONFELALDOZOK, mint allitjak magukrol. A tettek beszelnek es nem a szavak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!