Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért van ellene annyi szülő...

Miért van ellene annyi szülő a cigarettának? Lemerem fogadni az Ő korukban is boldog-boldogtalan szívta!

Figyelt kérdés
Mikor tanultak meg ennyire az egészségre odafigyelni?

2014. dec. 28. 19:14
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
93%

Én dohányboltban dolgozom és bőven látom a rossz hatását.

Levegőt alig tud venni némelyik, vagy olyan a hangja mint egy torokgyíkos malacnak, kifulladnak, mire a kiszolgálópulthoz érnek, de azér' szíjják' csak.

2014. dec. 28. 19:52
 12/28 anonim ***** válasza:
92%

Mi mindketten dohányoztunk. De amikor gyereket vállaltunk, letettük. Férjemnek nagyon nehezen ment, ő csak a gyerek fél éves korában hagyta abba végleg.

Szóval én látom a negatív hatásait, és nagyon remélem, hogy a fiunk nem szokik majd rá...

2014. dec. 28. 20:02
 13/28 anonim ***** válasza:
93%

"Nem egy orvost, és ápolót láttam kint a rendelő előtt cigizni"

Szerinted azért cigarettáznak, mert nincsenek tisztában azzal, hogy káros az egészségre, vagy azért, mert ez egy függőség, és - még ha tudatában is vannak annak, hogy ártanak a saját egészségüknek, nagyon nehéz róla leszokni?

"Mikor tanultak meg ennyire az egészségre odafigyelni?"

Én nem dohányzó családban nőttem fel, nekem ez a természetes, de felnőtt fejjel elég sok szomorú dolgot láttam ismeretségi körben, ami a dohányzással összefügg.

Láttam hozzám érzelmileg nagyon közel álló felnőtt férfit órákkal azután, hogy megtudta, hogy az édesapja, aki légzési nehézségekkel került be kórházba, és aki kamaszkora óta dohányzott, 65 évesen daganatos beteg, és sajnos már nem csak a tüdeje érintett, hanem a hasüregében is olyan daganatos áttétek és összenövések vannak, hogy valószínűleg műthetetlen.

Van orvos ismerősöm, aki hosszű évekig ügyelt pulmonólógián orvoshiány miatt egy megyei kórházban, és nagyon megviselte érzelmileg, amin a végstádiumú tüdőrákos betegek keresztülmennek életük utolsó heteiben, napjaiban és óráiban, amikor már megváltásként várják a halált.

A mai napig magam előtt látom egy középiskolás magántanítványom arcát, aki kisírt szemekkel érkezett meg hozzám, és az óvatos kérdésemre zokogva mondta el, hogy a nagyapjának a dohányzás miatt súlyos érszűkülete van, az orvosok évek óta mondták neki, hogy ha így folytatja, nem fogják tudni megmenteni a lábait. A gyerekei és az unokái hiába könyörögtek neki, nem akarta, vagy nem tudta letenni a cigarettát. Az a 15 éves lány azt próbálta feldolgozni, hogy a szeretett nagypapájának térdből amputálni kellett a lábait, mert üszkösödni kezdtek, és csak így lehetett megmenteni az életét.

Szerinted miért van ellene annyi szülő a cigerettának?

2014. dec. 28. 20:04
 14/28 anonim ***** válasza:
92%

Van egészségügyben dolgozó középkorú rokonom, aki már több mint 30 éve dohányzik.

Időközben rájött, hogy mi a rossz benne, mert érzi saját magán a hatását és látja a kórház betegein is, hogy mennyit számít az, ha dohányzik valaki.

Kiskamaszként ő sem úgy tervezte, hogy rászokik, de ha az ember egy kicsit is hallgat mások hülyeségére nagyon könnyen kaphat egy életre szóló rossz szokást.

Szóval régen boldog boldogtalan szívta, de amint benőtt a fejük lágya és rájöttek, hogy miért nem jó móka a dohányzás, már nem mindenki tudja hipphopp abbahagyni.

A saját hülyeségüktől akarják megvédeni a következő generációt, azért tiltják a szülők.

2014. dec. 28. 20:47
 15/28 anonim ***** válasza:
91%

Ezek az emberek nem buták, nem intelligencia kérdése ez. A dohányzás, ahogy sok más is egy függőség. Akaraterő, kitartás és céltudat kell hozzá, hogy valaki leszokjon.

25 éves vagyok, nem gyújtottam rá, ezek után úgy érzem nem is fogok.

2014. dec. 28. 22:02
 16/28 anonim ***** válasza:
43%
Én nem értem, miért nem lehet ezt is élvezeti cikként kezelni, amivel néha napján, mértékkel él az ember. Ritkán én is elszívok egy-egy szálat, egy doboz elég fél-egy évre, ha nincs alkalom, akkor van hogy hónapokig nem gyújtok rá. Engem is ijesztgettek, hogy majd rá fogok szokni, szerencsére nem tudok. Nővérem is ilyen, nagymamám is így "dohányzott" évtizedeken át, nem szokott rá, nincsenek ezzel összefüggő betegségei, hiszen kb. annyit szívott el életében, mint egy masszív dohányos néhány hónap alatt. Így is lehet csinálni, csak a cigiben valahogy még kevésbé megy a mértéktartás, mint az alkoholban.
2014. dec. 29. 08:25
 17/28 anonim ***** válasza:
78%
Az "én időmben" is boldog boldogtalan szívta, de attól még volt annyi eszem, hogy én magam ne tegyem. Remélem a gyerekemnek is lesz egy cseppnyi esze.
2014. dec. 29. 11:32
 18/28 anonim ***** válasza:
65%
Hát nálunk a családban ketten haltak meg cigi miatt, egyik tüdőrákban, másik érszűkület miatt (előtte le kellett vágni a lábát), még fiatalok voltak. De én már előtte sem cigiztem. Gyerekkorombna nem volt divat, még a gimiben is csak összesen két olyan osztálytársam volt, aki cigizett, nem volt olyan nagyon menő, inkább csak a fizikiai munkások és az éjszaka dolgozók dohányoztak, plusz a kiskatonák. Mi ezeket lenéztük, mert azt gondoltuk, arra költik a pénzüket, hogy büdösek legyenek és kirohadjon a foguk.
2014. dec. 29. 11:50
 19/28 anonim ***** válasza:
29%

Mert egy gyerek/kamasz még nem tud (reálisan)dönteni, mivel a döntéshozatalért felelős agyterület a homloklebeny, 27 éves korra fejlődik ki teljesen. +-5 év, a környezettől, kultúrától, neveltetéstől stb. függően.

(A homloklebeny felelős többek közt érzelmekért, a viselkedésért, a döntéshozatalért – egyszóval amolyan, az egész lényünkre kiterjedő ellenőrző központként is jellemezhető. A legújabb kutatási eredmények már az akaraterőt is a homloklebennyel párosítják.)

2014. dec. 30. 13:47
 20/28 anonim ***** válasza:
80%

A függőség hatalmas teher, sokaknak egy életen át tart. Mikor még lehetett boltban cigit kapni, nem egyszer tapasztaltam a következőt: előttem fizető ember a pénztárban agyonhordott ruhában, ennyit fizet, mint én. Én egy napra bevásároltam (ketten élünk a férjemmel), ő ugyanabból a pénzből vett két doboz cigit, egy kiló kenyeret, némi párizsit és egy doboz tejet. Mi ugyanannyi pénzből bőségesen és egészségesen eszünk, egy dohányos pedig az ételen, ruhán spórol. Nem azért, mert buta: olyan erős a függősége, hogy nem nagyon van más választása.

De még érzékletesebb példa: nagyapám hadifogoly volt, a napi ellátásba beletartozott valami silány fejadag étel és néhány szál cigaretta. Aki dohányzott, azt a kevéske élelmet (vagy a felét) is elcserélte mások cigijére, inkább evett mindennap feleannyit...

A gyerek még hajlamos alábecsülni azt a testi-lelki függőséget és anyagi terhet, amit a cigi okoz. Élettapasztalat híján ez érthető is. A szülők csak a rossztól akarják védeni a gyereket, nem zsarnokoskodni akarnak. Amint felnősz, látod te is, mennyi munka árán tudod megszerezni a havi fizetést, és mennyi mindenre kell jutnia belőle. Akkor talán jobban megérted, miért nem jó függeni bármitől is.

2014. dec. 30. 15:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!