Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy mondjam el a szüleimnek,...

Hogy mondjam el a szüleimnek, hogy rosszul döntöttem?

Figyelt kérdés

17 éves lány vagyok, egyetemre járok. És ez lenne az egyik problémám.. nem érzem magam késznek az egyetemre, és nem is érdekel amit tanulok. Biológia szakos hallgató vagyok. Anyu úgy kezel mintha 20éves lennék és teljesen egyértelmű lenne, hogy nekem ezt kell csinálnom. A gimnáziumom is azért választottam, mert biológiát akartam tanulni. 10-ben át akartam menni művészetire, de végül maradtam a gimiben mert "művészetből nem lehet megélni" és mivel ezen kívül a biológia az egyetlen ami érdekel, ezzel felvételiztem.Végig úgy gondoltam, hogy nem baj ha nem szeretem annyira, majd végig csinálom valahogy, de most, hogy már tényleg élesben megy az egész, kezdek besokallni és úgy érzem nagyon nem állok készen erre az egészre. 2évig még a gimiben kéne ülnöm a korom szerint, ráadásul olyasmit tanulok, amivel nem szeretnék foglalkozni az életemben. Mindig is valamilyen gyakorlatias foglalkozást képzeltem el magamnak, még az asztalosság is közelebb állna hozzám mint az hogy egész nap egy laborban üljek. Úgy érzem már 5 évesen el lett b***a ez az egész, amiért előbb mentem oviba, és most jött el az a pont hogy ez a korkülönbség érződik is. A szaktársaim közül mindenki ezzel szeretne foglalkozni, lelkes, én meg nem tudok örülni, nem érzem magam odavalónak.

A családban mindenki diplomás, és ha elmondom ezt a szüleimnek, akkor tudom, hogy azt fogják reagálni, hogy csak azért mondom mert sokat kell tanulni és lusta vagyok, meg hogy mások bezzeg hogy örülhetnének ha azt tanulhatnák amit én, én viszont minden hétvégén bőgve utazok vissza a koliba, annyira gyűlölöm ezt az egészet. Szívesen elvégeznék valamilyen okj-s művészeti képzést, mint amilyet a nővérem is csinál, de egyszerűen félek ezt az egészet elmondani, mert rohadtul csalódni fognak bennem. Lehet hogy pár év múlva máshogy fogok erről gondolkodni, és még egyszer nekifutok majd az egyetemnek, de most még nem állok rá készen és mielőbb abba kéne hagynom, mert nem szeretném a támogatott féléveim pazarolni.

2014. nov. 9. 20:09
1 2 3 4
 31/39 anonim ***** válasza:
30%

szerintem ne ragozd tovább, nem érdemes. 2 évesen ovi, és 4 évesen iskola. Aha.

Legközelebb alaposabban gondold át a mesét, mert ez így eléggé sántít annak, aki tud számolni.

96 decemberiek idén most töltik a 18-at, és most érettségiznek. Szóval egy évvel vagy előttük. ez nem jön össze az egy évvel előbbi ovival, majd innen is egy évvel előbb sulival, plusz évvesztességel.

2014. nov. 9. 21:33
 32/39 A kérdező kommentje:
hát sose voltam jó matekból, de attól még mi a sz.ar a mese azon, hogy 17éves vagyok 96 decemberi és egyetemre járok? Mi okom lenne hazudni ebben? Az unokaöcsém 1 évvel fiatalabb nálam és 10-es. 5évesen mentem suliba. igazad van, 12-esnek kéne lennem, elszámoltam magam, unokaöcsém visszatartották és ezt elfelejtettem. Pont. Most komolyan ez a legfontosabb részlet? Nekem ez sz.ar te meg ebbe kötsz bele. Amúgy ja az oviból is előbb mentem el mint akarták, de 5évesen. Össze akarták vonni a csoportom a kiscsoportosokkal, én meg így nem akartam maradni. De akár utána is nézhetsz ha ennyire érdekel.. A Karolina úti oviba jártam. Tessék, mehetsz nyomozni.
2014. nov. 9. 21:42
 33/39 A kérdező kommentje:
Szeretem a megmondóembereket..
2014. nov. 9. 21:43
 34/39 A kérdező kommentje:

Kérlek, ha nem tudsz értelmes választ írni, ami nem szőrszálhasogatás, akkor inkább ne írj semmit. Van enélkül is épp elég bajom.

Köszönöm

2014. nov. 9. 21:45
 35/39 anonim ***** válasza:
100%

Nos, kiderült, 17 évesen kevesek érettek az egyetemre. Ezt a szüleidnek kéne észrevenni.

Egy kis pihi, és nekifutás 1-2 év múlva, gondolom, anyagi okai nincsenek.

2014. nov. 9. 21:51
 36/39 anonim ***** válasza:
81%

Szerintem ezt nem kellene húzni tovább. Eléjük állsz és meg mondod mindenféle körítés nélkül.

"Egyetem elején rengetegen 17 évesek. Úgy csinálsz, mintha valami zseni lennél, aki előrébb jár a kortársainál... "

Te meg hülye vagy.

2014. nov. 9. 21:59
 37/39 anonim ***** válasza:
88%
Lehet, hogy indokolatlannak fog tűnni a válaszom, de szerintem megoldja a problémád. Próbálj ki néhány diákmunkát, dolgozz kicsit és utána sokkal könnyebb lesz leülni tanulni. Nem szimplán az életkoroddal van baj, hanem azzal, hogy még nem tapasztaltál sokat a világból. Én 19 évesen mentem egyetemre, de épp annyira nem akartam mint te, gyűlöltem az egészet. De néhány diákmunka (nem is a legrosszabbak egyébként) megtanítottak arra, hogy nem olyan egyszerű az élet, hogy az ember azt csinálhat amit akarsz. A művészeti pálya kb. az egyetem végéig nagyon szuper lenne, de utána nem tudnál mit kezdeni az életeddel. Sajnos rengeteget számít a pénz a mai világban (és ezt annak ellenére mondom, hogy sosem voltam egy anyagias ember). Ha már erre magadtól is rájössz, esküszöm könnyebb lesz rávenni magad a tanulásra és az egyetem elvégzésére. (Velem ugyanez volt.)
2014. nov. 9. 22:13
 38/39 A kérdező kommentje:

utolsó: köszönöm a válaszod. Szeretnék dolgozni, én is úgy érzem, hogy egyszerűen még nem állok készen erre az egészre. Nem tudok egy dologra koncentrálni. A művészetit csak azért csinálnám meg (max. 2 éves képzést) mert ez az ami tényleg érdekel, és amit pont azért hanyagoltam mert nem lehet belőle megélni.

Elmondtam az előbb a szüleimnek, és kiakadtak. Erre számítottam.. hogy én mégis mit képzelek és hogy egyáltalán minek kezdtem el és hogy én nem fogom abbahagyni és itthon ülni és mekkorát csalódtak hogy ennyire nincsenek ambícióim. Azt is megbántam, hogy egyáltalán szóba hoztam..

2014. nov. 9. 23:49
 39/39 anonim ***** válasza:

Most nem szabad abbahagyni. :) Mondd meg a szüleidnek, hogy ha művészeti képzésre mész, ahhoz is rengeteg ambíció kell (sőt!), és ha jó vagy benne és egyetemi szinten is folytatod, simán lesz olyan szintű állásod, mint egy biológusnak. Keress rá a MoMe-n végzett dizájnerekre és mutasd meg a szüleidnek is, világszínvonalú munkákat csinálnak.

A művészeti suli még akkor is jó, ha utána visszamész bioszra, a suli mellett illusztrálhatsz, dolgozhatsz dizájnerként, látványtervezőként, grafikusként stb., és később is nagyon szépen össze lehet párosítani a két szakterületet. Értesd meg a szüleiddel, hogy nem attól leszel jó, ha egyvalamire koncentrálsz egészen addig, amíg diliházba nem kerülsz a stressztől, hanem ha minél több dologhoz értesz. A munkaszerzés esélyeit is növeli, ha több lábon állsz, én a helyedben még nyelveket és informatikát is próbálnék tanulni ezek mellé.

2014. nov. 10. 13:26
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!