Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A szüleim nem engedik, hogy...

A szüleim nem engedik, hogy továbbtanuljak. Hogyan tovább?

Figyelt kérdés
Kezdem az elején a szüleim folyton veszekednek a pénz miatt,anyám megcsalta apám és fordítva. Apám üzletelt lopott autókkal meg egyéb nyalánkságok. Na de a lényeg,hogy lelkileg/idegileg/testileg teljesen kész vagyok. Régen még volt bennem vágy,hogy küzdjek de ezzel a fentebb említett mondatukkal teljesen elment a kedvem az élettől is. Volt olyan időszak,hogy nagyon durván verte apám anyámat és engem is el kellett szöknöm és akkor lógtam az iskolából,mert mindez hajnali 3-4kor történt. Teljesen megviselt ez engem pánikbeteg is lettem a jegyeim teljesen leromlottak így idén be se kerültem egyetemre biztos valahova felvettek volna,de nem tudom mit tegyek. Apámék ugyanis azt hitték,ha egyetemre járok és elmúltam 18 az azt jelenti,hogy nem kell többé eltartaniuk. Az én érdeklődésem a biológia,orvosi,pszichológia iránt nagy ezeket meg köztudottan nem 1-2 év elvégezni és rengeteget kell tanulni. Most mégis mit csináljak?:( Ha kidobnak itthonról hogyan tartsam el magam? Vagy mit tanuljak akkor,hogy dolgozzak mellette és eltartsam magam? Itt még fűtés sincs annyira szegények vagyunk. Teljesen el vagyok keseredve. 19/L

2014. okt. 28. 18:04
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

Idén lekésted akkor most dolgozol és egy év alatt minden forintot félre kell tenni a továbbtanulásra. Utána meg kollégium, egyetem mellett munka, nagyon sokan csinálják így.

Attól hogy volt egy időszak a suliba amikor nem jól tanultál még felvehettek volna ha érettségid sikerül, szóval ez azét erősen kifogás.

2014. okt. 28. 18:14
 2/15 A kérdező kommentje:
Szia! Igen most jobb ötletem nem volt,nyelvet tanulok és dolgozok de mégis hova adjam be a jelentkezésem? AZ orvosi mellett azért durva dolgozni és annyira jó képességeim sincsenek. A cél az lenne,hogy minél hamarabb legyen normális jól fizető munkám. Hiába érdekel a pszichológia,ha azzal minimum 9 évet kell tanulni és utána se biztos a megélhetés. Gyorsan le kellene tenni valamit az asztalra.
2014. okt. 28. 18:21
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

Egy évet dolgozz és tegyél félre annyi pénzt, amennyit tudsz. Jelentkezz egyetemre és ott biztos kapsz szociális támogatást ilyen körülmények mellett. Ha jól tanulsz ösztöndíjat is kapsz második félévtől. Egyetem mellett el tudsz menni dolgozni, ha sehogy se tudsz kijönni a pénzedből. Ha pedig a munka sem megy lehet felvenni diákhitelt (bár ezt csak a végső esetben ajánlom).

Én jelenleg 22 éves vagyok az ösztöndíjakból élek. A tanulmányi ösztöndíj mellett a tanszéken dolgozom egy kutatásban, amiért szintén kapok kari ösztöndíjat. Meg lehet oldani, csak akarni kell. Nem csak büfészak mellett lehet dolgozni. Én vegyészmérnökként csinálom ezt. Halkan megjegyzem, hogy emellett havi 1-2 buli simán belefér.

2014. okt. 28. 18:59
 4/15 A kérdező kommentje:
Szia! Mennyi az ösztöndíj?
2014. okt. 28. 19:14
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Szak-és átlagfüggő. Nekem nincs szociális, csak tanulmányi, most 20300 forintot kapok, 4,8-as átlagra, a Bursaról még nem tudok semmit, szóval egyelőre ennyi jön vissza az egyetemtől.
2014. okt. 28. 19:39
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

Azért azt tegyük tisztába, hogy orvosi mellett fizikailag kivitelezhetetlen, hogy dolgozz. Már az órarended sem fogja ezt megengedni, és akkor egy betűt nem tanultál még. Nem is ismerek senkit, aki orvosis és dolgozna, pedig én magam is orvostanhallgató vagyok. Legjobb barátnőm viszont pszichológusnak tanul, neki most volt olyan szemesztere, hogy heti 2 napot kellett suliban lennie (nekünk kivétel nélkül minden évben ez heti 5 nap, nem tudsz rajta variálni), és ő dolgozott mellette. Bár nem első szemeszterben, mert az nagyon kemény volt náluk. Biológia szakról nem tudok nyilatkozni. Évfolyamtársam ott kezdett, azt mondta nem egy nagy szám és az orvosi keményebb, de megnéztem a tematikát és sztem simán van annyira kemény, mint az orvosi (én tuti nem tudnám elvégezni...).

Csak azért írom, mert írtad, ilyen irányban gondolkozol, csak hogy erre a suli mellett majd szépen dolgozol dologra ne nagyon építs.

Szoctám. Vki kap, vki nem. Én pl nem kaptam, mert bár bejárós vagyok és szívességi lakáshasználó, mégis rosszabbnak számít, ha vki 200 kmre lakik és 5 testvére van, bár az apja 7számjegyű összeget visz haza, a srácnak meg újépítésű lakása van az egyetem mellett... Csak hogy ezt is tudd, nem tudom majd mire szeretnél szoctámot.

Tanulmányi ösztöndíj. Én 3.7es átlagra kapok 9ezer forintot, ezzel már benne vagyok a jobb tanulók között. Bár barátnőm 5.2est produkált és így 40ezret kap, de ő az évfolyam első jelenleg. Nem az enyém a legjobb átlag, sőt, de arra sem nagyon szabad építeni, hogy majd ennxire meg annyira leszel szorgalmas, mert nem csak ezen múlik. Orvosin erre számíthatsz majd.

2014. okt. 28. 20:51
 7/15 anonim ***** válasza:

"vagyok és szívességi lakáshasználó"

Bocs, de ez mi a fenét jelent?

2014. okt. 28. 20:55
 8/15 anonim ***** válasza:
100%
Ha orvosi, akkor diákhitel, ha nincs aki eltart, ugyanis mind a szoctám, mind az ösztöndíj annyira viszonylagos, hogy az valami hihetetlen. És igen, szoctámot akkor kapsz, ha apád-anyád vállalkozó és van 100 testvéred. Habár elvileg nálad zéró fizetésre és nulla eltartóra kell számolni így azért egy havi tíz-húszezer biztos kijönne. A tanulmányi ösztöndíj még neccesebb, mert sz.rrá tanulhatod az agyad lehet, hogy úgy is kettest kapsz, mert bal lábbal kelt fel a prof. vagy, mert van farkad, vagy pont nincs farkad és egyéb nyalánkságok. Orvosin a vizsgák jó 70-80 százaléka szóbeli. Szóbeli vizsga pedig egyenlő lutri.
2014. okt. 28. 21:16
 9/15 anonim ***** válasza:

Bejárós vagyok --> faluról buszozok be az egyetemre, napi 2 óra

Szívességi lakáshasználó--> szüleim házában lakom, albérleti pénzt nem kell fizetnem, de a rezsi rám eső részét, kaját, ruházkodást, bérleteket nekem kell állni.

2014. okt. 28. 22:43
 10/15 anonim ***** válasza:

Gondoltam, hogy valami szoctám kijátszás, nem csoda akkor hogy nem kaptad meg.

Na ez az igazi baj,hogy szoctámnál minden második ember ott csal ahol tud és 80% nem az kapja akinek kellene, hanem aki nagyobbat tud csalni.

2014. okt. 28. 23:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!