A szüleim nem engedik, hogy továbbtanuljak. Hogyan tovább?
Idén lekésted akkor most dolgozol és egy év alatt minden forintot félre kell tenni a továbbtanulásra. Utána meg kollégium, egyetem mellett munka, nagyon sokan csinálják így.
Attól hogy volt egy időszak a suliba amikor nem jól tanultál még felvehettek volna ha érettségid sikerül, szóval ez azét erősen kifogás.
Egy évet dolgozz és tegyél félre annyi pénzt, amennyit tudsz. Jelentkezz egyetemre és ott biztos kapsz szociális támogatást ilyen körülmények mellett. Ha jól tanulsz ösztöndíjat is kapsz második félévtől. Egyetem mellett el tudsz menni dolgozni, ha sehogy se tudsz kijönni a pénzedből. Ha pedig a munka sem megy lehet felvenni diákhitelt (bár ezt csak a végső esetben ajánlom).
Én jelenleg 22 éves vagyok az ösztöndíjakból élek. A tanulmányi ösztöndíj mellett a tanszéken dolgozom egy kutatásban, amiért szintén kapok kari ösztöndíjat. Meg lehet oldani, csak akarni kell. Nem csak büfészak mellett lehet dolgozni. Én vegyészmérnökként csinálom ezt. Halkan megjegyzem, hogy emellett havi 1-2 buli simán belefér.
Azért azt tegyük tisztába, hogy orvosi mellett fizikailag kivitelezhetetlen, hogy dolgozz. Már az órarended sem fogja ezt megengedni, és akkor egy betűt nem tanultál még. Nem is ismerek senkit, aki orvosis és dolgozna, pedig én magam is orvostanhallgató vagyok. Legjobb barátnőm viszont pszichológusnak tanul, neki most volt olyan szemesztere, hogy heti 2 napot kellett suliban lennie (nekünk kivétel nélkül minden évben ez heti 5 nap, nem tudsz rajta variálni), és ő dolgozott mellette. Bár nem első szemeszterben, mert az nagyon kemény volt náluk. Biológia szakról nem tudok nyilatkozni. Évfolyamtársam ott kezdett, azt mondta nem egy nagy szám és az orvosi keményebb, de megnéztem a tematikát és sztem simán van annyira kemény, mint az orvosi (én tuti nem tudnám elvégezni...).
Csak azért írom, mert írtad, ilyen irányban gondolkozol, csak hogy erre a suli mellett majd szépen dolgozol dologra ne nagyon építs.
Szoctám. Vki kap, vki nem. Én pl nem kaptam, mert bár bejárós vagyok és szívességi lakáshasználó, mégis rosszabbnak számít, ha vki 200 kmre lakik és 5 testvére van, bár az apja 7számjegyű összeget visz haza, a srácnak meg újépítésű lakása van az egyetem mellett... Csak hogy ezt is tudd, nem tudom majd mire szeretnél szoctámot.
Tanulmányi ösztöndíj. Én 3.7es átlagra kapok 9ezer forintot, ezzel már benne vagyok a jobb tanulók között. Bár barátnőm 5.2est produkált és így 40ezret kap, de ő az évfolyam első jelenleg. Nem az enyém a legjobb átlag, sőt, de arra sem nagyon szabad építeni, hogy majd ennxire meg annyira leszel szorgalmas, mert nem csak ezen múlik. Orvosin erre számíthatsz majd.
"vagyok és szívességi lakáshasználó"
Bocs, de ez mi a fenét jelent?
Bejárós vagyok --> faluról buszozok be az egyetemre, napi 2 óra
Szívességi lakáshasználó--> szüleim házában lakom, albérleti pénzt nem kell fizetnem, de a rezsi rám eső részét, kaját, ruházkodást, bérleteket nekem kell állni.
Gondoltam, hogy valami szoctám kijátszás, nem csoda akkor hogy nem kaptad meg.
Na ez az igazi baj,hogy szoctámnál minden második ember ott csal ahol tud és 80% nem az kapja akinek kellene, hanem aki nagyobbat tud csalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!