Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A szüleim elváltak/nak, mit...

A szüleim elváltak/nak, mit tegyek?

Figyelt kérdés
16 éves fiú vagyok, akinek a szülei 5 éve külön élnek. A válási per kb. ugyanennyi ideje megy. Most anyámmal és a két testvéremmel élek, és apámat minden 2. hétvégén látjuk, de szinte napi szinten beszélünk. Kb. 2 éve vettem észre, anyám részben felnőttként, részben pedig gyerekként kezel. Elvár bizonyos dolgokat, mint pl. vigyem haza a testvéreimet, vagy takarítsak fel meg ilyenek. Ez nem zavar annyira, csak az, amikor kiakad, amikor nem csinálom meg, vagy egyszerűen elfelejtem(Mármint a takarítás jellegű dolgokat). Ilyenkor képes úgy beszélni velem, hogy azt érzem, hogy nem szeret. Sose volt túl jó a viszonyom vele. Ilyenkor mindig Apámhoz hasonlít, hogy milyen gerinctelen féreg vagyok. Tudni illik, hogy nagyon utálja anyám apámat. Mindig nekem panaszkodik, hogy itt lopott tőlünk, ott nyúlt le valamit. Én apámat nem ilyen embernek ismertem meg. Vele nagyon jóban vagyok. Vele is szoktam beszélgetni a válásról, és ő sokkal értelmesebb indokokat mond, mint anyám. Olyankor amikor anyámmal veszekedni szoktunk mindig felmerül bennem, hogy apámhoz költözök. Ezt már megvitattuk anyámmal, és azzal fenyegetett meg, hogyha megteszem, akkor kitagad a családból, és el kell mennem a sulimból(ott tanít, ahol én tanulok, és azt mondta, hogy képtelen lenne rám nézni minden nap.). Apámnak elmondtam ezt az egészet, beszélt is a gyámüggyel, de nem tudtunk kitalálni semmit, mert én nem akarom a két testvéremet itthagyni, meg nem is akarok anyámmal ilyen rossz viszonyba kerülni, de most jött az a pont, hogy már nem telik el nap anélkül, hogy ne veszekednénk. Anyám ha lát egy tárgyat, ami Apámtól származik, akkor kapásból rávágja, hogy "Vidd azt vissza, de most azonnal." Anyám szerintem nagyon irányításmániás, ezt az is mutatja, hogy se okostelefonom, se lakáskulcsom nincs. Nagyon nem tudom, hogy mit csináljak, kérlek segítsetek!

2014. okt. 17. 19:39
 1/7 anonim ***** válasza:
A párommal pont ugyanezt csinálta az anyja. Ők oda jutotta, hogy 16 évesen kidobta a fiát az utcára, mert már nem tudta befolyásolni, és ezzel hazavágta a sorsát rendesen. Szerintem költözz apádhoz, mert a két testvéredet így is, úgy is ellened fogja hangolni, hiszen te azzal a "szemétládával" tartod a kapcsolatot, szóval megvetnivaló vagy, és pontosan ezt is fogják tenni veled a testvéreid.
2014. okt. 17. 19:43
 2/7 A kérdező kommentje:
Nemrég volt egy veszekedésünk, egy olyan programmal kapcsolatban, ahova családdal kellett volna menni és pont egy 2. hétvégére esett. Anyám azt mondta, hogy meg ne próbáljak elmenni rá apámmal. Én erre azt válaszoltam, hogy az Apám mégis csak az apám, erre ő rávágta, hogy Ő nem a családom része. Igen, én is arra hajlok, hogy odaköltözöm, de nem akarom az iskolát otthagyni, mert esély nincs arra, hogy még egy ilyen jó iskolába és közösségbe bekerüljek. És mivel anyám ott tanít a suliban, és elég nagy befolyása van képes lenne elérni, hogy elküldjenek. Apám azzal bíztat, hogy még 2 év és nagykorú leszek, és utána azt csinálok amit akarok, de nem akarok addig idegösszeroppanást kapni, vagy egy mindent elsöprő dühkitörésben elpusztítani a környezetemet. Nagyon aggódom a jövőm miatt.
2014. okt. 17. 20:01
 3/7 anonim ***** válasza:

Az anyák dolga nehéz ilyen téren.

Nála csak annyi van, hogy ő is átment egy szakításon, amit nem tudott megemészteni. Főképp, mert ez nem olyan, mint amikor két tini vagy két házasság előtt álló emberszakít aztán többet szóba se állnak egymással, mindkettő megemészti és kiszállnak egymás életéből.

Ő ki akarja zárni apádat az életéből, tiszta lappal akar indítani, de mégsem teheti meg, apátok örökké az élete része marad, mert lett 3 gyereke tőle és a 3 gyerek örökké összeköti.

Nem veled van a baja; szimplán annyi van, hogy nem bírja feldolgozni a válást.

És ezért van az anyáknak nehéz dolga; mindig szembe kell nézni azzal, akivel összevesztek és nagyon nehéz, kikerülhetetlen, hogy ne robbanjon ki belőlük a fájdalom - ezt a gyerekeken vezetik le ilyenkor, hiszen ők vannak a környezetükben.

A másik meg, hogy évekig benne volt, hogy ott van a férje támasznak, nem egyedül kell megbirkóznia a gondokkal, hanem mindig ott van, aki segít és most, hogy ez a támasz eltűnt, Benned kereste meg a pótlékot. Mindig a legidősebb az, akiben ezt megtalálják.

Támaszként pedig Neked adja ki a dühét, Neked tombol, rajtad tölti le a mérgét, Téged bíz meg főbb feladatokkal.

Tehát ez a két dolog kavarodott benne össze; a válás meg nem emésztése és az elbújás az elől, hogy magára maradt abban, hogy mindent egyedül kell megoldania. A nők pedig rendszerint érzékenyebbek és emiatt keresnek mindig társat a gondokban.

Ha pedig elmész, akkor a kis tesóiddal fogja ezt játszani.

Amíg a környezetében lesz valaki, addig abban fgja keresni a segítő kezet.

És ez a lekezelő stílus meg az érthetlen szemtelenkedése Veled meg az, hogy kitagad a családból annyi, hogy nagyon mély a fájdalma és már elkeseredettségében csak így bírja magát kifejezni.

Nem tudja megemészteni a válást, ledolgozik heti nem tudom hány órát, benne van a háztartásban a gyereknevelésben, a fájdalmára pedig rárakódnak a napi fáradalmak és esetleges csalódások más dolgok miatt.

Ezt hiába ülsz le vele megbeszélni, utána nem fog hirtelen megváltozni, ez már egy állandó állapot marad.

Az én szüleim 10 éves koromban váltak el, anyámnak maradtunk ott, ő nem zárta ki apát az életéből, de tudtam, hogy nem jó neki, ott van a válás, a csalódás amit átélt, emellett ezer másik gond, amit nem részleteznék, egy haláleset is rárakódott és mellette dolgozott, túlórázott, majd leszállt a t..e úgy esett haza, hogy a szemén alig láttot ki, de vezette a háztartást és nevelt minket és megértettem, hogy az, hogy néha úgy kezel minket ahogy az csak szimplán azért van, mert ő is ember, aki érzékenyebb és nehéz időszakon megy át.

Sajnos emiatt is igaz amúgy a tény, hogy az elvált szülők gyermekeinek a legrosszabb. bár én sosem éreztem rossznak a helyzetet és sosem fogom rossznak érezni az életem, bármi is történjen, amíg van szerető családom, tető a fejem felett és ehetek naponta.

2014. okt. 17. 20:12
 4/7 anonim ***** válasza:
És ezt azért írtam le ilyen részletesen, mert nálunk sem volt móka és kacagás az élet évekig - sokszor voltam tőlhajszolva kérésekkel, amiket ha nem tudtam megcsinálni, le lettem teremtve, sokszor kiabáltak velem olyanért, ami nem is tragédia és ötven kéz kéne ahhoz, hogy meg tudjam számolni, egy nap hány ordibálós-ajtó csapkodós veszekedésünk volt és hányszor éreztem igazságtalannak a fellépését. De valahol mindig is tudtam, hogy mi is van a háttérben.
2014. okt. 17. 20:14
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Nehéz helyzetben vagy :(

Szerintem apudhoz kellene költöznöd, jó lehet, hogy emiatt iskolát kellene váltanod de ez sokkal jobb mint az hogy minden nap veszekednek veled.

Előbb utóbb a tanulmányi eredményeid is rámennek arra hogy nincs meg a nyugodt környezet.

Félek hogy a végén depressziós leszel vagy valami :(

És szerintem az elég durva hogy 16 évesen nincs lakáskulcsod.

2014. okt. 17. 20:50
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

A helyedben mennék, az iskola miatt meg nem aggódnék. Anyád nem tűnik túl eszesnek. Bocs, de nem túl fejlett intellektus, ha téged azért gyűlöl, mert apád az apád, akivel egyébként ő jött össze, és nem tud titeket külön emberekként kezelni. Szerinted hogy néznének rá a drága kollégák, ha kiderülne, hogy megpróbálja a saját gyerekét eltávolítani az iskolából...? Költözz el, és járj be apádtól.

Ha tovább pattog, nyugodtan mondd el ezeket az iskolapszichológusnak, vagy az igazgatónak. Amit csinál veled, az nem normális, egyszerűen pszichiátriai eset, és ezt komolyan mondom. Az ember nem bánik így egy másik emberrel, ő meg a saját fiával csinálja ezt. Orvoshoz kéne mennie.

2014. okt. 17. 21:32
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem is akkor járnál jobban ha apádhoz költöznél.

Sokkal jobb lenne neked

2014. okt. 17. 21:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!