18 vagyok, kérhetek rokontartást, ha elváltak szüleim? (bővebben lent)
Apám 9 éve elvált, ő neveli két kisebb testvéremet (15 és 16 évesek). Anyám mindig hónapos késésekkel fizetett gyerektartást, de apám ezért sose perelte be anyámat, csak panaszkodott.
Apámtól sohasem kaptam zsebpénzt, ráadásul a gyerekkorom során mindig "kölcsönkérte" a összegyűjtögetett pénzemet, amit rokonoktól ünnepek alkalmából kaptam, és ő sosem adta vissza.
17 éves koromra elhidegült a kapcsolatom apámmal, néhány nézeteltérésünk után megelégeltem és leléptem otthonról.
Jelenleg anyai ágon a nagymamámmal élek, de az ő 54.000 forintos nyugdíjából és nyugdíj melletti magánvállalkozásának jövedelméből nem tudunk megélni ketten. Családi pótlék rendszeresen jár apámnak az én tanulmányaim után is, mert oda szól a lakcímkártyám. Viszont a pénz rám eső részét sosem adja a mamámnak (~90€).
Mivel én még tanulok, ezért a tanulmányaim folytatása érdekében, ha minden igaz jogilag rászorulnék a rokontartásra.
Apámtól, vagy anyámtól követelhetek rokontartást jogi úton?
Nyáron is jár a rokontartás?
Légy szíves a beszólásoktól kíméljetek.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Igenyelni igenyelhetsz. Mindkettotol. Ha meg ítélik, jar nyáron is.
Amiért eselyes, hogy nem kapsz: "17 éves koromra elhidegült a kapcsolatom apámmal, néhány nézeteltérésünk után megelégeltem és leléptem otthonról. " Erdemtelensegre hivatkozhat édesapád.
A 90€ honnan jött? Magyarorszagon forint van. Amennyiben vagy te, vagy a szulo kulfoldon el, nem fognak megítélni tartasdijat - illetve éppenséggel megteheti, de behajthazptatlan,
1. Családi pótlék 18 éves korig jár, utána nem.
2. Rokontartás csak akkor jár, ha nem vagy érdemtelen erre, márpedig ha nem tartod a kapcsolatot a szüleiddel, akkor ezt a kritériumot teljesíted.
Menj inkább dolgozni.
Valószínű nem fogják megítélni a rokontartást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!