Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan reagálnátok, ha 18...

Hogyan reagálnátok, ha 18 éves lányotok bejelentené, hogy évek óta falcol és szerinte szakemberre van szüksége?

Figyelt kérdés
2014. okt. 6. 20:07
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
17%
Magadat ne hibáztasd! A gyerek biztos fog téged hibáztatni, mert a kamaszok lázadnak a szüleik ellen. Azt tudd hogy ezt a környezete is kiválthatta. Régen nem voltak ilyen önvagdosók, csak az emo-s korszak óta. Neked most nem szabad önmagad okolni, hanem arra kell figylni hogy a JELENLEGI HELYZETBŐL HOGY LEHET A LEGJOBBAT ÉS A LEGKEDVEZŐBBET KIHOZNI.
2014. okt. 6. 20:32
 12/21 anonim ***** válasza:
70%

"Régen nem voltak ilyen önvagdosók"

Linket kérek szépen.

2014. okt. 6. 20:37
 13/21 anonim ***** válasza:
70%
De azért senki sem fogja dícsérni a felhőtlen családi kapcsolatotokat. Valahol azért mégis becsúszott egy kavics a fogaskerekek közé.
2014. okt. 6. 20:39
 14/21 anonim ***** válasza:
67%
Kizárt, hogy ezt évek óta nem vettem volna észre.
2014. okt. 6. 21:36
 15/21 anonim ***** válasza:
63%
Nincs igaza annak, aki azt gondolja, ez újkeletű dolog. Nem az emók hozták, mindig is volt. Még én is csináltam stressz levezetésére, és bár én erről nem beszéltem senkivel, mégis tudom, hogy még rengeteg fiatal átesett ezen a korszakon. Szerintem az enyhébb formákat nem kell különösebben komolyan venni, ameddig nincs mögötte tényleges öngyilkossági hajlam. Az viszont már betegség, és ott csak felvezető tünet az önvagdosás. Ebben az esetben sürgősen orvoshoz vinném a lányomat, és bár hibáztatnám magam, amiért nem figyeltem jobban, akkor is tisztában lennék vele, hogy ez az ő gyengesége. Nagyon sok tragikus sorsú barátom van, az én fiatalkorom sem volt piskóta, de csak az eredendően gyenge idegrendszerrel születettek hajlamosak ilyesmire. Mindenképpen orvos, és próbálnám észhez téríteni minden tudásommal, szeretetemmel.
2014. okt. 6. 23:07
 16/21 anonim ***** válasza:
91%

Éveken át falcoltam, és szüleim nem vették észre, bár nem is mutogattam, mindig hosszúujjút hordtam. 15 évesen csináltattam egy tetoválást, azt sem vették észre. Aztán később, amikor nagyon mélyen vagdostam, elkezdett anyám olyan mondatokat vágni hozzám, hogy jólesik-e hogy ezt csinálom, nézzek magamra, hogy nézek ki, milyen rusnya a kezem. Gúnyolódott velem. Nem haragudtam rá, amiért nem vette észre előbb, vagy nem segített. De így is épp elég szarul voltam, nem hiányzott, hogy ő is tovább alázzon.

Egyszer anyám odaállt apámhoz, hogy vagdosok, kezdjen velem valamit. Megijedtem, féltem hogy jól megver érte, de meglepő módon nem is értette az egészet. Anyám magyarázta neki, de már azon nem tudott túl lépni, hogy valaki miért vágná meg magát szándékosan, mekkora ökörség ez már... Nem vette komolyan, és saját szemével nem akart meggyőződni. Bár előtte mertem heges kézzel is mászkálni, mert tudtam, hogy ő aztán azt sem venné észre, ha a karom hiányozna.

Ezt a sok szenvedést nekem szüleim okozták. Apám szexuálisan abuzált, vert, ütött, megalázott, megszégyenített... mé 20 évesen is belém rúgott, egy óraval később meg bebújt mellém az ágyba. Ilyenkor sokan azt kérdik, miért marad valaki egy ilyen bántalmazó környezetben... Hát az a helyzet, hogy én mást nem ismertem, nem tudtam, hogy ez így helytelen rossz, csK frusztráció volt bennem, rengeteg agresszió, indulat... Ma már normális életet élek tőlük távol.

Én felnézek azokra a szülőkre, akik szeretik és támogatják a gyermeküket. Nem az számít, mi miatt jutottak el idáig vagy ki miatt, hanem hogy egy szülő ott áll töretlenül a gyermeke mellett. A legjobb barátnőmnek egy 26 éves lánya van, aki most anorexiáva küzd. A barátnőm külföldről rendszeresen hazalátogat, anyagilag és lelkileg támogatja a lányát, hogy kijusson ebből a nehéz időszakból. Nem a kor a lényeg, hanem a kapcsolat. A szülő mindig szülő marad, a gyermek pedig mindig gyermek, és ez így van jól.

2014. okt. 6. 23:20
 17/21 anonim ***** válasza:
80%

Elszégyellném magam, hogy évekig nem vettem észre.

Én 13 évesen kezdtem vagdosni magam - fél éven belül lebuktam, pedig relatíve akkor is keveset találkoztam a családommal, akkor is max fél órát töltöttünk egytt, utána mindenki csinálta a saját dolgát. És mégis rájöttek, mert érezték, hogy nem stimmel valami.

Azon felül támogatnám, hogy abba tudja hagyni, partner lennék a segítségben és a problémák megoldásában.

2014. okt. 6. 23:57
 18/21 anonim ***** válasza:
24%

Nagyon tévedsz, kérdező, ez nagyon nagy százalékban a SZÜLEID hibája! Nem CSAK az övék, de részben igen.

- nyilván okod volt, amiért elkezdted, jó

- de ha figyelnének rád, tudnának róla

- vagy tudják, csak épp pont leszrják, mi van veled

Amúgy én nagyon elgondolkodnék, hol rontottam el, miért

- bizalmatlan a gyerekem

- egyáltalán mi okból teszi ezt magával

- hogyan történhetett meg, hogy nem vettem észre - kb. mert nem is érdekelt a lányom

- segítenék neki, amiben csak tudok - ha már eddig nem tettem

2014. okt. 7. 15:17
 19/21 anonim válasza:
64%
Én általában csak olvasgatni szoktam a kérdéseket, de mivel az utolsó válaszoló gyakorlatilag provokálja, hogy valaki reagáljon a bölcsességeire, most kivételt teszek. Nem mintha a válaszolóval szeretnék kötekedni, ha élőben hallanám, csak legyintenék rá, viszont itt a kérdező személye egy olyan ember, akinek segítségre van szüksége, és habár internetes fórum lévén gondolom felkészült a köpködőkre, akkor is szégyen-gyalázat, hogy ilyen mocskolódást kap a képébe. Először is, ha vagdosod magad, endorfin szabadul fel a szervezetedben, tehát szó szerint "jó érzés". Másodszor, az akasztás sem fájdalommentes, pláne ha nem törik el a nyakad rögtön, és lóghatsz még egy darabig fulladozva. Harmadszor, nem, nem tudja előre a választ, azért tette fel a kérdést egy kérdéseknek szánt fórumra, tehát ezen eleve ne légy megbotránkozva. Negyedszer, kortól függetlenül nem normális, ha az ember vagdossa magát. És attól, hogy valaki betölti a 18-at, nem lesz varázsütésre felnőtt ember. Azonban felnőtt emberek közt is sokan vannak, akik akár évtizedeken keresztül depressziósak, és nem azért, mert "nincs eszük", az érzelem és a racionalitás egyszerűen két különböző dolog. Végezetül pedig ha minden lelki gondokkal küszködő, azaz a te megfogalmazásod szerint "idióta" ember felkötné magát, akkor nem eggyel lennénk kevesebben, nem mintha nem lenne elég, hogy így is élmezőnyben vagyunk az öngyilkosságok számát illetően. Elnézést, hogy így elkapott a hév és ilyen hosszúra sikerült, van, akit a "világ elfajzása" irritál, engem meg az ilyen beképzelt hülye taplók.
2014. okt. 9. 14:05
 20/21 Kálmix válasza:
100%

Látom elég vegyes vélemények születtek itt a kérdés láttán.

Az előttem válaszolónak igaza van, én is úgy tudom, hogy némi boldogság forrásának használják az önvagdosást, az ebben szenvedő betegek. Sőt legtöbbször még csak nem is érzik magukat emiatt betegnek. Egyszerűen jó megoldásnak tűnik.

Egyáltalán nem a te hibád az, ha nem vetted észre évek óta. Ezt a betegséget elég könnyen el lehet rejteni és nem is villognak vele a betegek.

Szerintem az is nagy lépés, hogy egyáltalán bevallotta a lány, és elismerte, hogy ez a probléma.

Viszont az tényleg elgondolkodtató lehet, hogy vajon mi váltotta ki. Itt nem kell nagy tragi-komédiákra gondolni. Akár kis dolgok is összehozhatták ezt az állapotot.

Nekem volt egy barátnőm, akivel 2 évig voltunk együtt, de már suliban is ismertem és bizony valami 7 év ismeretség után vallotta be, hogy a belsőcombját olykor vagdossa - nem rendszeresen, de elég ha egyszer-egyszer összeszólalkozik az édesanyjáva és utána szükség van az efajta megnyugvásra :(

Én nagyon megdöbbentem, mikor megtudtam, hiszen legalább az ágyban fel kellett volna tűnnie a turpisságnak! Hát kiderült az is, hogy ez is egy ok volt arra, hogy nem szerette teljesen világosban csinálni. A másik trükk pedig a smink.

Szóval végülis lehet magadat hibáztatni, de tudd, hogy korántsem biztos, hogy a te hibád! Alaposan ki kell vizsgálni a lelkiállapotát, és változtatni a körülménykén, hogy ne legyen többé szüksége rá.

2014. okt. 30. 14:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!