Mire költse a gyerek a zsebpénzét? Ti mit vettetek belőle, ill a ti gyereketek mire költi?
Mennyi zsebpénzt kaptál gyerekként? (heti)
Te mennyit adsz/adnál a saját gyerekednek?
Mire költötted?
A Te gyereked mire költi? (ha van)
Mi az, amit a szülőnek kéne megvenni, és mi az, amire már a gyereknek kéne gyűjteni?
(pl ruhák, tisztálkodási szerek, költségesebb hobbi, szórakozás, etc)
Kort és nemet is
Én sosem kaptam zsebpénzt..
Ha valamire kellett akkor kértem...
Az alapdolgokat természetesen mindig megkaptam sot meg tobbet is kernem sem kellett,elvoltam/vagyok kenyesztetve. aztan 17 eves koromban elkezdtem dolgozni,1300 eu/ho es abbol adtam anyueknak ( igy lattam jonak amugy jól élünk) hogy a számlák,kaja,ilyesmibe besegitek. a maradékbol pedig vettem ami kellett,ruha,kis nassolni való,smink,tiszt.szer,szorakozas,a volegenyem is megveszi. most vagyok 18 eves.
Hiaba nem kaptam zsebpenzt,betudom osztani a penzt,tudok sporolni feltudom merni a helyzetet hogy mi a fontosabb stb. Mint irtam sosem volt zsebpenz,kaja penz volt ha ugy volt hogy nem akartam otthonrol vinni,vagy kirandulasrol megmaradt penz..
18L
Olyan 4-5 ezer forintot kaptam egy hónapra kiskamaszként.
Ezekből apróságokat vettem, ha megtetszett egy körömlakk akkor azt, ha barátnőkkel akartam sütizni akkor arra költöttem.
Szóval gyakorlatilag a plusz dolgokra és a szórakozásra ment el ez a pénz.
A ruhákat, tisztálkodási szereket ők külön álltak. Csak szólnom kellett, hogy pl szeretnék egy új farmert és egy pólót, és megkaptam azt az összeget amit ők reálisnak tartottak a két ruhadarabért.
Én a gimisre emlékszem, heti 5000Ft, vagyis napi egy 1000-es viszont én ebből vettem magamnak a kaját, 2 szendvics kb 500 Ft volt + egy üdítő vagy víz és már elment 700-800Ft, ha nasit is vettem akkor az ezres el is ment. Ha ügyes voltam, akkor hetente ki tudtam spórolni egy ezrest.
Amúgy kozmetikumot, ruhát mindig a szüleim vették, hobbira meg próbáltam félre tenni, illetve az ünnepre kapott pénzeket költöttem. Ha bulizni mentem, akkor mindig kaptam 1-2000Ft-ot. Ha azt nézzük, hogy 500Ft alatt nincs belépő, + az ember akár üdítőzik akkor hamar elmegy ez a kis pénz is.
Megjegyzem egy full átlagos család vagyunk.
Az én kislányom 9 éves és heti 1000Ftot kap.
Amint a kis kezében érzi már költené is el.
Azt mondják a szülő ne szóljon bele mire költi a gyerek,had tanulja meg saját maga beosztani.
Én nem bírtam megállni,így rá lett vezetve,hogy minden kapott pénzének a felét rakja félre és spóroljon mindig egy bizonyos dologra.
Legutóbb 16.000Ftért vett gitárt magának.
A fent maradó összeget minden héten elkölti általában vasárnap reggel a bolhapiacon.
Legutóbb 6 mesekönyvet vett 800Ftért.
Ilyenkor dagad a mellem a büszkeségtől,hogy mi mindenre futja kevésből is.
Nem zsebpénz kategória,de heti 500Ft kap,mert szombatonként segít a lakást kitakarítani.
Sokan helytelenítik,hogy ilyesmiért pénzt kap a gyerek,de nem lehet elég korán megtanulni,hogy mi a munka,a pénzkeresés és mennyire fontos a tanulás,hogy jó munkát és fizetést kaphasson.
Kedves utolsó!
Legyen igénye arra,hogy jól tanuljon.
Legyen igénye arra,hogy a különóráján jól teljesítsen.
Legyen igénye arra,hogy a barátaival töltse el a szabadidejét.
Legyen igénye rendben tartani a szobáját.
Legyen olyan jó szíve,hogy megkérdezi kell e segítség a terítésben,szemét levivésben,kistestvérre való vigyázásban.
Azért viszont,hogy mindezeken felül hetente egyszer segít a takarításban egy szemernyi kétségem sincs,hogy honoráljam.
Én a zsebpénzem a jegyeim alapján kapom, nincs fix összeg.
A 5*-os ennyi, ötös ennyi és ennyi, a 4/5 ennyi és ennyi, a négyes ennyi és ennyi, a 3/4 0Ft és 3-mas, illetve annál rosszabb jegyek esetén már - Ft-ok vannak... (Bár most már vannak úgy mond "elkülönített tantárgyak", amelyek egy picit nehezebbnek bizonyulnak számomra, azoknál van egy kis bónusz az összegek tekintetében ösztönzésképpen.
Ruha, étel, tisztálkodás az alapellátmány + én kérek havi 1 újságot (amely 800 Ft), meg, hogy ha van úgymond költségesebb kérésem, azt az ünnepeimre (szülinap/karácsony a nagyobb, húsvét/"Mikulás"/névnap a kisebb) szervezem, de ezt nem úgy kell elképzelni, hogy mindenféle 40ezer Ft-os cipőt kéregetek meg ilyesmi, közel sem vagyok ilyen igényes.
Tavaly egy PS3, tavalyelőtt egy laptop volt a meglepetés, előbbire kicsit sem számítottam, nem is kértem, de utólag azért nagyon örülök neki, utóbbinál pedig elég lett volna apám cégének egy leselejtezett laptopjának a képernyőjét megjavítani, én meg kaptam egy 100ezres laptopot, mert a szüleim szeretnék olyannyira, hogy alkalmasint a kérésemet többszörösen túlteljesítik.
Én a zsebpénzemből ritkán költögetek, spórolgatok a későbbiekre, melyet bankszámlán gyűjtögetek.
Nem mindennapi rendszer, de nálunk így van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!