Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Kiköltözhetnénk Németországba...

Kiköltözhetnénk Németországba a családdal, de félek mit tegyek? Bővebben lent. Adnátok tanácsot?

Figyelt kérdés
Szóval Stuttgart közelében lakik egy házaspár akik a barátaink.Úgy néz ki hogy ők kitudnak majd adni nekünk egy lakást.Ott munkám nem lenne azt nekem kell intézni (A nyelvet már tanulom egy ideje.) Itthon viszont nekem a feleségemnek is van munkája.Az enyém nem is minimálbér amiből havonta teszünk is el egy kicsit.Van két gyermekünk(3 ,4.5 évesek) Szóval mit tegyek belevágjak vagy maradjak? Tartok attól hogy nem találok munkát. Persze csak én mennék előbb,de három hónap és vinném a családot is. Mit tegyek mit tennétek?
2014. szept. 7. 08:09
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
88%
én tanulni jöttem ki, 2 millió forintos megtakarítással egymagam részére, és így is nagyon szűkösen kellett élni. 5 hónapig engedélyem se volt dolgozni, és utána sem volt fáklyásmenet munkát találni, úgy, hogy több nyelven beszélek jól (mivel itt ez egyáltalán nem számít nagy kunsztnak, a legegyszerűbb takarító is 2-3 nyelven beszél).
2014. szept. 7. 10:12
 22/38 anonim ***** válasza:
90%

"maszekokat tudna adni az elején"

Ezzel igen komoly büntetést gyüjthetsz be, mert ott a feketézést nagyon figyelik.

A másik, hogy Stuttgartban egy kétszobás lakás havonta rezsi nélkül 700-800 Euro, ezt miböl akarod fizetni?

Ebbe semmi esetre se menj bele, munkahely nélkül csak fiatal, egyedülálló valakinek lehet próbálkozni - Nemetországban is rengeteg a munkanélküli, akik rendesen beszélik a nyelvet, nem a frissen odament külföldiekre várnak a munkaadók.

Ez tipikusan az, amikor kicsalogatnak, a "lakás" egy szoba 4 másik emberrel közösen és a feketemunkákat sózzák rátok, fizetni nem fognak, mert nem tudsz semmit lépni hivatalosan mert sem a nyerlvet nem tudod, sem jogilag semmi esélyed.

2014. szept. 7. 10:48
 23/38 anonim ***** válasza:
60%

Ha már tanulod valamennyire a nyelvet, menjél.

Első nap kint intézzétek el a papírokat a Landratsamt-nál, második nap menj munkaközvetítőkhöz (Argo, Dekra, Trenkwalder, Randstad, Manpower, stb.). Férfiként valószínűleg már másnap indíthatsz gyárban. 3 műszakban kb. 1200-1300 EUR között fogsz keresni, fél év után átvehetnek fixen.

Közben iratkozz be nyelvtanfolyamra (és ahogy javul a nyelvtudásod, keresheted a jobb lehetőségeket), és a feleséged is. Ha ő is motyog valamennyit, elmehet ő is dolgozni, legalább 450 eurós munkakörben.

A gyerekek után kb. 370 EUR Kindergeldet igényelhettek.

A feleséged és a gyerekek automatikusan biztosítottak, ha te dolgozol.

Stuttgart környékén egy 3 szobás lakás kb. 500 EUR, rezsivel kb. 600-650 EUR.

Egy kisebb autó fenntartása olyan 70 eur havonta, plusz a benzin. Én 25km-re járok dolgozni, 110 eur a benzin havonta. Közvetítőcégeknél van benzinpénz-térítés és általában buszjárat is a munkába, jelképes összegért cserébe (pl. nálunk 2 eur=20-25km volt anno egy útra- így 80 eur havonta a munkábajárás, és az autó költségeit is megspórolja az ember).

Tehát így nézne ki a dolog:

- 1200 EUR bevétel

- 450 EUR a feleségedtől, ha ő is elmegy doglozni (ez kb. 2 nap/hét), ill. szintén mondjuk 1000-1100, ha teljes időben, de csak 1 műszakban

- 370 EUR Kindergeld

= 2000 EUR

- 650 lakás

- 100-200 autó

- 3-400 étel

=

maradna ca. 1000-800 eur az egyéb költségeitekre.

Az óvodát nem tudom mennyibe kerül Stuttgart környékén sajnos.

Amire oda kell figyelnetek:

- lakáskereséskor 2 havi bér kaució, plusz roszabb esetben provízió kell. Konyha lehet hogy van, lehet hogy nincs. Bútorok szinte sosincsenek a lakásban, nektek kell vinni.

- min. 2 havi pénz, munkanélküliség esetére - közvetítőtől az első fizetést 1,5 hónap után kapod!

Munkát 100%, hogy találnál, emiatt ne aggódj.

Összességében: még ha csak gyárban húzod az igát, akkor is sokkal jobban kijönnétek, mint otthon!

2014. szept. 7. 11:42
 24/38 anonim ***** válasza:
100%

"A másik, hogy Stuttgartban egy kétszobás lakás havonta rezsi nélkül 700-800 Euro, ezt miböl akarod fizetni? "

Figyelmedbe:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2014. szept. 7. 11:48
 25/38 anonim ***** válasza:
76%

" én nem Németországban élek, nekem itt 5 hónapba tellett, mire azokat a papírokat megkaptam, amivel munkát tudtam vállalni"

Én pedig itt élek, és 1 nap a papírok előállítása. Első nap el kell menni a Bevándorlóhivatalba, kapsz német adószámot, lakcímkártyát/személyit (csak papíralapút, nem igazi kártyát), és egy szép nagy dossziét az adott város lehetőségeiről: hivatalok, iskolák, képzések, nyelvtanulási lehetőségek, bankok, minden amit tudni kell. Nálunk volt egy kis meglepetés is mellé (utalvány), nem tudom, hogy ez utóbbi általános-e.

Ezután elmegy az ember a bankba, csináltat számlát. Azonnal megkap minden hozzá szükséges dolgot.

Ezután pedig az egészségbiztosítóhoz indul, ott felveszik az adatait, és még a héten kiküldik a kártyáját. A TB kártyát ráér 1 hónapig bemutatni a közvetítőnél, így nem kell megvárnia a munkakereséssel.

2014. szept. 7. 11:53
 26/38 anonim ***** válasza:
96%
4 hónap német nyelvből???? Ne hülyéskedj már... A német nyelvhez évek kellenek. Nyelvtudás nélkül meg nem sok esélyed van. Én jártam sokat Németországban, Stuttgartban is, és azt kell mondjam neked, hogy kifejezetten utálják azoat, akik nem beszélnek németül.
2014. szept. 7. 11:54
 27/38 anonim ***** válasza:
100%

AMit még elfelejtettem: az adóhivatalnál is tiszteletét kell tennie, de csak miután megírták a munkaszerződést. Felveszik az adatait a családi állapotáról, vallási hovatartozásáról és még helyben kezébe adják a papírjait.

A Kindergeldet és bármilyen más jutattást az Arbeitsagenturnál tud igényelni.

2014. szept. 7. 11:57
 28/38 anonim ***** válasza:
100%

Németben ordogi kor van..

a lakashoz munka kell a munkahoz lakas... ha van segitseg ( lakas) akkor mar is konnyebb... mert ha van lakas akkor rogton van munka is.. ajanlom hogy lepj be a facebookon a németországi magyarokhoz.. es ott ajanlanak fel munkat,van olyan csoport is hogy Nemetorszagi munkalhetosegek.. ott segitenek. en is most tervezem kimenni a parommal.........

2014. szept. 7. 16:04
 29/38 anonim ***** válasza:
100%
A kérdésben írta, hogy ismerősöktől lenne lakás. Ezt én is elnéztem, így a kaució-provízióra vonatkozó kommentjeim irrelevánsak.
2014. szept. 7. 16:05
 30/38 TappancsMancs ***** válasza:

Az elhangzottak pro és kontra is jogosak, de megfontolt és talpraesett legyél viszont ne félj. Kaptál itt konkrét ügyintézési módokat írj fel minden címet a barátoktól ahova menned kell. Elsőre nagy eséllyel valami egyszerűbb munka jöhet szóba, de abból is meg lehet élni. Legyél megfontolt mindenben kapkodni se kell. A nyelvet meg egyből mindketten tanuljátok legalább tudtok együtt németül beszélni. A gyerekeknek meg jó lenne kimenni legalább egy napra vagy kicsit meg is aludni, hogy lássák miről van szó. Érteni ugyanazt persze nem fogják amit egy felnőtt, de látják és érzik és esélyes hogy tetszik majd nekik. Így nem fognak félni tőle ha már itthon mondjátok nekik hogy oda költözünk. Lehet még örülnek is neki. Gyerekeket is kell majd a nyelvre tanítani. Beszélj meg mindet a barátaitokkal. A lakás nagyon jó, Svédországban egy bérelt lakásra is várni kell fél évet vagy többet mire költözhető valami. Jó az máris egy pont. Egyik legjobb lenne kiugrani és egyből nézni az ajánlatokat hogy lássad. Nem is egyet amennyi csak szóbajöhet. Pároddal meg együtt kellene tanulni, nézni németül filmeket, esetleg kombinálni hol magyar hol német felirattal. Aztán még jobban ráspórolni elég ha a gyerekeknek megvan ami kell nektek meg olcsó vacsi stb. Ha bármit elvállatok sokkal jobb a helyzet de 5 éves távlatokban kell az ottani berendezkedést kalkulálni. 10 év meg a tuti mindenben. Az egyik fő kérdés valóban, hogy menjetek e együtt mindannyian vagy csak te előre mennél.

Én először párommal rágyúrnék a nyelvre akár a n. rádió is szólhat hogy halljátok naponta pár órát, szokja a fületek akár főzés közben is.

Ráspórolni élesbe de nagyon, a neten rengeteg spórolási trükk van. Ha van némi de tényleg fölösleges érték add el jó áron, pl örökölt sosem hordott pár db ékszer, akármi. Ha van.

Felírnék minden intézési sorrendet és címet és átbeszélném a barátokkal.

Kiírnám az összes weboldalt és címet ahol állást közvetítenek, legyen meg.

Ha a nyelvtudásod már használható kimehetsz pár napra és elkezdeni intézni, de itthon még csak szabin legyél. Semmi gond ha van egy ottani adószámod és bankszámlád TB folyamatban stb. Vagyis a két részt együtt intézheted de előbb a kintit. Ha megjön hogy felvettek itt kiléphetsz. És lehet telefonon is bármennyire is furcsa. Tudom. Saját tapasztalat. Engem pl nem akartak azonnal elbocsájtani, de háromnap igazolatlan után automatikusan a szerződés szerint felmondanak. Így is lett :D nem mentem be jött a papír hogy igazolatlan napok miatt felmondtak. Ennyi. Vagy közös megegyezéssel akkor nincs egyik fél részéről sem követelés.

2014. szept. 7. 17:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!