Szülők, ti is kiakadtatok volna ezen?
A történet ott kezdődik, hogy közeli rokonokkal elmentünk fagyizni, majd végül egy ilyen kisebb vendéglőbe vezetett az utunk. Megkérdezték, hogy iszunk-e valamit (alkoholt). Én nem kértem semmit, de ajánlgattak ezt-azt, úgyhogy úgy gondoltam, nem ártok vele ,ha egy kicsit iszok. Egy üveg sört kértem, aminek aztán háromnegyedét megittam, valójában semmi hatása nem volt, gondolom ennyitől nem is lehet.
Hazaérve elmondtam a szüleimnek, mert úgy gondoltam, hogy el kell nekik mondanom. Én nem éreztem akkora ügynek ezt, mint amekkorát ők csináltak ebből...
Elsősorban nem engem okoltak, hanem azt, aki kikérte nekem. Megkérdeztem, hogy mi lett volna akkor, hogyha én kértem volna? Erre azt mondták, hogy gyereknek nem való ez, nem örülnek neki. Mert hogy az teljesen más, amikor itthon belenyalhatok némely alkoholba...
Utána is fel lett emlegetve, plusz felhívták a másik családot is, aki még velünk volt, hogy mégis mi volt ez, satöbbi. Azóta ha iszok valamit (pl. egy pohár vizet), akkor is rögtön az az első, hogy mit iszol? Főleg apa kérdezgeti, anya egyszer sem tette, bár ő nem is volt annyira kiakadva.
Direkt kértem őket, hogy ne szóljanak nekik, hisz a rokonaim, ráadásul felnőttek, gyerekeik is vannak, nem hiszem, hogy az az elsődleges céljuk, hogy engem leitassanak. Viszont nem tartották be, hiába kértem meg őket. Elég kellemetlen helyzetbe hoztak ezzel, mikor pedig rákérdeztem, hogy ezt miért kellett, a válasz az volt, hogy hát ők ezt nem hallották tőlem.
Tizenöt éves lány vagyok, hamarosan tizenhat. Az egész egy üveg sör volt, többet nem is ittam volna, amúgy sem szoktam, és ennek ők pontosan a tudtában is vannak.
Én tettem rosszul ezt, vagy ők reagálták túl?
Szerintem a szüleid egyáltalán nem reagálták túl a dolgokat.A te esetedben nem arról van szó,hogy elmentél bulizni a haverokkal és saját 15 éves kútfejből ittatok,ami a tinikre nagyon is jellemző és nehéz kikerülni,hanem arról,hogy a felnőtt rokonaid motiváltak az alkohol ivásra holott ez neked saját magadtól eszedbe sem jutott azidáig még meg nem kérdezték hogy iszol e alkoholos italt.Igy lehet elrontani egy gyereket.
Azt hiszem,hogy szülőként megcsapnám az ilyen rokont úgy,hogy a lába sem érné a földet.Nem tudom,hogy a többi hozzászólónak van e józan esze,hogy az ilyen rokoni hozzáállást támogatják.Igy lehet rászokni az alkoholra.
Majd ha felnőtt leszel,megtapasztalsz és látsz sokmindent,hogy alkohol hatására mi minden történhet akkor majd gondolj vissza erre és itéld meg felnőtt fejjel,hogy helyes e egy kiskorút alkohollal kinálgatni,ráadásul nyilvános helyen.
Köszönöm a válaszodat.
Nem gondolom, hogy ők fognak elrontani. Több eszem van annál. Rengeteg lehetőségem volt arra, hogy igyak, felügyelet nélkül. Mégis megmaradtam a mértékletességnél, és nem azért, mert bárki mellettem is állt volna sasszemekkel, hogy felügyeljen rám.
Az én lányom is 15 lesz, a haverjaival megkóstolgat ezt-azt, rászólok, elmondom a következményeket, ő is ismeri ezeket, úgy látom helyén kezeli ezeket.
De ha átjön barátja, barátnője, eszembe nem jutna alkohollal kínálni őket, és én is nehezményezném, ha egy FELNŐTT megkínálná.
"csak egy üveg" nem létezik, sok ám az, én emlékszem még 22 évesen is egy pohár sör nagyon meg tudott ártani.
A lényeg, felelős felnőtt ne adjon neked alkoholt.
A szüleiddel próbálj beszélni, hogy ne aggódjanak, tisztában vagy a következményekkel.
Valószínűleg féltenek, a mi környezetünkben is van egy-két lány, meg fiú is, akivel nagyon elszaladt a ló.
Értem.
Egy éve még a kávéval is így voltak, hogy csak egy kortyot szerettem volna, kóstolás céljából, de azt volt mondva, hogy „még gyerek vagy”. Teljesen mindegy, mert ha akarok, akkor veszek magamnak kávét, ezzel nem érnek el sokat. Ennek ellenére a kávézásra sem szoktam rá, néhanapján iszok egy pohárral, de ennyi. Bár most már engedékenyek ezt illetően.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!