Szülők, ti is kiakadtatok volna ezen?
A történet ott kezdődik, hogy közeli rokonokkal elmentünk fagyizni, majd végül egy ilyen kisebb vendéglőbe vezetett az utunk. Megkérdezték, hogy iszunk-e valamit (alkoholt). Én nem kértem semmit, de ajánlgattak ezt-azt, úgyhogy úgy gondoltam, nem ártok vele ,ha egy kicsit iszok. Egy üveg sört kértem, aminek aztán háromnegyedét megittam, valójában semmi hatása nem volt, gondolom ennyitől nem is lehet.
Hazaérve elmondtam a szüleimnek, mert úgy gondoltam, hogy el kell nekik mondanom. Én nem éreztem akkora ügynek ezt, mint amekkorát ők csináltak ebből...
Elsősorban nem engem okoltak, hanem azt, aki kikérte nekem. Megkérdeztem, hogy mi lett volna akkor, hogyha én kértem volna? Erre azt mondták, hogy gyereknek nem való ez, nem örülnek neki. Mert hogy az teljesen más, amikor itthon belenyalhatok némely alkoholba...
Utána is fel lett emlegetve, plusz felhívták a másik családot is, aki még velünk volt, hogy mégis mi volt ez, satöbbi. Azóta ha iszok valamit (pl. egy pohár vizet), akkor is rögtön az az első, hogy mit iszol? Főleg apa kérdezgeti, anya egyszer sem tette, bár ő nem is volt annyira kiakadva.
Direkt kértem őket, hogy ne szóljanak nekik, hisz a rokonaim, ráadásul felnőttek, gyerekeik is vannak, nem hiszem, hogy az az elsődleges céljuk, hogy engem leitassanak. Viszont nem tartották be, hiába kértem meg őket. Elég kellemetlen helyzetbe hoztak ezzel, mikor pedig rákérdeztem, hogy ezt miért kellett, a válasz az volt, hogy hát ők ezt nem hallották tőlem.
Tizenöt éves lány vagyok, hamarosan tizenhat. Az egész egy üveg sör volt, többet nem is ittam volna, amúgy sem szoktam, és ennek ők pontosan a tudtában is vannak.
Én tettem rosszul ezt, vagy ők reagálták túl?
Arról nem is beszélve, hogy szerintük én még gyerek vagyok, aki mindenhez túl fiatal, pedig a legtöbben ebben a korban próbálnak ki dolgokat, és ez egy bizonyos szintig szerintem rendjén is van. Jó, nyilván ezalatt nem azt értem, hogy részegen az árokban kell fetrengeni, vagy hogy rá kell szokni a dohányzásra, satöbbi, hanem hogy ezt még egy normális szintű szülői felügyelet, kontroll alatt kell megtenni, mert felnőttként jogilag már nem korlátozhat senki, és a hirtelen szerzett szabadságnak lesznek negatív hatásai.
Viszont most úgy vagyok ezzel az egésszel, hogy a további, bizalmasabb dolgaimat kevésbé fogom nekik elmondani. Rengeteg sok mindent megbeszélünk, főként anyukámmal, aki még azt is tudja, hogy kipróbáltam a cigarettát, és na bumm, egyáltalán nem kötött belém emiatt, csak figyelmeztetett, hogy ne szokjak rá.
A vízipipáról mindketten tudnak, apának az sem tetszett, természetesen. Egyszeri alkalom volt az is, anya védett még meg, hogy csak kipróbáltam, semmi több, örüljön, hogy van ennyi eszem, hogy nem más dolgokat próbálok ki és teszek meg.
Valóban, kérhettem volna mást. Nem ez volt a kifejezett kívánságom, viszont aligha ittam életemben alkoholt, és jobban meg akartam ízlelni. Bár nem haltam volna bele, ha nem ihatok, viszont volt egy velem kb. egyidős lány is, az ő szülei sem felelőtlenek, mégis engedtek neki minimálisat inni, úgy gondoltam, hogy az én szüleim sem fognak ezen fennakadni.
Hát tévedtem.
Szüleid tényleg túlreagálják. A korodat mondjuk nem olvastuk sehol, de gondolom nem 13 éves vagy.
A kamaszkor a kísérletezés időszaka. Én szülőként, két kamasz fiúval megtapasztalok egyet s mást. Viszont tudom jól, hogy elkerülni ezeket a dolgokat nem lehet, no meg én is voltam kamasz és ismerem a háttérben húzódó érzéseket. Pont ezért kezelek minden ilyen próbálkozást természetesen, valamint ha valami nem az én elképzeléseim szerint alakul, higgadtan.
Mivel biztos hogy megteszik amit meg kell nekik ebbe a korba, szülőként szerintem arra kell elsősorban törekedni, hogy ha már megteszi, akkor előttem vagy a tudtommal tegye. Ne úgy, hogy ha baj van azt sem tudom mi történt.
Köszönöm az eddigi válaszokat, ment mindenkinek a zöld pacsi! :)
Az irományom végében feltüntettem a koromat, 15 éves vagyok, most leszek tizedikes. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!