Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szülők ti kényszerítenétek a...

Szülők ti kényszerítenétek a gyereketeket arra, hogy milyen vallásban higgyen, hogyan táplálkozzon, milyen iskolában iratkozzon, kivel házasodjon? Azaz mennyiben szabad ily módon Feldmár András nyomán a gyereket hipnotizálni?

Figyelt kérdés
2014. júl. 15. 18:19
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
100%

Én tudom jól azt,hogy milyen belekényszerítve lenni egy vallásba akár,vagy egy gondolkodási rendszerbe,és van belőle problémám is.Nem szektában voltunk,hanem római katolikusok vagyunk.Anyámék elsős koromtól kezdve kényszerítettek arra,hogy járjak templomba,legyek megkeresztelkedve,meg bérmálkozva és ehhez hasonlók.Minden megvolt,kijártam az általánost,és nem kényszerítettek vissza a vallásba,mert már nem is tudnának.Engem örökbe fogadtak egyébként.

Sokkal nyitottabb lettem,és minél jobban burokban akartak nevelni,annál jobban nem sikerült.Amikor az élet elkezdett pofozni,úgy,ahogy minden más embert is,csak gyakrabban,meg másképpen,akkor jutott eszembe,hogy hülyeséget gondolok a világról,és egy beszűkült gondolkodásom volt.Azt gondoltam,hogy az életben mindenki(!) kivétel nélkül kedves,aranyos,szép,boldog.Egy idillt gondoltam el a világról körülbelül még talán 10 éves koromig.

10 éves koromban kaptam az első laptopomat,és fél évvel később hozzá internetet.Olvastam sok dolgot,beszélgettem rengeteg emberrel,és akkor láttam,hogy mennyi dolgot kell elfogadnom nekem is.Aztán kezdtem elfogadni szinte minden dolgot,kezdtem hozzászokni a csalódásokhoz.Sokszor felmerül még az a kérdés bennem,hogy "de mégis mit tegyek,hogy jó legyek,és ne kelljen ennyit csalódnom?",és nem tudom rá a választ.

"Apám" alkoholista,anyám mégis mindig a s... nyalja.Meg hogy én tiszteljem,mert ő tartja fent a házat(tévedés,mert "apám" nyugdíja,meg anyám fizetése van a házban benne,nem csak az egyikőjüké).Van itt probléma,bőven!

DE!

Ha egyszer én gyereket szülök,bizony isten,hogy nem teszem ki ennek a lelki terrornak,és olyan szabad lesz,amilyen szabad akar lenni.Tanácsokat adok neki,meg segítek rajta.Vallásba nem kényszerítem bele,elmondom neki,hogy milyen vallások vannak,és minek mi a hátránya.Szektákba nem engedném(amik haszontalan,fizetős szolgáltatást nyújtanak),de azt is szépen,de határozottan adagolnám be neki,hogy miért van.

Elmagyaráznék neki mindent,és mindent elmesélnék neki önmagamról is.Elmesélném,hogy én miket hibáztam,és hogy velem miket követtek el a saját szüleim,és hogy burokban próbáltak nevelni.

Egyébként egy a fontos:elfogadni a gyereket olyannak,amilyen,és nem kényszeríteni semmire sem!Pláne nem a saját akaratodra.

Tehát ha egyszer nekem gyerekem születik,tuti,hogy megbecsülöm,mert az egészségnél nagyobb kincs amúgy sincs.A szeretet és a boldogság a második legfontosabb dolog,és ezek együtt járnak a szabadsággal!:)

Szabadság nélkül nem ember az ember,és rabként a gyerekemet nem kezelhetem,és nem is akarom úgy kezelni,mert az undorító,és akkor pláne menni akar.

18/L

2014. júl. 15. 20:30
 12/26 anonim ***** válasza:
100%
Kiskoromban sokat jártunk templomba, de sosem volt kényszer. Igazából szerettem oda járni, konfirmáltam is. Általános iskolát nyilván nem én választottam, de középsulit már teljesen én. Evésbe nem szóltak bele, csak annyi volt a kitétel, hogy ha nem ízlik amit főzött anyu, főzzek magamnak. 12 éves korom óta tudok egyedül főzni, és imádok is.
2014. júl. 15. 20:48
 13/26 A kérdező kommentje:
Teljesen jól látjátok az egész dolgot. Egy eszmerendszerbe belekényszerítve lenni és onnan aztán kilépni a legnehezebb dolog. Ugyanakkor szinte már abba is bele vagyunk kényszerülve, hogy nézzük a médiát, hallgassuk a sok borzalmas zenét. De még mindig lehetünk szabadok.
2014. júl. 15. 21:01
 14/26 anonim ***** válasza:
16%
De miért baj az, ha "belekényszerítik" a gyereket egy "eszmerendszerbe"? Ezt nevelésnek hívják. A probléma nem az, hogy gyerekkorunktól fogva rászoktatnak, ránevelnek minket bizonyos dolgokra. Épp ellenkezőleg, ez nagyon is szükséges. Ott kezdődik a baj, amikor a szülők a FELNŐTT (nem pedig magát felnőttnek gondoló) gyereküknek nem hagynak szabad döntést. Na persze az se jelent mindig felmentést, ha már nagykorú a gyerek. A velünk együtt él és nem önellátó, addig igenis el lehet tőle várni egy bizonyos szintig, hogy a mi házunk szabályaihoz tartsa magát.
2014. júl. 15. 22:17
 15/26 anonim ***** válasza:
26%

Visszakérdezek: "Szülők ti kényszerítenétek a gyereketeket" hogy megtanuljon olvasni ???

""Szülők ti kényszerítenétek a gyereketeket" hogy tanuljon az evolúcióról, ha nem akar ???"

"hogyan táplálkozzon"- egy 2 éves válasszon, hogy húsevő vagy vega akar lenni, egész életére ?

"milyen iskolában iratkozzon"- körzeti iskola nem jó ?

Szerintem gondold át a kérdéseid még, mert elég abszurdak így. Vallásban való hitet nem lehet kényszeríteni, mert ez oly mértékben az ember belső lényét érinti, hogy ezzel lehet az egyik legnagyobb kárt okozni. Viszont a vallási ismeretek fontosak, amiket gyerekkorban kell megalapozni...kedvesen, vonzón, szépen. A gyereket csak a szép vegye körül, amennyire lehetséges.....

2014. júl. 15. 23:53
 16/26 A kérdező kommentje:
Nem tudok azonosulni a véleményetekkel. Az nem nevelés, ha eszmerendszert próbálunk rákényszeríteni, hiszen saját magának kell meglelnie az úját. Próbáljuk nevelni, miközben fogalma sincs arról milyen gondolati rendszert társítson hozzá. Ezek után nem alakul ki semmilyen énképe majd a jövőben, azaz valami téves énkép, amit a szülőktől kapott, azaz idegen valami, nem önmaga. Szerintem törjük át a korlátokat, a bilincseket dobjuk le magunkról.
2014. júl. 16. 00:25
 17/26 anonim ***** válasza:
37%
Már válaszoltam,de hozzátenném:a vallás sok nézeteltérést szül,és sokszor álomvilágba ringatják az emberek magukat a vallás miatt.És aztán csalódnak!
2014. júl. 16. 00:31
 18/26 anonim ***** válasza:
100%

Könnyű azt mondani, hogy nem kényszeríteném bele egy vallásba sem a gyereket, ha a szülők maguk sem vallásosak.

De ha a család eleve úgy él, hogy vasárnap templomba járnak, este imádkoznak, az asztalnál áldást mondanak, és a baráti körük a vallási közösség tagjaiból kerül ki, nem fogják a gyerekeiket sem másként nevelni.

Náluk ez a természetes, biztosan csodálkoznának, ha kényszerítésről beszélne nekik valaki.

2014. júl. 16. 08:04
 19/26 anonim ***** válasza:
12%
Az előzőnek teljesen igaza van. Egy vallásos család hogyan valósíthatná meg azt, hogy úgymond "nem kényszeríti bele" a gyereket a vallásba? Egy igazi hívő családnál az istenhit minden tevékenységben jelen van (templomba járás, bibliaolvasás, közös imádkozás, lelkigyakorlatok stb.), most akkor hagyják ki a gyereket kb. mindenből és ne tekintsék a család tagjának? Akkor meg azért szólnád meg őket. Vagy esetleg mondogassák a gyereknek mindig, hogy "látod, kicsim, anya most imádkozik, kéri Isten áldását az ételünkre, de ez egy nagy marhaság, mert nincs is semmiféle isten"? A vallással kapcsolatos szokások igenis a nevelés részei. Mint ahogy pl. a napirend is: felkelünk, öltözködünk, reggelizünk, megyünk játszótérre, bölcsibe, oviba stb... Oké, ha neked így tetszik ez a szó, akkor igazad van, a csúnya gonosz szülők mind belekényszerítik ebbe a gyereküket. Ha nem akarsz te is ilyen aljas szemét dög lenni, akkor egyszerű a megoldás: ne vállalj gyereket.
2014. júl. 16. 09:14
 20/26 A kérdező kommentje:
Bocsáss meg. Én értem, amiről írsz. Ha már ők úgy lettek nevelve az rendben is van, nyilván ezeket az értékeket adja tovább. De ez nem biztos, hogy jó. Nem mellesleg azért ismerek néhány olyat, akik más úton mentek tovább a későbbiekben. Azt jól tudom, hogy sokkal tartozunk és tiszteletet kell, hogy adjunk a szülőknek, amiért felneveltek. De a kérdés az, vajon ezt azzal adjuk-e meg, hogy ugyanolyan ideológiai és eszmerendszert kényszerítünk magunkra? Azaz semmiben nem mondunk ellent nekik vagy lehet saját véleményünk. Ezzel már csak az a baj, ha saját véleményünk van, individumokká válunk még mindig ott a tisztelet problémaköre, azaz lehet ezáltal is tiszteletlenekké válunk.
2014. júl. 16. 12:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!