Két órára "felügyelet nélkül" hagyni egy 4-5 éves
gyereket felelőtlenség?
Figyelt kérdés
Adott egy hajnalban munkába induló apa,és egy 5 éves speciális nevelési igényű gyerek.(pontos diagnózist ennyi idősen még nem állítanak fel,de autisztikus) Nagyon jámbor,kedves gyerek. A kislány ha felébred,nem szól a még alvó anyjának,hanem bekapcsolja a tévét,keres magának ennivalót,elfoglalja magát.Az anya 8-9 körül kel,addig a gyerek már két órája ébren van. (biztos,hogy ennyi ideig,erre már rájöttek). Kárt nem tesz semmiben,nem nyúl veszélyes dolgokhoz. Ez így felelőtlenség? Szándékosan nem írom le,ki vagyok a történetben,de ebből már több vita is volt családon belül,illetve kívülállóknak is megoszlik a véleménye.
Hú de le lettem nullázva, szóval szerintetek anyuka nagyon jól teszi, hogy a beteg gyerekkel takarózva munka helyett otthon marad aludni?
2014. júl. 9. 10:41
32/46 anonim válasza:
Hét, utolsó! Nem baj, higy egyebkent nyári szunet van?
2014. júl. 9. 10:52
33/46 anonim válasza:
Utolsó, írta a kérdező, hogy anyu gyesen van még...
2014. júl. 9. 11:16
34/46 anonim válasza:
Anyuka írta, h tovább maradhat otthon a gyerekkel, mert beteg. Tartós beteg gyerek mellett tovább jár a GYES mint 3 év.
2014. júl. 9. 11:17
35/46 anonim válasza:
Ennyi idősen volt, hogy én is korábban felébredtem. Lementem a földszintre, bekapcsoltam a tévét és néztem a meséket. 6-kor indult, megnéztem 2-3 kedvencemet, majd visszamentem és aludtam 10-ig. Volt, hogy fenn maradtam, a szüleim csak 8-9-kor keltek. Nagyon sok gyerek van így. Egy szülő sem tudja úgy intézni, hogy biztosan a gyerek előtt kelljen fel. Napközben is sokszor előfordult, hogy a szüleim a kertben dolgoztak, én meg untam odakint lenni és bent babáztam. Nah puff, 3-4 órát egyből felügyelet nélkül voltam. Magántanárom is úgy vállal privát órákat a házában, hogy a gyereke a nappaliban közben eljátszik magában. Persze, foglalkozni kell a gyerekkel, de ez nem jelenti azt, hogy még a WC-re is magunkkal kell vinni, hogy nehogy 3 percre ne lássuk.
2014. júl. 9. 11:23
36/46 anonim válasza:
Kérdező, csak arra válaszolj, hogy miért alszik az anyuka 9-ig, és miért nem kel fel 7-kor? Én erre nem látok semmilyen logikus magyarázatot.
2014. júl. 9. 13:23
37/46 anonim válasza:
Csak egy példa: anyukám éjjel-nappal velünk volt, nagyon gondos, jó édesanya. húgomnak mégis ki kellett mosni a gyomrát mikor 4 éves volt, mert anya fél percig kiszaladt a konyhába megkavarni a levest, mire visszaért, tesóm előtt a szekrény legmagasabb polcán lévő gyógyszer volt kiborítva. ( utólag kiderült hogy egy szemet se vett be ).
Hívta az orvosokat, apukában, kórház, miegymás. Pedig csak fél percig nem figyelt.
Apa mesélte, hogy mennyire sírtak, főleg anyukámat mardosta a bűntudat.
MINDEN ÁLDOTT NAP nyugodtam alukálni míg a gyerek elvan egyedül - ilyennek nem való gyerek.
2014. júl. 9. 13:29
38/46 A kérdező kommentje:
Attól,hogy nincs teljesen pontos diagnózis,még kiadják a tartósan beteg papírt,hiszen a tünetek fennállnak.Ezt nyilván később vissza is vonhatják.Nem az anya vagyok,csak próbálok objektíven írni.Az anyuka testvére vagyok.Igyekszem nem beleszólni,de nekem is van két gyerekem,és egész egyszerűen mióta megvannak,éberebben alszom,így ha előfordulna,hogy ők kelnek hamarabb,akkor is észreveszem,mert teljesen zaj nélkül nem tud egy gyerek egyik szobából átmenni a másikba. A húgomnak ilyen a bioritmusa,bagoly típus.
2014. júl. 9. 13:31
39/46 A kérdező kommentje:
egyszer-kétszer kérdeztem már,hogy ő nem találja-e furcsának,de nem,mert szerinte Gréti nagyon megbízható,sosem csinálna olyat,amitől baja esne.
2014. júl. 9. 13:34
40/46 anonim válasza:
Az én gyerekem nem beteg, de simán volt olyan, hogy hétvégén fél hatkor felpattant. Nem keltünk fel vele, mert örülünk, hogy egy kicsit pihenhetünk. Férjem hét közben rengeteget dolgozik én meg otthon vagyok egy csecsemővel. Örülök,ha hagy aludni a kicsi, ezért nem kelek fel a nagyhoz (4 éves). Legózik, elővesz valamit a hűtőből és megeszi...stb. Nem aggódom, legfeljebb azt ellenőrzöm, hogy van-e rajta nadrág és zokni (előszeretettel leveszi).
Nem tudom mennyiben lenne más a helyzet, ha autisztikus lenne. Mivel anyukaként jobban ismerném, mint a kívülállók, biztosan tudnék mérlegelni és eldönteni, hogy nem veszélyes-e egyedül hagyni két órára, úgy hogy minden el van zárva előle. Ha mondjuk még a konyhaajtót is bezárják, és tényleg csak játszani tud a szobájában vagy a nappaliban, én elképzelhetőnek tartom, hogy ez működik.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!