Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Tényleg én nem fogom fel a...

Tényleg én nem fogom fel a dolgokat? Velem van a baj?

Figyelt kérdés

Nem szeretnék regényt írni, röviden próbálom leírni a lényeget.

19 éves vagyok, tavaly érettségiztem, szeptemberben elkezdtem egy emelt szintű okj-s képzést. Egyetemre szerettem volna menni, de tudtam, hogy nem férne bele az anyagi keretbe még a megélhetés sem. A képzés, amit most csinálok ingyenes, a szüleimmel élek, mindössze a bérletet kell havonta megvenni, ami 2100 Ft (családit utánam kapnak még a szüleim). Van egy nővérem, ő egyetemista. 5. éve kollgéista, a fővárosban él. Ez elég sok kiadást jelent a család számára. A mesterképzést sem 2 év alatt csinálja meg, hanem kihúzza 3 évre, mert futja az államilag támogatott félévekből. Csak közben nagyon keveset tud dolgozni, így a szüleink részéről is kell anyagi támogatás.

Tudom, hogy nincs jó helyzetben a család anyagi szempontból, a számlák sok pénzt elvisznek, nehezen jövünk ki a pénzből, pedig hitelünk nincs hál'istennek. Nővérem kitalálta, hogy ő még tovább szeretne tanulni, de nyilván ameddig lehet, a szülői támogatást élvezve.

Úgy érzem, azzal nem foglalkozik, mi lesz velem. Jövőre befejezem a sulit, lesz egy szakmám, de ennyi. Szeretnék még tanulni. Terveim lennének nekem is.

Amikor elmondtam anyukámnak, hogy mit szeretnék még megcsinálni (ugyanezen az irányon, csak feljebb lépni), én voltam a hülye, hiszen mégis miből gondolom ezt stb.

Jövőre, ha végzek a sulival megszűnik a családi pótlék, és a családi adókedvezmény, így lényegesen nehezebb lesz megélni.

Anyukám velem vitatkozik emiatt, amit igazságtalannak érzem. Itthon élek, nap, mint nap ezt hallgatom, hogy milyen rossz az anyagi helyzetünk stb. Én ezt tudom, csak nem értem, miért kell nővéremet támogatni mindenben évek óta és még a további tanulmányait is, míg engem egy olyan képzés elvégzésében nem támogatnak, ami már fizetős lenne.

Pedig két alternatíva van, vagy okj-n csinálom és fizetni kell a képzésért, vagy egyetemre megyek, de akkor koli, bérlet, bkv bérlet, kaja stb. még több kiadás lenne egy hónapra.

Bár itt vannak a szüleim, úgy érzem, 19 évesen egyre inkább magamra vagyok utalva, hogy megoldjam az életemet. Ezzel nincs bajom, így a természetes, de miért nekem kell mondani, hogy nem fogom fel a helyzet súlyosságát?

Mit tehetnék? Tényleg én nem értem a helyzetet és én vagyok a hülye?

2014. jún. 26. 19:25
 1/8 A kérdező kommentje:
Tanulni, ha mód van rá, addig szeretnék, amíg benne vagyok. Ha kihagyok pár évet munka miatt, nagyon nehéz lenne visszazökkeni. Viszont tanév közben nem tudok dolgozni, mert minden nap van suli, ráadásul utazom is napi 1.5-2 órákat. Még 4 órás műszakot sem tudok összeegyeztetni a sulival (idén próbáltam). Így pedig elég nehéz. A nyári melókból meg nem gyűlik össze ennyi pénz.
2014. jún. 26. 19:27
 2/8 anonim ***** válasza:
Hülyeséget írsz. Én szakma után elmentem egy teljesen más irányba dolgozni és 3 év után visszmentem a szakmámba, sőt átképeztem magam és tanultam. Tanultam mert érdekelt és akartam. Nincs ilyen h kizökkensz . Én elhelyezkednék a szakmámban , annyit adnék haza amennyibe kerülök, nem többet, a maradékból meg kezdenék valamit valamilyen irányba.
2014. jún. 26. 19:50
 3/8 anonim ***** válasza:

Ez családi döntés kérdése. Innen mit tudnánk írni? Egy iskolára van keret, ezt a tesód kapja. Hívd össze a "családi tanácsot", hogy a dolgot gondoljátok újra. Pillanatnyilag egy szakmával sokkal többre mész, mint egy diplomával. A döntés mindenképpen igazságtalan lesz. Ha a tesód fejezheti be az egyetemet akkor te nem tudsz tanulni, ha te tanulhatsz a tesód sok éve veszik el.

Egy családban ezt úgy oldotta meg, hogy a legfiatalabb testvér tanult (atestvérei is támogatták), most, hogy nyugdíjasok ő segíti a nővéreit (így is van sértődés)

2014. jún. 26. 19:54
 4/8 anonim ***** válasza:
Alapvetően hitelellenes vagyok, de nem ilyen esetekre találták ki a diákhitelt?
2014. jún. 26. 20:22
 5/8 anonim ***** válasza:
0%
Be ne meséld már hogy 4 órás műszakban sem tudsz dolgozni. Egy nap 8 órát alszol, 2 órát utazol, még 4 órát eszel, pihensz, készülődsz. Ez eddig 14 óra. Még 4 óra munka, az már 18. 6 óra hosszát kell minden nap tanulnod egy OKJ-s képzésen? Ennyi egyetemen nincs.
2014. jún. 26. 20:32
 6/8 anonim ***** válasza:

A diákhitel tényleg nagy teher, de segíthet, ha piacképes tudást szerzel (nem médiakommunikáció és egyéb operettszak) nem ves intézményben.

A munkának meg rengeteg válfaja van. Vannak munkatársaink, akiket csak a fizetés átadásakor látunk. Megkapják a feladatot e-mailben, határidővel. Ha kész fizetünk. Ezek a munkák látszólag rosszabbul fizetnek, de nincs rájuk utazási ès egyéb járulékos költség (menza, nasi a munkatársakkal, elegáns megjelenés) ha az ember tudja csinálni szép pénz lehet

2014. jún. 27. 06:08
 7/8 anonim ***** válasza:
Nem ves =neves
2014. jún. 27. 06:09
 8/8 anonim ***** válasza:

A szüleidre nem számíthatsz, ezért sajnos tényleg nem tudsz mást csinálni, mint kölcsönt felvenni VAGY szakma után kimenni külföldre dolgozni. A nővéred meg egyszerűen nem akar dolgozni még, mert jól elvan az "egyetemista vagyok" címke alatt.

Beszélsz németül vagy angolul? Mit tanulsz most? Most nyáron próbálj meg diákmunkát szerezni, és a pénzt, ha nem is mindet, de legalább egy részét félre tenni és lekötni, hogy kamatozzon valamennyit.

Aki meg leugatta a kérdezőt, annak most elárulom, hogy akár szakmát, akár egyetemen tanulsz, mivel nappali rendszerű oktatás van ilyen esetben túlnyomó többségben, nem lehet úgy dolgozni mellette, hogy ne ronts az iskolában. A munkáltatók lesz*rják, hogy te iskolába jársz, abszolút rugalmatlanok, de ember kéne nekik.

Aki nincs benne a rendszerben, az minek pofázik bele?

2014. jún. 27. 17:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!