Mas huszonevest mennyire támogatnak a szulei, ha azok jol keresnek?
Edesapam tobb mint 1 millio forintot keres havonta. En eddig ebbol kaptam havi 100ezret, egyetemista vagyok, Budapesten elek, hozzateszem eleg jol, nem eszek minden honap vegen parizert, tehat okom nincs panaszkodni. Azonban o allandoan azon veszekszik velem, hogy sokat koltok. Bevasarolok napi 3ezerert mondjuk, ha eszek fott kajat is, a hazautam is heti 8ezer, es akkor meg nem beszeltem a berletrol, gyogyszereimrol stb. Tisztaban vagyok azzal, hogy mashol csaladok elnek meg ennyibol, es nyilvan en is ki tudnam hozni kevesebbol is, de egyszeruen nem birom megerteni, hogy hogy lehet, hogy valaki ennyire sajnalja a sajat lanyatol a penzt.
Nem jarok bulizni, nem veszek magamnak ruhat, es megis elmegy ennyi penz havonta.
Valamit egesz biztos rosszul csinalok, most mar probalom okosan megoldani, de soha nem eltem meg egyedul, nem tudom mit var tolem. Kivancsi lennek masok mennyibol elnek havonta, akik megengedhetik ezt. Es persze azert is halas lennek, ha valaki adna tippeket min lehet sporolni anelkul, hogy mondjuk egeszsegesen etkezem.
Nem felvagni szeretnek, minden tiszteletem azoke, akik egyetem mellett dolgoznak, havi 60bol megelnek, en is keresek munkat, csak hat nehez. Koszonom a valaszokat:)
Fentebb írta, hogy anyukájának és öccsének is visz haza kaját...
mondjuk ettől még a havi 100 elég meredek. Bár, ha ebben benne van a lakhatásod is, akkor teljesen oké.
Ha albérletben élsz egyedül, akkor érthető, hogy ennyit költesz, de egyébként én is csak pislogok rajtad. Én is egyetemista vagyok, ketten lakunk egy albérletben, így jön ki kb 38 ezerre a lakbér+rezsi. A telefonszámlám sosem több, mint 3 ezer forint havonta. Hazajárni hazatudok ismerőssel szerencsére ingyen, de ha buszoznom kéne is megjárnám oda-vissza 3500 forintból diákigazolvánnyal (nem járok haza minden hétvégén egyébként). Ezen felül csak egy bkv bérlet kell és a heti kaja pénzem, ami max 5-6 ezer forint. Nem figyelek kifejezetten arra mit eszek, de igyekszek a jobb minőségű termékeket keresni, pl. nem eszek fehér kenyeret sosem énse. Néhány havonta egyszer veszek ruhát is és egy-két hetente elmegyünk valahova a haverokkal. Ezzel összesen sincs ki a 100 ezer/hó, pedig nem mondanám, hogy szűkölködöm, avagy spórolok ezerrel.
Vannak költségek, amiket sehogysem tudsz megkerülni (pl. albérlet, vagy rezsi), de a kajára rengeteg szerintem 3 ezer forint, pedig én is eszek gyümölcsöt, zöldséget, főzök magamra.
Heti egy nagy bevásárlást szoktam megejteni, nálam kb az 3 ezer forint, utána max apróságokért ugrok le a boltba. Ha hazautazok hétvégére, akkor még ennyi sem, mert anyukám és a nagymamám ellátnak annyi kajával, ami legalább egy hétre elég.
Egyébként megértem apukádat. Lehet magas a fizetése, de ő sem élne jól, nem lenne gazdag ember, ha nem fogná a pénzt ott, ahol tudja. Aki nem tudja kezelni a "rábízott" összeget, annál a könnyen jön, könnyen megy elv érvényesül. Nem sokáig élne jól. Ez rád is igaz.
Hat en huszoneves korom vegere mar ponthogy forditva voltam, en tamogattam oket.
Egyebkent nem ertem a veszekedes lenyeget, szerintem mondd meg neki, hogy apu, ha sok a szazezer, akkor adj annyit amennyit tudsz, de ha egyszer odaadtad, akkor onnantol hadd koltsem el ahogy en jonak latom, nem vagy te Brusszel :)
Szerintem itt nem az a legfőbb probléma, hogy apukád adja a pénzt, hiszen megengedheti magának. A gond az, hogy nem lesz ez mindig így, lehet, hogy te is kifogsz majd egy nagyon jól fizető állást, de nem biztos. És akkor majd, amikor a saját pénzedet kell beosztani, amiért keményen megdolgozol, akkor hidd el, bajban leszel.
A pénz beosztása ugyanolyan tanulási folyamat, meg kell tanulni a pénzzel bánni. És most lenne is lehetőséged rá.
Főzzél, azzal sokat lehet spórolni. És nem szégyen néha párizsit venni a sonka helyett, vagy olcsóbb sonkát, ami nem prémium minőségű.
Én is odafigyelek a helyes táplálkozásra, ásványvizet iszom én is, de ennyit nem szoktam élelmiszerre költeni, nekünk 2 főre kb 60000 az kaja, és nem szenvedünk hiányt semmiben. Eszünk húst, halat, gyümölcsöt, zöldséget...stb, mégis, fejenként a te kosztpénzed harmadát költjük.
Okosan kell főzni, vásárolni.
Ha közértbe mész, vagy hiperbe, írj előbb listát, mit kell megvenni, és tarts is hozzá magad, így valóban csak arra költesz, amire kell.
Szerintem teljesen korrekt támogatás ez, főleg ha még lakhatásod költségeit is állják.
Ha ennél több pénzzel elhalmoznának, akkor nem tanulnád meg a pénz értékét becsülni. Egyetemei végzettséggel is 200 ezer nettó körüli kezdőfizetés már nem rossz.
Ha magasabb igényeid vannak, és magánórák tartásához kellően képzett vagy, azért kérhetsz 2000-3000 Ft-ot, ha nem akkor ott a diákmunka.
Nekem is elég jól álltak szüleim, de elvi okokból engem sem pénzeltek túl, nehogy torzuljon a jellemem, sőt mivel családi ház mellett van nyaralójuk is, kiskoromtól kezdve mindig találtak nekem ház körüli munkát. Mondjuk önálló életünk indulásához tényleg nagyvonalú anyagi támogatást adtak.
Azért, mert apukád egymilliót keres, szerinted akkor el is kell költeni mindet?
Igaza van, hogy rádszól. Hogy fogsz takarékoskodni megtanulni? Százezer forint, máshol egy család él ennyiből.
Amikor egyetemista voltam és másik városban laktam albérletben, akkor havi 10 ezret kaptam, de ebből fizettem a hazautat is, valamint hétvégi programjaimat otthon is. Simán kijöttem kajával is, pedig volt, hogy inkább a mekiben ebédeltem, ráadásul 2 hetente még bulizni is jártam hétköznap csoporttársakkal. Hétvégén pedig barátokkal beültünk kávézni, vagy volt, hogy bulizni is elmentünk. Én kijöttem ennyi pénzből 1 hétre. Persze minden hónap elején kaptam pluszt az albérleti díjra/rezsire, mi ketten feleztük ezt a lakótársammal, így is 45 ezer körül fizettem 1 hónapra ezekre. Mondjuk ha úgy vesszük és 1 hónapban ebből fizeted az albérletet és a rezsit, akkor elhiszem, hogy elfogy az a 100. Ha egyedül élsz legyen a rezsid 15 körül, az albérleti díj 50 ezer körül, akkor máris 60 -65 ezer csak erre megy el. Tehát én reálisnak látom ez az összeget mindennel együtt. (Főleg, ha egyedül élsz, és nem feleződik az albérlet. )
Egyébként spórolni kaján úgy tudsz, hogy előre felírod mit szeretnél aznap enni, vagy előreláthatólag 2-3 napra, és csak azt veszed meg ami tényleg szükséges. Próbálj meg úgy főzni, hogy másnapra is legyen meg az ebéded. Vannak olyan receptek a neten, amik nagyon finomak, egyszerű elkészíteni, de kevés hozzávaló kell, és nem is gondolnád milyen olcsón ki tudsz jönni. :)
Amennyire csak tudják, támogatják. Vagy egy olyan ismerős család a közelemben, ahol szinte majdnem mindenki orvos, és olyan orvosok, akik jól keresnek, ott a felnőtt gyereknek is házat vesznek, mihelyst befejezte az egyetemet.
Egy másik ismerős családnál is ez van, lakást, autót kapott a gyerek a tanulmányai befejezése után, még úgy is, hogy előre tudják már, hogy ő is szuperjól fog keresni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!