Mit tegyek? Mennyire legyek ideges? Van 2 lányom akiket az anyjuk, mikor szétmentünk nem láttam immár 15 éve kb.
23. 18 évesen lettem apa. 24 évesen még nem volt annyi eszem, hogy valaha is ilyen helyzetbe kerülök.
Nem hiába van a mondás. Ha tudod, hogy elesel, akkor előbb leülsz.
Na én sikeresen elestem. Ebből már visszafordítani semmit sem lehet, de mindkét lánynak már 1 szakma a kezében, miért kellene még mindig miattunk aggódnom, mikor már itt a kiskorú, aki előtt ugyanúgy ott a felhő, hogy eljusson odáig, ameddig a másik kettő. De az anyagi helyzet más volt annak idején, és teljesen más a mai világban.
Szerintem,olyan nincs hogy valakit ok nélkül megcsalnak...Ott már van hiányosság,gondok,egy házasságért nem csak az egyik fél felelős,itt pedig csak a te verziód tudjuk.Viszont ami szúrja a szemem,az az,hogy a kisebbik lányodnak azt mondod a másik két lányod a "mostoha testvére"!!Én ha nem tudnám a szó jelentését(javaslom keresd Google-ban meg)akkor se használnám.Nekem is van gyerekem két apától,de sose tettem köztük különbséget,nem,hogy azt mondanám nekik,hogy mostoha testvére..:-( Ha már mindenképp meg akarom különböztetni,akkor a féltestvért használnám.
Amúgy meg most volt a tv-ben,hogy érdemtelenség estén rokontartás sem jár.Márpedig,ha nem tartják a kapcsolatot akkor nem fogsz fizetni,megnyugodhatsz!
Kérdező ne haragudj, de nem tudlak megérteni. Vagyis félig igen. Én elhiszem, hogy nincs pénzetek, de attól még ha jogilag megállapítják akkor sajnos fizetned kell. Nem tudom sajnos jogilag meddig kell a gyerektartást fizetned, de úgy tudom ha nappalin tanul akkor 22-23 éves korig.
Nálunk hasonló most a szitu, csak fordítva. Párom elvált, van egy kislánya. A kislányt mi neveljük, az anyja 4 éve a tájára se nézett. (Kifogást mindig lehet találni ahogy te is előállsz itt most a te saját verzióddal, de a tényen nem változtat, hogy évek óta nem foglalkozol a lányaiddal. Nem nekik kell keresniük téged, hanem neked kell őket keresni elsősorban ez a te feladatod lenne(lett volna már évekkel ezelőtt. AZ hogy az anyja telebeszéli a fejüket még nem indok, neked be kellett volna bizonyítanod az ellenkezőjét nekik és az nem olyan egyszerű hogy küldesz egx lapot azt annyi)).
Szóval nálunk is most ez van, hogy a nőnek megállapítottak 13.000 Ft gyerektartást, de egy forintot nem fizet. A nőnek van egy kiskorú gyereke és egy új élettársa. Az össz bevételük egy hónapban 70.000 Ft és hamarosan ki is lakoltatják őket az albérletből, mert semmit nem fizetnek. Nekünk azt javasolták (hivatalosan), hogy jelentsük fel a nőt, hogy nem fizeti a gyerektartást, az állam meg fogja előlegezni őt meg majd egyszer csak rabosíthatják is és elég nagy a sansz, hogy azt a gyereket akit ő nevel el fogja venni a gyámhatóság tőlük. És nem sajnálom, megérdemlik gond nélkül fel fogjuk jelenteni a nőt. Szóval nehogy így járj te is és a mostani családoddal is kiszúrj.
AMúgy találtam egy ilyen cikket:
" Mikor nem kell tartásdíjat fizetni a nagykorú gyermek számára?
Nem kötelezhető azonban a szülő a nagykorú gyermek által korábban megszerzett szakképesítéssel azonos, vagy annál alacsonyabb szintű végzettséget nyújtó tanulmányok anyagi fedezetének biztosítására (BH 2001/20.), és pl. a gyermek heti 6 órás elfoglaltságot jelentő - szakképzettséget nem biztosító - külföldi nyelvtanfolyamát sem köteles támogatni (BH 2001/70.).
Nem köteles továbbá a szülő tartani (támogatni) a szükséges tanulmányait folytató munkaképes, nagykorú gyermeket akkor sem, ha
1. a gyermek továbbtanulásra alkalmatlan (vagyis, ha a tanulmányait szellemi vagy testi adottságainál fogva tartósan nem képes eredményesen folytatni, vagy ha a továbbtanulás ideje neki felróható okból tartósan elhúzódik),
2. a gyermek a tartásra kötelezettel (vagy vele együtt élő közeli hozzátartozójával) szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenné válik),
3. ezáltal a szülő saját szükséges tartását, vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.
Ugyancsak mentesül a kötelezett a tartásdíj-fizetési kötelezettség alól, ha a gyermek nagykorúvá válik, munkaviszonyt létesít, vagy ha sorkatonai szolgálatát megkezdi, ahol teljes ellátásban részesül. "
Itt a 2-3-pontra lehet hivatkozni.
Abban az esetben ha köteleznek a tartásdíjra, viszont te nem fizetsz nagykorú gyerek esetén az állam már nem előlegez meg gyerektartást.
Illetve találtam még egy ilyet, hogy oké hogy te fizetsz, de a "gyereknek" is vannak kötelességei.
A tanulmányait folytató gyermek kötelezettségei
A tartásdíj fizetés ellenében a gyermeknek kötelessége, hogy a tanulmányait a tőle elvárható legjobb eredménnyel végezze annak érdekében, hogy a jogszabályban biztosított kedvezményeket (tandíjkedvezmény, ösztöndíj, stb.) kiérdemelje, s ezzel a szülő tartási terheit adott esetben enyhítse. Ha a nagykorú gyermek - neki felróható módon - e kötelezettségének nem tesz eleget, az nem csak a tartásdíj összegének megállapítására hathat ki csökkentőleg, hanem adott esetben a tartási kötelezettség megszüntethetőségét is eredményezheti. A kialakult bírói gyakorlat szerint pl. a középiskolai tanulmányait befejező nagykorú gyermektől elvárható, hogy tanulmányai befejezését követően a lehető legrövidebb időn belül elhelyezkedjen a saját megélhetésének biztosítása érdekében (BH 1981/99.).
"Mentesül a szülő a tartásdíj fizetési kötelezettsége alól, ha a nagykorú gyermek a tanulmányait megszakítja, és a kötelezett szülőtől ezt követően már csak kivételesen várható el, hogy nagykorú gyermeke után újból tartásdíjat fizessen (pl. ha gyermek az érettségi vizsgát követően 3 évig munkaviszonyban állt, rendszeres jövedelemmel rendelkezett és csak ezt követően nyert felvételt az egyetemre (BH 1998/25.).) "
Szóval megtagadhatod a fizetést, ha nem úgy tanul. De mindenképp járj utána a jelenlegi legfrissebb jogszabályoknak, mert csúnyán járhatsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!