Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy mondjam meg a szüleimnek,...

Hogy mondjam meg a szüleimnek, hogy nem leszek orvos?

Figyelt kérdés

Közel 1 év után rájöttem, hogy az orvosi nem nekem való. Igazából ez már akkor feltűnt, amikor abban reménykedtem, hogy hátha nem vesznek fel.

Az apám elismert sebész, anya bíró, a bátyám pedig ügyvédnek készül, külföldön tanul. Szóval nem egyszerű eset a családom.

Csak úgy vagyok jó, ha a legjobb vagyok. Már általános iskolás korom óta kezdve "orvos akartam lenni", gimiben emelt óraszám bioszból (amit gyűlöltem), nyelvvizsgák...

Már akkor is sejtettem, hogy nem akarom, de úgy voltam vele, hogy megszeretem majd.

Nem így lett, gyűlölöm az egészet.

A szüleim pedig fűnek-fának dicsekednek velem és a testvéremmel...

2014. márc. 29. 11:03
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
95%
És van valami más amit szeretnél? Államira jártál?
2014. márc. 29. 11:10
 2/14 A kérdező kommentje:

Államira jártam.

Még nincs nagyon semmi konkrét ötletem, de az biztos, hogy orvos soha nem leszek, bármennyire is akarják a szüleim.

2014. márc. 29. 11:15
 3/14 anonim ***** válasza:
Ha egyértelműen úgy érzed, hogy ez nem neked való, akkor ne csináld tovább. Az ember a munkahelyén tölti az élete elég nagy részét, katasztrófa, ha gyomorfájással mész be minden nap. Viszont azt is vedd figyelembe, hogy az orvosi munkának nem sok köze van ahhoz, amit az egyetemen elsőévesként látsz. Gondolkodj el, hogy mit szeretnél csinálni, mihez van kedved, és a lehető leghamarabb kanyarodj rá arra az útra. Még fiatal vagy, később nagyon nehéz váltani. A családod pedig ne tartson vissza, itt a te életedről van szó, nem róluk.
2014. márc. 29. 11:18
 4/14 anonim ***** válasza:
94%
Valami terved azért jó lenne ha lenne mert ha nem átjelentkezel hanem kiiratkozol akkor a hallgatói szerződés miatt 2 milliót fizethetnek vissza a szüleid.
2014. márc. 29. 11:20
 5/14 anonim ***** válasza:
95%

Szerintem az orvosi pont az a szakma, amit nem lehet (és nem is szabad) muszájból csinálni. Ha nem érzed a hivatásodnak, akkor szerintem felesleges csinálnod, mert sem a betegeknek sem magadnak nem teszel jót vele.

Mi lenne az, ami igazán érdekelne? Mit szeretnél csinálni?

2014. márc. 29. 11:22
 6/14 anonim ***** válasza:
2%
Na figyelj! Ha belekezdtél csináld meg.... tudod te mennyi ember odadná a fél életét,csak hogy fölvegyék ált.orvosira?Komolyan nincs egyébb dolgod,mint hogy tanulj.És ha emelett magad kéne eltartani?Akkor is benyögöd,hogy neked ez nem tetszik?Plussz miből akarsz megélni?Ha ott hagyod,az egyetemet....Akkor gondolom Orbán bácsi behajtja a tandíjat,akkor is ha államin vagy.Főleg az állam pénzén tanulsz.Gondolod ezután lesz normális esélyed az életben?Elmégy a munkaügyibe,csinálsz valami gyorstalpaló OKJ-ét?Vagy majd elkezdesz egy másik egyetemet?De addig ki tart el,ki fogja utánad 7000FT P Hó TB-t fizetni?Szerintem nem tudod,vagy nem érzed a súlyát az életnek...főleg -e szorult helyzetben,az országban.
2014. márc. 29. 11:29
 7/14 anonim ***** válasza:
74%

Megértem, hogy utálod, sok dolgot én sem szeretek az egyetemen, pedig én mindenképpen orvos szeretnék lenni.

Nehéz helyzet. Kicsit én is átéltem ilyet, mert nagyon a nyelvek felé nyomtak, de kerek perec kijelentettem, hogy biosz-kémia. A gimit még ők választották, külön órára kellett járnom a két említett tárgyból utolsó évben, mert a természettudományos oktatás nem volt a toppon. De szépen beszélek így két nyelvet is. Megmondtam, mit akarok, húzták a szájukat, mert rossz voltam matekból, azt mondták, nem fognak felvenni. Mikor jók lettek a kémia próbaérettségieim (abból emelteztem, másodéves vagyok most), megegyztünk, hogy akkor beírom az ELTE kémia szakot, mint B-tervet. Úgyhogy végül jól kijöttem a dologból, elsőre felvettek, ők meg azóta is furcsán néznek rám, de elfogadták

Szerintem állj elő egy szépen átgondolt tervvel. Magyarázd el, miért nem szereted, de feltétlenül hangsúlyozd, hogy mit szeretnél csinálni, milyen jól átgondolt terveid vannak azzal a szakkal/munkával kapcsolatban, amit tényleg csinálni szeretnél. Gondolom ki fognak bukni, de ha logikusan érvelsz, vannak érett, megfontolt terveid, akkor idővel megbékélnek, szerintem.

2014. márc. 29. 11:31
 8/14 anonim ***** válasza:
96%

Nincs rosszabb egy olyan egeszsegugyi dolgozonal aki nem szivvel lelekkel csinalja a munkajat.

Ulj le a szuleiddel es kerd a segitseguket, hogy megoldast talaljatok erre.

2014. márc. 29. 11:37
 9/14 A kérdező kommentje:

Igen, biztos, hogy nem akarom ezt folytatni.

Sosem akartam igazán, nem érdekel ez az egész. Nem szerettem meg egyáltalán, sőt.

Nincs baj a pénzzel, ha kell, a 2 millió többszörösét is kifizetnék szerintem, csak meg kell őket győznöm, hogy ez nem nekem való.

Érdekel nagyon a fotózás, jól beszélek nyelveket, szeretek utazni. Gondolkoztam azon, hogy stewardess leszek, külföldön. De itt van a fotózás is.

Közben kaptam egy állásajánlatot is... Szóval nem tudom.

36%-os, szóval a családom nyomása és az ország helyzete miatt végezzek el egy olyan egyetemet, ami nem érdekel, utálom?

Ez most komoly?

Lehet, hogy mások a fél életüket odaadnák ezért, de az oka az, hogy ezt SZERETNÉK csinálni a jövőben. Engem ez nem érdekel, nem szeretem.

6 év, mire diplomám lenne (plusz még pár év csúszás, tekintve, hogy utálom az egészet és már attól gyomoridegem van, ha csak eszembe jut) és ehhez jön még a rezidensség, a szakképzés.

2014. márc. 29. 11:51
 10/14 anonim ***** válasza:
85%
Ha ideges leszel már az egyetem gondolatától is, akkor hagyd. Viszont nagyon gondold meg, hogy helyette mit szeretnél. A mai világ nagyon kemény, és a szüleid hiába vannak most jó anyagi helyzetben, nem lesznek mindig mögötted. Az "életművészek" ideje lejárt, és "önmagunk keresését" sem lehet éveik húzni, mert a saját lábunkra kell állni felnőttként. Szükség van egy olyan szakmára, amiből egy sz.r világban is fenntarthatod magadat. A fotózás, stewardesskedés sajnos nem ilyen. A nyelvismeret fontos, de az sem önmagában érték - manapság alapvető elvárás, hogy az ember beszéljen nyelveket, és csak bizonyos szaktudással együtt mész vele valamire. Én orvos lettem - nagyon sokáig bizonytalan voltam, nem tudtam mit kezdeni magammal, de szerencsére ebben a szakmában elég széles a paletta ahhoz, hogy végül nekem is jutott egy olyan szelet, amiben jól érzem magam. Nem akarlak győzködni, hogy csináld, miközben nem akarod, de fontos, hogy az ember valami mellett, és ne valami ellen tegye le a voksát. Beszélj a szüleiddel őszintén, hátha lesz olyan javaslatuk, ami számodra is elfogadható.
2014. márc. 29. 12:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!