Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mi a véleményetek erről az új...

Mi a véleményetek erről az új törvényről elvált szülők esetében?

Figyelt kérdés
Ha az egyik szülőnél elhelyezik a gyereket, a másik fél köteles gyermektartást fizetni. Az új törvények szerint ez a fél beleszólhat a gyerek mindennapjaiba is. Pl. mikor feküdjön le a gyerek, milyen külön órákra járhat, mikor, kivel és hova mehet el iskolaidőn kívül. Stb...Mi a véleményetek? Megoldható ez a valóságban, ha mondjuk a másik szülő kéthetente láthatja a gyereket.
2014. márc. 18. 11:50
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
29%

Nem igazán. Ahol vitás válás volt és harcolt mindkét fél a gyerekért, ott ez a szabály csak meghosszabbítja a két fél között a vitát, pereskedést. Ha együtt élni nem tudtak, majd akkor pont ilyen távirányítós üzemmódban fognak tudni jól együttműködni... hahaha. Ezzel csak újabb viták lesznek, és a hivatalokat is jobban leterhelik majd, mert tuti hogy lesznek akik azért perelnek, mert a különélő szülő nem foglalkozik a gyerekével, a külön élők meg azért, mert a másik szülő pont vele ellenkező dolgokra neveli a gyereket, hiába szól ő bele...

Az a NAGYON SZOMORÚ, hogy az állam is ilyen törvényeket hoz, hogy mi a teendő miután már megtörtént a baj. A MEGELŐZÉSSEL SOHA SENKI NEM FOGLALKOZIK!

A házasodást és a gyerekvállalást kellene szigorúbb szabályokhoz kötni. Például úgy, hogy aki válik, az legyen köteles X összeg büntetést fizetni az államnak! Aki meg úgy válik, hogy már gyereke van vagy megfogant gyereke van, azok még ötszörösét fizessék ki büntetésként az államnak, ha válnak. (Ez utóbbi esetben az összeg legyen a gyereké egy számlán, amit 18 éves kora után vehet fel...)

Mindezt a gyerekek érdekében...

Sokkal nagyobb felelősségtudatra lehetne nevelni így az embereket, és akkor csak ritkább esetben lenne kérdés, hogy kihez kerüljön a gyerek és ki nevelje...

2014. márc. 18. 12:58
 12/17 anonim ***** válasza:
54%
Ez aztán marha jó megoldás lenne :S Gondolkodj már egy kicsit....valaki ne váljon el mondjuk az agresszív,alkoholista ,vagy éppen pedofil férjétől/feleségétől,csak azért mert nem tudja kifizetni a büntetést? A megoldás nem abban van,hogy a megromlott házasságok ne legyenek felbontva,ez csak egyenes út a családon belüli erőszak felé.Az,hogy valaki elválik vagy nem az senkire nem tartozik,nem is értem mit csámcsognak annyit ezen a válás témán,egy gyereknek egy szar házasságban csak rosszabb,mint mondjuk egy kiegyensúlyozott,de elvált szülő mellett.
2014. márc. 18. 13:13
 13/17 A kérdező kommentje:
Látok igazságot mind2 véleményben. És valóban szerintem is az államnak többet kellene a megelőzésen gondolkozni. Az, hogy valaki elválik papíron vagy sem, összeházasodnak vagy sem az egy dolog. Lehet ingyen is intézni a válást, ha nem adják meg akkor sem egy nagy összeg. De legtöbb esetben nem ez dönt, sokszor elválnak és mégis egy házban kénytelenek élni, mert nincs pénz 2 külön háztartásra. Párom elvált, nekem eszem ágában sincs férjhez menni de sajnos manapság élettársakra is szinte ugyanaz vonatkozik mint házasságban élőkre. Ergo már nem mondhatja az ember azt, hogy de kérem mi nem házasodtunk össze, nincs mit átgondolni. Nem vagyok nagy hívő, de ismerőseim azok és nekik házasság előtt külön ilyen pártanfolyamon vagy min kellett rész venniük ahol mindenféle helyzetgyakorlatot, önismereti tréningeket tartottak nekik pár hónapig. Én válni akarók esetében is kötelezném a párokat államilag hasonló tréningeken részt venni, mert sajnos tényleg sok válás apró hülyeségekből indul ki, félreértéseken, vagy a kommunikáció hiányán. És igenis kötelezném a párt, hogy oké el akartok válni akkor váljatok de előtte mondjuk 2 hónapig rendszeresen el kellene járniuk ilyen terápiára, ha akkor is azt mondják, hogy még válni akarnak akkor oké. Ez ami jelenleg van békítő tárgyalás néven és társai ez 0.
2014. márc. 18. 13:42
 14/17 anonim ***** válasza:
64%
De miért kell mindenképpen békíteni?Miért kell megakadályozni egy válást??? Ezt én sohasem értettem.Ha elválnak kis hülyeség miatt akkor váljanak,ez nem az állam gondja,ez az ő magánügyük.Ha tényleg apróság miatt válnak el mégis,és szeretik egymást,akkor úgyis kibékülnek.Én inkább könnyíteném a válásokat.Én 4 éve nem élek a férjemmel,fogalmam nincs,hogy fogok elválni,mert egy az ,hogy 30000 ft-ba kerül,a másik,hogy meg kell jelennem a bíróságon,és ez elég bajos,ugyanis az illetékes bíróságtól 350 km-re lakom.Hülyét is kapnék,ha még pluszban 2 hónapig "békítőre" kellene járnom.Én sokkal ésszerűbbnek tartanám,ha a férj,meg a feleség bemenne az önkormányzathoz,kitöltenének,egy nyilatkozatot,hogy kérik a házasság felbontását közösen,és a jegyző rányomná a pecsétet,hogy a házasság fel van bontva.Csak épp azon nem keresne az állam,meg az ügyvédek.
2014. márc. 18. 14:19
 15/17 anonim ***** válasza:
52%

utolsonak igaza van.

tobbiek csak azt erik el h kevesebb hazassag lenne.

meg nehogy mar az allam dontse el h ki hazasodhat.

bar en amugy sem akarok, nem szeretnem felet attadni 1 meg.....vult nonek, ami az enyem, majd eleten att azert dolgozni, h ez vegett felvett hitelt torlesszem.

ha tehetnem orokbe fogadnek, de egyedul 0 eselyem van...

2014. márc. 18. 15:57
 16/17 anonim ***** válasza:
53%

Az a baj, hogy én ezt el sem tudom képzelni, hogy működik a gyakorlatban, ahol a szülők képtelenek egymással megegyezni, akár házasságon belül is.

Mi van akkor, ha egyik szülő ragaszkodik hozzá, hogy 7:45-kor legyen a gyerek ágyban, a másik meg azt mondja elég 9-kor.

Kinek a szava számít törvény szerint?

Jó esetben természetesen azonos gyereknevelési elveik vannak azoknak, akik közös gyereket vállaltak, de ha nem?

Ki fog vitás kérdésekben dönteni és kinek ad igazat?

Igazán lényegi dolgokban (lakóhely, iskola, stb..) most is muszáj, hogy meglegyen mindkét engedélye.

De nem tudom elképzelni kisebb dolgokban, hogy bármi haszna lenne ennek, ha nincs együttműködés a szülők között.

Kinek adna ez több jogot? Érzésem szerint egyik szülőnek sem.

Aki neveli és aki nem neveli, annak is ugyanannyi joga van eldönteni, hogy mikor legyen a lefekvés ideje.

Bocs, hogy csak ehhez az egy példához ragaszkodok, de valóban nem tudom elképzelni ezt a gyakorlatban.

2014. márc. 18. 16:38
 17/17 anonim ***** válasza:

Pedig a 11. válaszoló nagyon jókat írt. Az utána levők meg...

"valaki ne váljon el mondjuk az agresszív,alkoholista ,vagy éppen pedofil férjétől/feleségétől,csak azért mert nem tudja kifizetni a büntetést?"

Nyilván nem úgy működne a dolog, hogy egyáltalán nem lehet ingyen elválni semmilyen esetben. Pl. beszámíthatatlanná vált személyek esetében, vagy egyéb komoly indoknál lehetne kérvényt beadni, vagy valami. Az ötlet lehet, hogy azt eredményezné, hogy kevesebb lenne a házasság, de azoknak a minősége legalább javulna, hiszen az emberek nem mennének hozzá az első jöttmenthez, ha becsúszik a baba, hanem felelősségteljes döntést hoznának.

"egy gyereknek egy szar házasságban csak rosszabb,mint mondjuk egy kiegyensúlyozott,de elvált szülő mellett."

Azért meg kellene kérdezni egy gyereket, akinek a feje fölött az elvált szülei vitatkoznak, hogy mikorra kell hazaérnie, mikor kell lefeküdnie stb. hogy neki ez jó érzés-e vagy nem. Amint van gyerek is egy házasságban, onnantól kezdve a válás már nem a szülők magánügye. A gyereknek az a jó, ha a szülei együtt vannak és jó házasságban élnek. Ehhez pedig annyit kellene tenniük az embereknek, hogy felelősségteljesen házasodnak, nem rózsaszín ködben és nem úgy, hogy nem ismerik egymást eléggé és még kommunikálni is képtelenek egymással.

"De miért kell mindenképpen békíteni?Miért kell megakadályozni egy válást?"

Mert a házasság már nem arról szól, hogy elveszel valakit, megunod, elválsz. Az emberek összekeverik az együtt járással, az még működhet így, hogy ha már nem szereted, szakítasz vele. De a házasság egy életre szóló döntés kellene legyen, azzal kellene megkötni, akivel le szeretnénk élni az életünket, tehát felelősségteljesen kellene választani. És ez most nem valami vallásos maszlag, hanem azért van így, mert a gyerekeknek ez a legjobb, nem pedig a csonka családok vagy az állandóan veszekedő szülők. Csak körül kell itt nézni, mennyi a panaszkodó szülő, gyerek, féltestvér, mostohatestvér, mostohaszülő... Kinek jó egy válás? Hát senkinek. Legfeljebb az ügyvédnek.

2014. márc. 20. 11:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!