Miért gonoszkodik a lányom velem? Mit lehet tenni, hogy ne legyen ilyen?
Jól elkell verni aztán megtanulja hol a helye.
Amúgy nem azóta ilyen amióta nő a hasad?
"alapjáraton elég "lazán" nevelem, úgy értem, hogy sokszor azt érzem én is gyerek vagyok még"
Szulokent nem lazanak kene lenned, hanem kovetkezetesnek.
A gyereked nem vesz komolyan, nem tisztel.
Ez evidensen testvérféltékenység. Attól fél, hogy neki kevesebb jut a szeretetedből, ezt vetíti ki a kajára is. Nekem ugyan csak négy volt a fiam, amikor a kistesót vártuk, de biztosítottam róla, hogy ha a húga megérkezik, csak eggyel több ember lesz, aki szeretni fogja őt. Mellette persze el kell mondani neki, hogy a baba eleinte sok időt és energiát igényel, de ő okos nagylány, tud neked benne segíteni, és addig is együtt lehettek, meg milyen jó lesz az oviban/iskolában, hogy ő ennyivel ügyesebb, mint a többiek. És ezt időről időre el kell ismételni neki. Figyeljetek arra is, hogy az ő dolgairól ne beszéljetek úgy, mint ami "jó lesz a kicsinek", mert akkor végképp kitúrva érzi magát.
Remélem, segítettem.
Pedig ez féltékenység lesz.Pont az a baj,hogy nincs előtte beszélve a születendő tesóról.Örlődik magában,nem beszélteti senki.Lássa a pocakod de a véleményét nem kérdi senki erről.Itt van elrontva szerintem.Fél,hogy a dédi majd a tesót is kényezteti nem csak őt.Kiesik a kosárból.Mi nap mint nap elmondtuk,hogy semmi nem fog változni anya meg közte ha meglesz a kistesó.
Okos értelmes kislány lehet ő de valószínű ő sem tudja megfogalmazni mi is a baj,hogy így kezdett viselkedni.Beszélgessetek vele hármasban.Apa is mindenképp legyen ott.És ne csak egyszer azt el van intézve.
Pont az a baja,hogy nem tudja mi lesz.Ekkor szoktam azt mondani,hogy csak kicsi nem hülye.Persze nem kell mindenbe beavatni de amit lehet KELL tudnia!
NAgyon remélem csak ennyi a problémája a a kicsinek és jó sok beszélgetés után visszaváltozik :-D
Igen, ez valóban féltékenység. Én ketté választanám a teendőket: 1.) sokat beszélgess a kislánnyal az ő babakoráról. Arról, h hogyan vártátok, miket csináltatok etc, etc. Kérdezgesd arról, h a többieknek az oviban milyen a kapcsolata a tesókkal (szoktak ám az oviban beszélgetni erről, megy a panaszkodás), biztosítsd, h nem lesz bébiszitter, az ő életét fogja befolyásolni, de nem negatív irányba és különben is ő már nagylány, iskolás lesz, sok dolga lesz etc, etc.
2.) A nagyszülőknél azért lehet, h van egy-egy "jóindulatú" beszólás, amit ők poénnak vesznek - lehet, h nem tőlük, hanem látogatóktól (anyáék a kicsit jobban fogják szeretni, akkor veled már nem is foglalkoznak...)
3.) büntetés: amikor beszól neked a nagyiéknál, egyszerűen vidd haza a gyereket. Nekem az is bevált, h én is bunkó voltam vele és megkérdeztem, h hogy érezte magát tőle. Ha nem pakol össze, csinálj úgy, mintha kidobnád a játékait. Tiltsd le a tévéről pár napig. Ha nem működik együtt a logopédussal, aznap nem kap édességet, mert nem dolgozott meg érte. Nem számítógépezik, nem mehet játszóházba... Soroljam még?
Kellenek a határok, anélkül nincs biztonságérzete.
(Én 24 hetes vagyok egy kiskamasszal és egy veszélyeztetett terhességgel.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!