Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért gonoszkodik a lányom...

Miért gonoszkodik a lányom velem? Mit lehet tenni, hogy ne legyen ilyen?

Figyelt kérdés
Eddig semmi baja nem volt, átlagos kislány volt, semmi rosszat nem tudtam volna mondani rá. Szófogadó, kedves, udvarias...Most lassan 6 éves lesz és az utóbbi időben elkezdett idegesítően okoskodó, akaratos és gonosz lenni. Azt hiszi mindig mindent ő tud a legjobban, ha valamit próbálnék elmagyarázni neki meg se hallja csak kapkod össze-vissza. Ha valamihez nincs kedve, mert éppen nem játék hanem valami feladatot kell csinálni 5 percig nem lehet lefoglalni, kitalál mindent csak hogy meg ne kelljen erőltetnie magát. Szörnyen lusta lett és 2 perc után ha valami nem sikerül neki feladja. Ha itthon van alapjáraton nincs vele baj, de hétvégente a nagyszülőknél, nagynéninél szokott lenni. Olyankor mintha kifordulna magából. Ma is mikor elvittem, 5 perc múlva elküldött hogy most már menjek el, minek vagyok még ott. Mikor rászóltam hogy tudja már kivel beszél nem a haverja vagyok fél percig csöndbe volt utána megint beszólt, hogy mi van nem tudod felemelni a feneked? Mikor megyek érte vasárnap elkezdi mondani, hogy nem szeret és hogy nem akar hazajönni. Olyankor úgy néz rám, mint aki meg tudna ölni a szemeivel. Eddig szerencsére nem sokszor fordult elő, de azt veszem észre egyre gyakrabban előfordulnak ezek a gonoszságai. Pedig senki nem bántja, szereti mindenki, foglalkozunk vele, ugyanúgy emberszámba vesszük itthon is attól hogy kicsi...de ez kezd nagyon idegesíteni. Él alapjáraton elég "lazán" nevelem, úgy értem, hogy sokszor azt érzem én is gyerek vagyok még, sokszor mondja is hogy szereti hogy ilyen vicces vagyok, rengeteget játszunk, szeretek viccelődni vele, de a szemtelenséget nem tudom elviselni. Nálatok van/volt hasonló szitu ilyen korban? Mivel lehetne hatni rá? Azzal nem akarom büntetni, hogy nem engedem a rokonokhoz, mert azzal csak azt érném el, hogy még jobban utálna itthon lenni. Vagy ezt csak én fújom fel, életkori sajátosság és nem is kellene foglalkozni ezekkel a dolgaival, kinövi majd? Az a baj, hogy azt érzem ha most nem vágok oda ilyenkor keményebben akkor később nem bírunk vele. Az apja elég szigorú ez jó is, de én meg pont a lazább neveléssel értem eddig célt nála nem nagyon akarok veszekedni vele meg büntetgetni. Valakinek tapasztalata? Mit tennétek?
2014. febr. 28. 15:08
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
41%
Melyikőtökre hasonlít ez a gyerek (kire hasonlíz ez a gyerek)?:D Nah annak kéne helyrepakolni:D Biztos, hogy nem hagynám szó nélkül, és bünti is lenne.
2014. febr. 28. 16:49
 12/28 anonim ***** válasza:
70%

Jól elkell verni aztán megtanulja hol a helye.

Amúgy nem azóta ilyen amióta nő a hasad?

2014. febr. 28. 17:04
 13/28 A kérdező kommentje:
Oké, hogy bünti, de mivel lehet hatékonyan "büntetni" egy 6 évest erre mondanátok olyan példát ami nektek bevált ilyen esetben. Mondom eddig nem kellett, de már én is érzem, hogy ez már az a kategória néha. Nem hinném, hogy féltékeny, ez az egy megnyilvánulása volt pár hónapja azóta semmit nem mond róla. Olyan mintha teljesen semleges lenne neki a téma. Előtte nem nagyon szoktunk beszélni a tesóról, mert nem is jön napközben témába. Amikor beszélünk róla az este lefekvés után az ágyban akkor viszont ő már nincs ott. Ha beszélünk is a tesóról nem akad ki, teljesen természetesnek veszi, szerintem még ezt ő így át se érzi, mivel nem érzékeltetjük vele. Szóval nem a tesó miatt van ez a viselkedés nála abban biztos vagyok. Ez elő jött volna akkor is ha nem jön a tesó szerintem. Ez a féltékenység amire gondolsz attól félek lehet előjön majd, de csak majd ha megszületett:(. Na azt nem tudom, hogy fogom lereagálni ha a tesót is elkezdi bántani:(
2014. febr. 28. 17:06
 14/28 anonim ***** válasza:
100%

"alapjáraton elég "lazán" nevelem, úgy értem, hogy sokszor azt érzem én is gyerek vagyok még"

Szulokent nem lazanak kene lenned, hanem kovetkezetesnek.

A gyereked nem vesz komolyan, nem tisztel.

2014. febr. 28. 17:07
 15/28 A kérdező kommentje:
Ahogy írtam is az hogy lazábban kezelem az nem azt jelenti, hogy nem vagyok következetes. Annyi csupán, hogy nem ordibálok vele, nem büntetem feleslegesen mindenért és próbálom játékosan nevelni ami eddig be is vált. Humorral és játékosan mindent meg tudtam értetni vele, nem is volt semmi baj vele. Az apja nagyon szigorú mégis sokszor hatékonyabban és könnyebben kezeltem én ezzel a stílussal és célravezetőbb volt mint az állandó szigor és büntetés. Úgymond kiegészítettük így egymást párommal, eszébe nem jutott volna hogy szemtelenkedni merjen és 5 évig ez működött is, mostanában kezdte mondom ezt a viselkedését amire sajnos tudom, hogy már másképpen kellene reagáljak, de ilyenkor meg felmegy az agyamba a pumpa, hogy hogy lehet ilyen gonosz mikor eddig tőlünk nem ezt tanulta, hogy máshogy nem tudnék reagálni mint hogy lekeverni neki egyet vagy szépen a hajánál foga berángatni a szobájába aztán üldögéljen ott egész nap...szóval hirtelen reakcióm az a fizikai büntetés lenne, de aztán elgondolkozok hogy csak nem ilyen módszerrel kellene hatni rá...
2014. febr. 28. 17:16
 16/28 anonim ***** válasza:
100%

Ez evidensen testvérféltékenység. Attól fél, hogy neki kevesebb jut a szeretetedből, ezt vetíti ki a kajára is. Nekem ugyan csak négy volt a fiam, amikor a kistesót vártuk, de biztosítottam róla, hogy ha a húga megérkezik, csak eggyel több ember lesz, aki szeretni fogja őt. Mellette persze el kell mondani neki, hogy a baba eleinte sok időt és energiát igényel, de ő okos nagylány, tud neked benne segíteni, és addig is együtt lehettek, meg milyen jó lesz az oviban/iskolában, hogy ő ennyivel ügyesebb, mint a többiek. És ezt időről időre el kell ismételni neki. Figyeljetek arra is, hogy az ő dolgairól ne beszéljetek úgy, mint ami "jó lesz a kicsinek", mert akkor végképp kitúrva érzi magát.

Remélem, segítettem.

2014. febr. 28. 17:22
 17/28 anonim ***** válasza:

Pedig ez féltékenység lesz.Pont az a baj,hogy nincs előtte beszélve a születendő tesóról.Örlődik magában,nem beszélteti senki.Lássa a pocakod de a véleményét nem kérdi senki erről.Itt van elrontva szerintem.Fél,hogy a dédi majd a tesót is kényezteti nem csak őt.Kiesik a kosárból.Mi nap mint nap elmondtuk,hogy semmi nem fog változni anya meg közte ha meglesz a kistesó.

Okos értelmes kislány lehet ő de valószínű ő sem tudja megfogalmazni mi is a baj,hogy így kezdett viselkedni.Beszélgessetek vele hármasban.Apa is mindenképp legyen ott.És ne csak egyszer azt el van intézve.

Pont az a baja,hogy nem tudja mi lesz.Ekkor szoktam azt mondani,hogy csak kicsi nem hülye.Persze nem kell mindenbe beavatni de amit lehet KELL tudnia!

NAgyon remélem csak ennyi a problémája a a kicsinek és jó sok beszélgetés után visszaváltozik :-D

2014. febr. 28. 17:37
 18/28 anonim ***** válasza:

Igen, ez valóban féltékenység. Én ketté választanám a teendőket: 1.) sokat beszélgess a kislánnyal az ő babakoráról. Arról, h hogyan vártátok, miket csináltatok etc, etc. Kérdezgesd arról, h a többieknek az oviban milyen a kapcsolata a tesókkal (szoktak ám az oviban beszélgetni erről, megy a panaszkodás), biztosítsd, h nem lesz bébiszitter, az ő életét fogja befolyásolni, de nem negatív irányba és különben is ő már nagylány, iskolás lesz, sok dolga lesz etc, etc.

2.) A nagyszülőknél azért lehet, h van egy-egy "jóindulatú" beszólás, amit ők poénnak vesznek - lehet, h nem tőlük, hanem látogatóktól (anyáék a kicsit jobban fogják szeretni, akkor veled már nem is foglalkoznak...)

3.) büntetés: amikor beszól neked a nagyiéknál, egyszerűen vidd haza a gyereket. Nekem az is bevált, h én is bunkó voltam vele és megkérdeztem, h hogy érezte magát tőle. Ha nem pakol össze, csinálj úgy, mintha kidobnád a játékait. Tiltsd le a tévéről pár napig. Ha nem működik együtt a logopédussal, aznap nem kap édességet, mert nem dolgozott meg érte. Nem számítógépezik, nem mehet játszóházba... Soroljam még?

Kellenek a határok, anélkül nincs biztonságérzete.

(Én 24 hetes vagyok egy kiskamasszal és egy veszélyeztetett terhességgel.)

2014. febr. 28. 17:38
 19/28 A kérdező kommentje:
Beszélgetünk mi a tesóról de nem mindennapos téma. Amikor beszélünk róla teljesen jól fogadja, sőt ősszel sokszor még ő sírt, hogy mindenkinek van tesója az oviba csak neki nincs. Karácsonykor jelentettük be a családnak és neki is. A bejelentés előtt 1 órával még elvonult sírni, akkor kérdeztem mi a baja és akkor is mondta, hogy ez nem ér, hogy nekem is van testvérem, apának is van testvére csak neki nincs. AKkor mondtuk el neki. De azt látom mégis olyan semleges neki a dolog, mindig úgy mondja hogy nekem lesz kisbabám, azt sose mondja hogy az az ő tesója lenne.
2014. febr. 28. 17:43
 20/28 anonim ***** válasza:
Mert fél az újdonságról és nem mer róla beszélni!
2014. febr. 28. 17:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!