Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Baj az, ha megkérjük a gyereke...

Baj az, ha megkérjük a gyerekeink barátait, hogy tegezzenek?

Figyelt kérdés

Két gyerekünk van, 15 éves lány, 17 éves fiú. Nem aggódunk érte, hogy rossz társaságba keverednek, a barátaikat gyakran áthívják, mi is ismerjük őket. Minden első találkozásnál megkérjük őket, hogy tegezzenek vissza nyugodtan. Néha furcsállják, néha kínos nekik, de rövid idő után általában megszokják.

A kérdés azért merült fel bennem, mert egy édesanya, akinek hasonló korú gyerekei vannak, nagyon rosszallóan válaszolta, hogy ő inkább megkövetelné a tiszteletet, és nem haverkodna a gyerekei barátjával.

Mi sokkal jobban érezzük magunkat, ha tegeznek, mert így nem idegen felnőttként kezelnek minket, és nem szoktak tiszteletlenek lenni.

A feleségem 41, én negyven 42 éves vagyok.

2014. febr. 15. 18:29
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
78%
A szüleim idősebbek, mint a korosztályom szülei, mert késői gyerek vagyok. Amikor elkezdtődtek ezek a baráthoz átjárkálós-ottalvós dolgok, az én szüleim is megkérték a barátaimat, hogy tegezzék őket, és én is tegeztem az összes barátom szüleit. Ez olyan 12-13 éves korunktól így ment, átlagosan a szülők akkor voltak 30-35 évesek, az én szüleim 45-50. Sosem volt ebből gond, a tisztelet mindig megvolt minden irányba, így is, hogy tegeződtünk. Van olyan barátnőm, akinek a szüleivel is jó barátságban vagyok, hívnak családi rendezvényekre, és legalább olyan jó a kapcsolatom velük, mint a lányukkal. Ma már 25 évesek vagyunk egyébként.
2014. febr. 15. 18:43
 12/21 anonim ***** válasza:
85%
Nem, nem baj, de azt is el kell fogadnod, ha a gyerek ezt válaszolja, hogy "köszönöm, de inkább magáznám továbbra is". Az ő döntése.
2014. febr. 15. 18:43
 13/21 anonim ***** válasza:
78%
Pontosan hasonló sztorit tudok, a szomszéd kb 80 éves gyerektelen nyanya rápirított öreganyámra, hogy én és a testvérem miért tegezzük le őket, milyen bunkók vagyunk, és hol marad a tisztelet?! Nagyanyám, aki 78 évesen halt meg, szóval nem mondhatjuk, hogy modernkori ember volt, azt felelte; mindegy, hogy valaki azt mondja, te dögölj meg, vagy hogy maga dögöljön meg!
2014. febr. 15. 18:48
 14/21 anonim ***** válasza:
93%
Én először minden barátom, ismerősöm, párom szülőjét magázom, és csak akkor tegezem őket, ha felajánlották, akkor viszont minden további nélkül elfogadom. Nekem így kényelmesebb, sosem vagyok tiszteletlen, de igazából oly' mindegy, hiszen ha valakit akarok, akkor magázva is el tudom küldeni melegebb éghajlatra egyetlen egy káromkodás nélkül, illetve tegezve is tudok olyan udvarias lenni, mint sok más velem egykorú magázva sem. A magázás nem szül tiszteletet, csak távolságot.
2014. febr. 15. 18:52
 15/21 anonim ***** válasza:
89%
14-es vagyok, lemaradt, hogy 17/L.
2014. febr. 15. 18:53
 16/21 anonim ***** válasza:
69%

Szerintem szívetek joga ezt eldönteni, ahogy a gyerekek barátainak is szíve joga eldönteni, hogy elfogadják-e ezt, vagy sem.

Én nagyon szerettem azokhoz a barátaimhoz járni, ahol nem kellett feszengni, gyerekként és úgyérzem annyira nem éreztem komfortosan magamat a magázódásban és talán a mai napig sem. A tiszteletet így is abszolút meg lehet adni, ellenben szerintem sokkal oldottabb a légkör. Az, hogy nem kéritek, hogy csókolomozzanak, meg önözzen, magázzanak, nem jelenti azt, hogy együtt füveztek majd az erkélyen.

2014. febr. 15. 19:43
 17/21 anonim ***** válasza:
Szüleim is megkérték a legjobb barátnőmet és a barátomat hogy tegezzék. :) Más haverom meg nem nagyon van. De ők ketten mindig tisztelettudóan beszélnek szüleimmel, úgy is hogy tegezik őket.
2014. febr. 15. 20:27
 18/21 anonim ***** válasza:
41%
46 éves vagyok.Ha egy ötven éves ember idegenként letegezz, csúnyán nézek rá.Ha egy tizenéves csókolommal köszön, akkor meg a szőr feláll a hátamon :)Ha egy tini letegezz észre sem veszem.
2014. febr. 15. 20:52
 19/21 anonim ***** válasza:

anyum majdnem minden barátommal és barátnőmmel rögtön tegeződött, és mindenki megadta neki a tiszteletet.

ha tegeződsz a gyereked barátaival, akkor oldottabb a beszélgetés, többet megtudhatsz róla, és így láthatod ha esetleg nem hozzá illő emberrel barátkozik a csemete.

a tisztelet nem ezen múlik. meg sztem a kis barátok nem vetemednének olyasmire amivel megsértik a szülőt, hiszen akkor ugrott a haverság a gyerekkel is.

2014. febr. 16. 01:40
 20/21 anonim válasza:
Nem olyan nagy ügy ez. Mint a válaszokból is látszik, van, aki engedi, hogy tegezzék, és van, aki nem. Az én szüleim például még sosem ajánlották fel egyetlen barátomnak se a tegeződést, míg nekem annak a barátnak a szülei már az első találkozásnál. Egy másik barátom esetében pedig az apja felajánlotta, az anyja nem. Mindenkinek a szíve joga eldönteni, és nagy szemétség (már elnézést) egy olyannak beleszólnia, akinek semmi köze hozzá.
2014. febr. 16. 11:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!