Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szerintetek jogosan háborodok...

Szerintetek jogosan háborodok fel, ha a szüleim nem hagynak normálisan játszani a barátaimmal?

Figyelt kérdés

18 éves vagyok és a szüleimmel élek. Tulajdonképpen évek óta úgymond "eltűröm" a szüleim ugratásait, de ahogy kezdek kilépni a gyerekkorból, kezdem azt érezni, hogy a szüleim egyáltalán nem tisztelnek. Alapjáraton ők sikerorientált személyiségek, és belőlem is mindig 100%-ot akarnának kipréselni. Egy példa az iskolából: írok egy 89%-os jeles dolgozatot, és a szüleim húzzák a szájukat, hogy lehetett volna 90-en fölüli is az eredmény, tehát nemigazán örülnek neki.

De hogy a konkrét esettel éljek, amiben már nekem is betelt a pohár az az volt, hogy megvásároltam saját pénzből (heti négy napot dolgozok diákmunkában) néhány online játszható játékot, közöttük is van 1-2 olyan, ami komolyabb koncentrációt igényel, ráadásul egy ligába is bekerültem, amelyben különböző hivatalos ligaversenyeket rendeznek a szervezők, és a kiválóan szereplő játékosok, a nyertesek különféle nyereményeket is kaphatnak. Tkp. nem a győzelemért hajtok, nem a nyereményekért játszok, hanem mert ezek a komoly szimulátorjátékok sokat segítenek, fejlesztik a koncentrációt, segítik a reakcióidő rövidülését is. Szóval komolyan szeretném venni ezeket a játékokat.

A szobámban szoktam játszani, ajtó becsukva, síri csendben, egyedül a játék szól, semmi más. Olyankor néha bejön egyik-másik a szobámba, hogy csináljam meg a telefont, mert lefagyott, takarítsam ki a garázst, vigyem ki a szemetet. Szoktam mondani, hogy jó megcsinálom, de most ne zavarjanak, de azonnal le vagyok szúrva, hogy márpedig ez halaszthatatlan és azonnal meg kell csinálnom, és olyankor fuccs az egész versenyemnek, amire 1-2 hétig készültem. Pedig előre le szoktam zsírozni velük, hogy ekkor és ekkor ne zavarjanak lehetőleg. De olyan is volt már, hogy pofátlanul belerondítottak a játékba, megrángatták a kormánykereket, vagy kikapcsolták a monitort. Ilyenkor az agyam eldurran és veszekszek velük.

Próbáltam már velük megbeszélni, hogy játék közben ne csinálják ezeket a gyerekes húzásokat, de ők csak annyit jegyeznek meg, hogy "ugyan már, ez csak játék, egy szobatakarítás sokkal fontosabb, mint egy órás időpazarlás az autós játék előtt".

A mai napon is most délután volt egy kollektív edzésünk, és nem tudtam koncentrálni, mert folyamatosan átjáróházat csináltak a szobámból, meg belemajomkodtak lenézően az arcomba, hogy "béna vagy, neki mentél a falnak, ez neked komoly játék?" Persze hogy nekimegyek, ha belerondítanak mindenbe.

De csak nehogy ezt a buta autós játékot említsem, tegnap házifeladatot gépeltem este, apukám bejött, és csak úgy elkezdte tízujjal nyomkodni a billentyűzetet belecsúfítva a szövegbe, majd annyit mondott hogy túl sokat vagy már megint a gép előtt fiam. De jó ez nem olyan nagy dolog, mert kitörlöm, de nem haszontalan dolgok miatt ülök a gépnél, hanem mert dolgom van. Tulajdonképpen mindenbe belekötnek, mindent kigúnyolnak, amibe belefogok, amit elkezdek, vagy amit csinálok éppen.

Egyik alkalommal már az is eszembe jutott, hogy el kéne itthonról költöznöm, mert kezdem a türelmemet veszíteni, de mivel 18 évesen még nem sokat tudtam összegyűjteni munkából, így teljesen esélytelen..

Ti mit csinálnátok a helyemben? Mert én egyre gyakrabban érzem azt hogy a saját szüleim elviselhetetlenek.

2014. febr. 14. 16:15
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
27%
Neked van igazad. Ha az én lányom lennél, szentté avatatnálak a pápával.
2014. febr. 14. 16:22
 2/20 anonim ***** válasza:
81%

Kompromisszumot kéne kötni. Te mondd el a családnak, melyik napokon, hánytól hányig lenne fix elfoglaltságod a játékkal, amikor kéred, hogy ne zavarjanak. Cserébe megkérdezed, mik azok a teendők, amikkel végezned kéne addigra, hogy ne a játékot lássák hibásnak mindenben, ami csak eszükbe jut. (A szobaajtódat pedig oldd meg, hogy zárható legyen, egy embernek szüksége van csendre, nyugalomra, magánéletre, még akkor is, ha a szüleivel él. Rányitogatni más emberre nagyon nagy bunkóság szerintem.)

A megegyezést így tudnám elképzelni a gyakorlatban, csak példaképpen: bevállalod, hogy hétfőn és szerdán elmész bevásárolni, a szobádat minden hétvégén kitakarítod, te nyírod a füvet nyaranta, cserébe viszont hagynak játszani minden szerdán és pénteken 3 órát, valamint nem lépnek be kérdezés nélkül a szobádba.

Így mindenki tesz valamit a jó viszony érdekében, nem egyoldalú kényszerítésről van szó.

2014. febr. 14. 16:32
 3/20 anonim ***** válasza:
20%

Hogy mit csinálnék??

Kivágnám a gépedet az ablakon keresztül, és közölném veled, hogy mától vége a játékfüggősségnek. Holnaptól mehetsz kapálni, földet túrni. Ne félj ezek is fejlesztik a koncentrációt, segítik a reakcióidő rövidülését is..

2014. febr. 14. 16:36
 4/20 anonim ***** válasza:
59%
Hát... nem könnyű. Szerezz egy kulcsot a szobaajtódba, az segíteni fog. Sajnos az a tapasztalatom, hogy az ilyen nem lehet az emberekkel megbeszélni ezért azt szoktam csinálni, hogy visszaadom. Pl összefirkálom a keresztrejtvényt, kiveszem a kezéből a könyvet stb és amikor nekiáll hőbörögni, akkor szoktam mondani, hogy látod nekem ilyen rossz, amikor te csinálod. Ez sajnos nem a legjobb megoldás, de általában szokott működni. Menj el főiskolára, de egy másik vároba, ahova már nem tudsz bejárni.
2014. febr. 14. 16:40
 5/20 anonim ***** válasza:
20%

Mit tiszteljenek benned amig nagykoru letedre nem allsz a magad laban?

Gondolom nem te fizeted a villanyszamlat se...

Amig a szuleid kenyeret eszed es az o hazukban laksz, addig meghuzod magad es azt csinalod amit mondanak.

Ha nem tetszik, lehet a sajat labadra allni, a sajat lakasodban azt csinalsz amit te akarsz.

2014. febr. 14. 16:42
 6/20 anonim ***** válasza:
60%
Igyekezz minél több pénzt szerezni, hogy külön tudj majd költözni, mert az látható, hogy nem akarnak veled kompromisszumot kötni. Persze csak akkor ez a véleményem, ha jól teljesítesz a suliban, segítesz otthon is. Vannak szülők akik folyamatosan szekálják a gyereküket, ilyenkor csak a költözés a megoldás.
2014. febr. 14. 16:48
 7/20 anonim ***** válasza:
25%

én 12 évesen voltam ilyen, mint te

én is szoktam játszani a gépen, de ha hívnak valamiért, akkor otthagyom és megyek minden szó nélkül, ez csak játék, semmi más

2014. febr. 14. 16:49
 8/20 anonim ***** válasza:
55%

"Amig a szuleid kenyeret eszed es az o hazukban laksz, addig meghuzod magad es azt csinalod amit mondanak."

Ez aztán az igazi poroszos nevelés, bravó. Pofa alapállás, engedelmeskedj droid.

2014. febr. 14. 16:51
 9/20 anonim ***** válasza:
50%

Egy család vagytok, kötelességed otthon is kivenni a részed a feladatokból.

Én se nézném jó szemmel, hogy a gyerekem a gépet üti minden szabadidejében.

Nincs a játékkal baj, csak korlátok közé kellene szorítani. Beszélj a szüleiddel, egy elfogadható időt kérj tőlük, amikor nem zavarnak, amikor zavartalanul játszhatsz.

Pl mielőtt leülnél játszani, kérdezd meg, hogy tudsz-e segíteni valamit. Ha a válasz a most nem, akkor mondd azt, hogy max 2 órára leülsz a gép elé, utána ha van valami megcsinálod.

Szerintem nem bonyolult, de gondolom azért keltenek fel feladatokkal a gép elől, hogy nehogy véglegesen ott ragadj.

2014. febr. 14. 16:53
 10/20 anonim ***** válasza:
60%
Tegyél medvecsapdát az ajtód elé.
2014. febr. 14. 16:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!