Hány éves koráig normális, hogy az anya az utcán hangosan rászól a gyerekre, hogy köszönni?
20 vagyok, felnőtt nő, mégis ha anyukámmal megyek valahová, és ismerősbe botlunk, azonnal rám szól, hogy "Köszönni!" ha köszöntem már előtte is, ha nem.
Már milliószor megkértem, fejezze be, ez nekem ciki, főleg ha ezt azután kiabálja be, hogy tisztán hallotta, köszöntem.
Továbbá idegesítő a "Mondd meg a néninek, hány éves vagy!", "Mondd meg, hová jársz iskolába!" és társai.
Tízig ne számoljak el, hagy lássák, milyen ügyes vagyok?
Komolyan ciki a szüleimmel menni bárhová is...
20l
Amikor megláttam a kérdést, kicsit lelkiismeret-furdalásom támadt, mert én is rászólok a kisfiamra. Ő mondjuk csak 4 éves. Bár már kezdek gondolkodni rajta, hogy nem jó a módszer, hanem inkább mielőtt megyünk valahová, megbeszélem vele, hogy mindenkinek köszönni kell, és ha teljesíti megdicsérem.
A te eseted abszolút nem normális. Ülj le, beszéld meg a szüleiddel, hogy már nagykorú vagy, nem óvodás, és ha nem hagyják abba ezt a viselkedést, nem mész el velük sehová.
Látatlanba sajnos elég nehéz véleményt mondani, de én egy olyan igazi, szembemondós elbeszélgetést tartanék anyámmal ha ilyent művelne, hogy tudja azért már, hogy mivan!
Ez sajnos egyre többször fordul elő, hogy a szőlűk képtelenek felfogni, hogy a gyerekük már nem dedós. Tetszik, nem tetszik, néha "erősebben" kell odahatni feléjük, hogy fogják már fel végre a valós körülményeket.
Én pl. egy ilyen "Mondd meg a néninek, hány éves vagy!" szituációban basznám le anyámat és szívatnám meg az ismerős előtt, hogy ő is lássa, hogy anyám az agyilag éretlen, nem pedig én!
Ebben a helyzetben szerintem ezzel csak az a probléma, hogy valószínűleg nem érne semmit, mert ha a szülő ezt magától nem fogja fel, akkor csak értetlenül állna a helyzet előtt. A kérdező a kérdésben írta is, hogy számtalanszor mondta már, hogy fejezze ezt be az édesanyja, mégsem teszi. Ebből kiindulva valószínűleg az elbeszélgetés is eredménytelen lenne.
A kérdésre: legfeljebb 3-4 éves korig normális rászólni a gyerekre, később illik ezt megbeszélni vele, hogy miért kell, 5-6 évesen már rendelkezik olyan felfogóképességgel, hogy legalább részben megértse a magyarázatát.
Megértem, hogy miért idegesít, én egy ilyen helyzetben biztos csúnyán beszélnék (egyrészt, hogy anyámnak kellemetlen legyen, másrészt a türelmem sem bírná tovább).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!