Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Aki azt állítja, hogy a...

Aki azt állítja, hogy a gyermeknek a szülőkre feltétel nélkül hallgatnia kell, az ezt mivel indokolná?

Figyelt kérdés
Szerintem ez a valaha volt legrosszabb tanács, már ha tanács egyáltalán.
2014. jan. 14. 15:59
1 2 3 4 5
 11/45 anonim ***** válasza:
85%

nézd, alapvetően egyetértek azzal, hogy a megkérdőjelezés nem ördögtől való dolog, és magam is arra törekszem, hogy a gyermekem önállóan tudjon választani jó és rossz döntések között, és ne kövessen birkaként még engem sem, de erősen gyanítom, hogy nincs gyereked, mert akkor tudnád, hogy az érveken nyugvó önálló döntések képessége nem velünk született, fokozatosan érünk meg rá, és ha egész pici kora óta elvárod a gyerektől, hogy erre képes legyen, az olyan, mintha rögtön a mélyvízbe dobnád. és a kisgyerekeknél adódhatnak olyan helyzetek, amikor nincs helye hosszas diskurzusnak.

pl. valamelyik nap egy céges vacsorán kellett részt vennem, addig a szüleim vigyáztak a lányomra, de ők már idősek, ilyenkor mindig megkérnek rá, hogy fürdessem le én a lányom, mielőtt elindulok, ám ezen az estén azt hajtogatta a négy éves leányzó, hogy még játszani akar, nem akar zuhanyozni, nem és nem. nekem ekkor 15 perc múlva indulnom kellett, a mosdást pedig nem bliccelhette el aznap, mert ki volt pirosodva a nunija, kicsit viszketett is neki, krémmel is be kellett kennem, úgyhogy fontos lett volna a mosakodás. mindezt el is mondtam, mint érveket, amik alátámasztják szülői kérésem. a válasz (a játékbe belemerülve): jó-jó, majd később... mit tehet ilyenkor a szülő?

A) ráhagyom, had gombásodjon csak be, majd úgyis tanul belőle. csakhogy ismétlem: 4 éves. nem 14.

B) rendben, akkor kések a vacsoráról, kivárom míg befejezi a játékot, lezuhanyoztatom. na ja, a főnököm nyilván megérti, hogy a négy évesem miatt nem értem oda...

C) érvelés után végeláthatatlan könyörgések és viták árán, vagy valamilyen humoros csel árán (pl. jajj de cuki ez a póni, nem fürdetjük meg?) nagy nehezen csak feljön zuhanyozni, de ezen módszerek is viszonylag időigényesek, úgyhogy így is kések, de legalább verbális eszközökkel arattam győzelmet. hurrá! ugyan kinek fontos hogy időben odaérjen valahova?

D) előveszem szülői tekintélyemet, erélyesen rászólok, hogy márpedig most azonnal zuhanyzás, és ha nem jön még így sem, egyszerűen megfogom és beviszem a fürdőszobába, és amíg sikít és rúgkapál, elmagyarázom, hogy ez most nem a vita helye, az van amit mondok, mert az anyukája vagyok, és bár lehet velem beszélni, de a "nem és nem és nem"-et nem fogadom el érvelésként, úgyhogy most szófogadás van.

Elárulom, én az utolsót választottam. Hát ezért nem lehet egész kicsikortól kezdve egyenlő vitapartnerként kezelni a kicsiket. De nem is lenne fair velük szemben, hiszen hogyan is tudná olyan jól alátámasztani az álláspontját, mint egy felnőtt? Simán lepipálnám.

Ennek ellenére előfordul, hogy azt mondom a lányomnak: "igazad van", és ha megbántom, bocsánatot is tudok kérni tőle, de bizony olyan is van, hogy azt mondom: "ebből elég, most az van, amit én mondok".

2014. jan. 14. 17:24
 12/45 anonim ***** válasza:
71%

előző vagyok:

ja, és nem csak egy 4 éves lehet kezelhetetlen. tizenévesen is van olyan, amit a gyerek a fejébe vesz, és egyszerűen nem tágít tőle, akárki akármit mondjon is, tökre nem hajlandó elfogadni mások érveit, csak megy a saját feje után, nem törődve azzal, mit okoz magának és másoknak. én pontosan ilyen tini voltam. pontosan értem, hogy ez az időszak kell a személyiségfejlődéshez. de azt is, hogy a szülőnek baromi nehéz a gyermekei önsorsrontó hülyeségeit úgy kezelni, hogy közben egyenlő partnerként bánik a gyermekével. mert a szülő sok mindent reálisabban lát. nem hülye. a szülők nem azért kevésbé nyitottak, mert csőlátásúak. hanem mert ők már megégették magukat, sőt láttak sok szomorú sorsot. ha a felnőttekre azt mondod, beszűkült tapasztalattal rendelkeznek, akkor a tinik épphogy csak kis parányi lyukán át nézik a világot. pedig én is azt hittem, bezzeg az én szellemem szárnyal, az ősöké meg valamiféle mocsárban ragadt. nehéz gyereknek lenni és nehéz szülőnek lenni. ez az élet rendje. ezen nem lehet változtatni semmiféle liberális neveléssel.

2014. jan. 14. 17:38
 13/45 anonim ***** válasza:
73%
Azt senki nem mondja, hogy feltétel nélkül hallgatni kéne rájuk! Inkább azt, hogy a tanácsaikkal alapvetően jót akarnak neked, még ha az nagyon nem is tetszik.
2014. jan. 14. 18:29
 14/45 anonim ***** válasza:
70%
Attól függ, hány éves. Én ilyen szempontból nem voltam szerencsés, mert az apám egy nagyon autoriter szülő, ami azt jelenti, hogy már kisgyerek korom óta azt hallgatom, hogy amíg az ő kenyerét eszem, addig az van, amit ő mond, mert ha nem, akkor repülök. Vagy intézetbe, 18 éves korom után pedig az utcára. Nem is tudtam tisztelni soha, mert a parancsolgatáson kívül nem kaptam belőle semmit és példát sem mutatott, mert a saját maga által felállított szabályokat is megszegte. Pl anno kamaszként elkezdtem cigizni és egyik nap elvette tőlem a doboz cigit, másik nap viszont még ő adott nekem, pedig elvileg megtiltotta. Úgyhogy káosz és zavar felsőfokon. És mivel nem láttam jó példát, ezért fogalmam sincs, milyen az, amikor teljes összhang van a szülő és a gyerek között. Fogalmam sincs, én hogy fogom majd nevelni a gyerekem. De az biztos, hogy nem fogom elvenni az összes életterét és hagyom, hogy kibontakozzon és önmaga legyen, mert nekem gyerekkoromban az volt a legnagyobb szerencsétlenségem, hogy ezt a szabadságot nem kaptam meg.
2014. jan. 14. 18:45
 15/45 anonim ***** válasza:
29%
#13.... vagy éppen a pokolba vezet (számodra) az a jó szándékkal kövezett út... az ember a legtöbbet élete folyamán a "csak jót akarók"-tól tud szenvedni...
2014. jan. 14. 18:46
 16/45 anonim ***** válasza:
Sok mindentől függ. A szülő mégiscsak többet tapasztalt az életben, és (normális esetben) jót akar a gyermeknek. De amikor már félig felnőtt a gyermek, akkor a szűrőjén keresztül fogadja a szülői tanácsokat.
2014. jan. 14. 19:18
 17/45 A kérdező kommentje:

Én nem hiszek abban, hogy a szülő mindig jót akar. A szülők is képesek nagyon önző módon viselkedni. Az pedig nincs ráírva a homlokukra, hogy mikor önzőek és mikor nem. Ezért is érdemes megkérdőjelezni, amit a szülő mond. Való igaz, hogy ez nem egy szerű folyamat, hiszen ezt is tanulni kell, de nem árt, ha példát mutat a szülő ebben is.

Általában aki az "én csak jót akarok", "a legjobbat akarom neked", "én akarom neked a legjobbat" az szerintem két alapvető hibába esik:

1) A gyermek helyett magát helyezi előtérbe, ami pedig természetesen olykor szükséges, csak éppen semmi köze az önzetlenséghez és a neveléshez

2) Összekeveri a szeretet a vággyal. A vágy az, amikor valamilyen helyzet megváltoztatására késztetést érzünk, és ezt mindig izmokkal tesszük (beszéd, végtagok mozgatása, stb.). Míg a szeretetben az izmok mindig nyugodtak, mozdulatlanok maradnak. Ez nagy különbség.

Szerintem a "mindenki csak jót akar", "a szülő a legjobbat akarja" és hasonló mondatok úgy helyesek, ha a végére odateszed: "magának". Ha például megfogalmazol egy ilyen mondatot, hogy "szeretném, ha jobb tanuló lennél, és tovább tanulnál", önbecsapás azt gondolni, hogy ebben a szeretet vezérelt. Itt pont, hogy vágyról van szó. Ráadásul a szeretet feltételhez kötése is szerepel benne. A szeretetnek pont a nyugalom, az elfogadás a lényege. Nem igaz, hogy a szeretetért nem kell tenni, de a szeretet másfajta erőt igényel, nem szavakat és izmokat.

Félre ne értsetek, nem azt mondom, hogy a szülő nem vágyhat semmire sem magával, sem a gyerekkel kapcsolatban. Természetesen ez nem így van, távolról sem, nevetséges is lenne. Gondoljunk csak arra, hogy nem árt, ha a gyerek eszik időnként, vagy, ahogyan az egyik válaszoló írta, nem baj az sem, ha nem gombásodik a "nunija". És nyilván ugyanezeket mondhatjuk el a szülőről is. Tehát a vágy nagyon is fontos, ebben egyetértek veletek.

Csak arra akarok mutatni, hogy ne keverjük össze a szeretetet a vággyal. A szeretet egy olyan dolog, amire minden gyereknek hatalmas szüksége van, a szülők egy jelentős része viszont tévesen gondolkozik arról, hogy mi a szeretet, és inkább azt helyezi előtérbe, hogy Ő mire vágyik. Ebből lesz szerintem később nagyon sok frusztrációja a gyereknek. Hiszen azzal, hogy a maximumot akarjuk szerencsétlen gyerekből kétségbeesetten kipréselni, azzal nem szeretjük, hanem épp hogy a saját önző vágyainknak nem tudunk ellenállni.

Ha neked lesz egyszer gyerekem, mert majd elég érettnek érzem magam hozzá, akkor jó volna, hogy ha idővel megtanulja, hogy mikor kell kétségbe vonni azt, amit mondok, és jó, ha rájön, hogy mikor fejezem ki a saját vágyaim, és mikor támogatom őt teljes szeretettel és bizalommal. De ehhez nyilván először nekem kell megfelelően elkülöníteni a dolgokat. Persze ha nem így lesz, akkor is meg kell tanulnom majd szeretni őt. És szerintem nagyjából ez lehet a legnehezebb dolog a világon.

2014. jan. 14. 19:36
 18/45 A kérdező kommentje:
* nekem
2014. jan. 14. 19:39
 19/45 anonim ***** válasza:
Nézd Kérdező, én azt elhiszem, hogy a szülő általában jót akar - csak a saját nézőpontjából. Azzal meg általában nem szoktak kalkulálni, hogy a gyerek az egy másik személyiség, akinek mások a vágyai, álmnai, más a fontossági sorrendje, más a világnézete, stb... szóval automatice aszerint reagál, hogy neki mi tetszik és mi nem, ő mit tart helyesnek és mit nem.
2014. jan. 14. 19:42
 20/45 A kérdező kommentje:
Pontosan, én is erre akartam utalni. Ezért is írtam, hogy igazak az állítások, hogy: "mindenki csak jót akar", "a szülő mindig a legjobbat akarja", csak oda kell tenni a végére még azt, hogy "magának". :)
2014. jan. 14. 20:14
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!