Szerintetek igazságosan ítélkeznek anyám testvérei?
Nem túl érthetö a helyzet a leírásod alapján.
A tanácsi BÉRlakás nem tulajdon, az nem lehet örökölni sem.
De hogy ki mit akarna örökölni, az nem világos.
Írd le sorban, hogy mikor ki kit adott/vett.
Ha jól értem, a nagyszüleid egy tanácsi lakásban éltek. A nagymama halála után egy idövel a nagypapa elköltözött és újra nösült.
Elvileg amikor a nagymama meghalt, akkor kellett egy hagyatéki tárgyalásnak lennie, ahol az ö vagyonát elosztják. Erröl nem írtál, hogy ilyen történt-e, ileltve a nagymamának VOLT-E egyáltalán valamilye, amir örökölhettek volna a gyerekei.
Ha nem volt vagyon, akkor NINCS mit örökölni, a lakás után kifizetett lelépési összeg annak jár, aki leadta a lakást - tehát a papáé. Ezzel ö azt csinál, amit akar, senki másra nem tartozik.
Ami meg az új feleségé, ahhoz az elözö házásságból született gyerekeknek semmi köze.
De persze nem biztos, hogy jól értettem, amit írni akartál.
A legokosabb, ha a rokonok bemennek a bírósági ingyenes tanácsadásra és ott kérnek felvilágosítást, de szerintem nem jár nekik semmi.
szerintem te gondolkodsz helyesen
a papa új házasságába a nőnek volt lakása de az az ö különvagyona mert a házasság előtt keletkezett
ha meghal papa - mivel nem volt vagyona nem is tudnak örökölni semmit sem a gyerekei
ha a nő hal meg előbb - a papa özvegyi haszonélvezetet kap a lakásra de a nő gyerekei öröklik a lakást
ha mind a ketten meghalnak akkor a nő gyerekei örökölnek csak mivel a lakás a nő különvagyona volt
a papa után max ingóságokat tudnának örökölni - már ha van ilyen ingóság...
A helyzet kicsit bonyolult. Nem is teljesen értem de a rövid lényege az lehet, hogy nem törődtek a papával, most meg fájna a foguk az örökségre, és most háborognak, hogy nincs.
Azt nem tudtam kivenni, hogy volt-e, vagy hogy ki kapta, de az a lényeg, hogy morálisan semmi joguk senkit elítélni.
Az örökléssel kapcsolatban pedig vannak jogszabályok, a törvény (végrendelet esetén az örökhagyó) dönti el, hogy ki mit kap. Ha ők semmit, akkor így jártak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!