Mi a véleményetek arról az anyukáról aki a kisfiát oda akarja adni az egyik rokonának?
#23, "Mert talán nem az anyja neveli a gyereket?"
És? Hol van az megírva hogy az anyának KELL mindig nevelni a gyereket? Hogy mindig az a legjobb, ha pont az anya neveli a gyereket?
Erre az esetre például itt:
7. § (1) A gyermek szüleitől vagy más hozzátartozóitól csak saját érdekében, törvényben meghatározott esetekben és módon választható el. A gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad családjától elválasztani.
Mielőtt belekötnél a "hozzátartozó" szóba, ez hivatalosan szülőt, nagyszülőt, testvért, nagybácsit, nagynénit jelent. Az apa nagynénje ebbe messze nem tartozik bele.
De hogyha most nem akarok törvényekbe belemenni, akkor emberileg is az a véleményem, hogy amíg a szülő nem veszélyezteti szándékosan a gyermekét, addig igenis a szülőnek kell nevelni.
Tévedés, csak azt a cikkejt nem másoltam be, amelyik az örökbefogadásra tér ki, és egyébként az örökbefogadó szülőt is besorolja a szülő kategóriába.
És igen ez egy jog (a gyermeké), amit viszont kötelesség védeni:
11. § (1) A gyermeki jogok védelme minden olyan természetes és jogi személy kötelessége, aki a gyermek nevelésével, oktatásával, ellátásával, ügyeinek intézésével foglalkozik.
Ebből sajnos én sehogy sem tudom kivonni a szülőt.
#27, ezt állítottad: ", hogy amíg a szülő nem veszélyezteti szándékosan a gyermekét, addig igenis a szülőnek kell nevelni." - ebből egyenesen következik, hogy szerinted a szülő nem dönthet úgy, hogy örökbe adja, tehát a nevelését valamilyen okból másokra (ez esetben idegenekre) bízza.
Pedig de, dönthet úgy, minden további nélkül, és még csak indoklással se tartozik a döntéséről senkinek... amint ezt nyilván Te is tudod.
Na, ehhez képest itt az eredeti kérdező jól indokolva, időlegesen akarja a gyerekét a gyerek apjának családjára bízni.
Úgyhogy ráadásul ha már jogászkodni akarsz, teljesen rossz törvényhelyet nézel, a "családba fogadás" címszó, amiről az a kérdés szól.
Ahha nagyszerűen idézgetsz te is, csak ezt a mondatrészt: "emberileg is az a véleményem", nem vetted figyelembe. Kedves, hogy ilyen nagy királynak gondolsz, de azért az én véleményem még nem törvényerő.
Amúgy meg a kérdésben (aminél egyébként továbbra is tartom a véleményemet, hogy provokatív kamu) szó sem volt örökbeadásról, mindössze arról, hogy anyuci (aki egyébként örökbeadás esetén megszűnik szülő lenni) szépen lepattintja a gyereket valami huszadszintű rokonnak (és igen, tökmindegy, hogy apai, vagy anyai ágon), mivel jelenleg üres a buksza. Ha meg egyenesbe jönne, akkor meg gondolom kérné vissza. Tisztára mint egy jojó, nem? rohadtjó lenne a gyereknek, de tényleg.
Amúgy meg ha már a véleményem érdekel, akkor az is veszélyeztetés, ha a szülő nem AKARJA a gyerekét. Mivel abból is igen könnyen lelkisérült lesz, akit a szülei csendben utálnak. Láttam már rá példát, többet is.
Aki meg akarja a gyerekét az nem adja örökbe, hanem küzd érte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!