Akiknek a párja a más nemzetiségű és vannak gyerekeik, mindkét nyelvet megtanítottátok nekik?
Én is hasonló helyzetben vagyok. Ugyan még nincs babánk, de pár éven belül tervezzük. Amerikában élünk, a férjem amerikai-svéd. Én úgy gondoltam, ha lesz gyerekünk, én csak magyarul beszélnék hozzájuk, férjem angolul, a svédet esetleg pedig pluszban tanulhatja majd :)
23/N
Elmagyaráznád, mitől lennénk árulók?
Azért, mert nem magyar a párunk? Vagy esetleg mert külföldön élünk? És?
Fejtsd már ki kérlek.
Valamint pont arról van szó, hogy aki ilyen helyzetben van/volt, mindnél fontos szerepet játszott, hogy a gyermekük ismerje a magyar nyelvet is.
Szóval??
Én akiket ismerek és ilyen családok /2 db ilyen családot ismerek/ azoknál mindkettőre meglettek tanítva.
Az egyiknél dominánsan angolul beszélnek a másiknál megfelváltva beszélik az angolt és a magyart. /hol angolul hol magyarul beszélnek egymással/
Sziasztok,
nálunk is külföldi a férjem és van egy 3 évesünk.
Otthon többféle nyelv és szituáció van (Budapesten élünk, illetve apa külföldön dolgozik).
Az apa anyanyelve nagyon speciális, én sem ismerem et a nyelvet. Viszont másik két nyelven anyanyelvi szinten beszél (mert az országában ezek a nyelvek is a hivatalos nyelvek közé tartoznak és így tanult, ilyen anyanyelvű barátai voltak stb.).
Ebből a két másik nyelvből az egyik angol- ez és a közben megtanult magyar a közös nyelvünk, de az angol dominánsabb a kettőnk kommunikációjában. Főleg ha nagyon pontosan meg kell érteni valamit (pl. hivatalos ügyek stb.). A másik említett nyelvet én egy erős alap-gyenge középfok szinte beszélem- egy nagyon nehéz nyelv.
Viszont van olyan rendszeres szituáció az életünkben, amikor ezen a nyelven beszél.
A kisfiam kétnyelvű. A magyar a domináns, mert én vagyok vele többet (már ovis), mert az apukája sokat utazik. Az angolt születésétől fogva tudatosan tanítjuk neki, beszélünk hozzá (én is). A játékai is angol nyelvűek (pl. gyereklaptop vagy korábbana sütifaló stb.), esti mesét is kb. 60-70%-ban angolul olvasok.
Szerintem a többnyelvűség egy nagy lehetőség minden gyereknek, aki ebben beleszületik, mert észrevétlen tudja az alapokat- ezzel pedig természetesen és magabiztosan tud tovább haladni.
A férjem szülei is teljesen más nyelvűek voltak- bizonyára ennek köszönhető, hogy a mindennapi élet dolgaiban ő 5 nyelven, munkában (tárgyalási szinten vagy ennél magasabb szinten is) 3 nyelven boldogul. Ragadnak rá a szavak és a magyart is könnyen megtanulta az együttélés során (ezt nem számoltam a 3 fontos nyelvbe, mert szép, de nehéz a mi nyelvünk is).
Szép napot.
Én is úgy jártam, mint a 6., félvér vagyok, de a csak magyarul tanítottak meg. Mondjuk nekem már nem is élnek együtt a szüleim, de amikor kicsi voltam lett volna lehetőség rá, hogy kint járjak iskolába, tanuljam a nyelvet...
Sajnálom, hogy egynyelvű lettem, mert az apanyelvem keresett nyelv lenne, szívesebben is laktam volna kint..
Ráadásul az emberek a nevemből ítélve rögtön kérdezgetnek, hogy mondjak valamit, tanítsam őket, sajnálkoznak, hogy de kár hogy nem beszélem, vagy támadnak hogy ők a helyemben tanulták volna mert micsoda dolog, hogy nem beszélem...
Nekem a ferjem amerikai-gorog allampolgar,Gorogorszagban elunk.A fiammal amikor kettesben vagyunk csak magyarul beszelek,a ferjem pedig csak gorogul. Egymas kozott csak az angolt hasznaljuk a ferjemmel,valamint amikor harmasban vagyunk.En az angolt es a gorogot is hibatlanul beszelem,attol fuggoen,hogy melyik nyelvet hasznalom eppen amerikainak/gorognek hisznek beszed alapjan,igy nincs azzal gond,hogy barmelyik nyelvet helytelenul tanulna.
A fiam egyebkent magyarul es gorogul anyanyelvi szinten beszel,angolul is nagyon szepen beszel,de ez mar erezhetoen hatterbe szorul nala.
17: "Ráadásul az emberek a nevemből ítélve rögtön kérdezgetnek, hogy mondjak valamit, tanítsam őket, sajnálkoznak, hogy de kár hogy nem beszélem, vagy támadnak hogy ők a helyemben tanulták volna mert micsoda dolog, hogy nem beszélem..."
Na ezt szajkózom én is a gyerekeknek, hogy amellett, hogy az apjuk nyelvét a világban csak párszáz millióval többen beszélik mint a magyart, a nevük alapján az lesz az első kérdés, hogy beszélik-e a nyelvet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!