Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tegyek? Elegem van az...

Mit tegyek? Elegem van az egészből.

Figyelt kérdés

Felvettek az egyetemre, bejárós leszek, mivel kb. 40 percnyire lakom a fővárostól. Elegem van, hogy már most látom, hogy az összes programról el kell majd jöjjek, amiket estére szerveznek, mert nem valami jó a közlekedés este hazafelé. Ezt még nehezíti, hogy az anyukám nehezen akarja tolerálni, hogy lassan felnövök és az önállósodás mezejére lépek. Sajnos eléggé félt engem, amit megértek, de szerintem ő már túlzásba viszi. Számtalanszor bebizonyítottam, hogy bízhat bennem, hogy tudok magamra vigyázni és hogy nem csinálok butaságot. Lett volna rá alkalom, nem is egy. Nézegetek munkákat, amiket tudnék a suli mellett csinálni, de bölcsészkaros vagyok (nem szeretnék megjegyzéseket kapni) és rengeteg olvasnivalóm van, így nem tudom, hogy a kettőt hogy tudnám összeegyeztetni. Szeretem anyukámat és alapvetően jól kijövünk egymással, de ha arról van szó, hogy elköltözöm itthonról vagy, hogy jövőre felmegyek koliba, akkor egyből elpoénkodja és úgy tűnik, nem veszi komolyan. Vagy azzal jön, hogy nem is szeretem őt/őket (apukámmal). Pedig nem látom ebben az összefüggést. Attól még, hogy szeretnék a saját lábamra állni, én szeretem őket és rengeteg hálával tartozom nekik, mert nagyon sokat segítettek. Ez egy dolog. Nem akarok vele haragot, de én úgy érzem, hogy lassan megfulladok és nem vagyok boldog. Pedig felvettek az egyetemre, rengeteg új embert ismertem meg, szóval nincs okom a panaszra. De nem érti meg, hogy most már önállósodni szeretnék. Talán az lehet a baj, hogy az ő édesanyja rendkívül zsarnokoskodó és főnök típus volt, anyukám lánykorában, de még most sem nagyon változott. Bár ahhoz képest az én anyukám jóval lazább.

Bocsánat, hogy ekkora kesze-kuszaság lett az írásomból, de nem tudok most összeszedetten gondolkodni. Nálunk nem játszik az, hogy "18 éves vagy, költözz el otthonról" mert a, nincs hova ; b, nincs miből. És ez a nagyobb probléma. Már a diákhitelen töröm a fejem, hogy jövőre felvenném és abból mennék fel lakni. Felnőtt ember vagyok, úgy érzem, hogy nem sokáig bírom. Segítsetek, mit tegyek? Nem tudom már neki hogy elmondani, hogy nem lehet mindig velem, sem azt, hogy hagyjon egy kicsit élni. Mert ahhoz, hogy önállósodjak, tapasztalatra van szükségem, de tapasztalatot csak úgy nyerhetek, ha "elenged". Apukám más tészta, ő nagyon laza és ő mindig csak annyit mond, hogy vigyázzak magamra. Ő nagyon bízik bennem, de különélnek. Jó a kapcsolatuk, én anyukámmal maradtam. Nincsen barátom sem, akihez mehetnék, vagy akivel összeköltözhetnék. 20/L

2013. szept. 7. 16:56
 1/9 anonim ***** válasza:
50%
Mintha én írtam volna..És sajnos a választ nem tudom rá.
2013. szept. 7. 17:08
 2/9 A kérdező kommentje:
Én nem akarok haragban elválni tőle, ha úgy adódna, sokkal jobban szeretném, ha megértené a helyzetemet és elfogadná. Tényleg, nem tudom leírni, hogy milyen rossz érzés van most is bennem. Pedig annyira vártam az egyetemet...
2013. szept. 7. 17:15
 3/9 anonim ***** válasza:
Szerintem felesleges lenne csak azért elköltözni, hogy elmehess az esti programokra. Ha lesz néhány barátod, akkor nyugodtan megkérheted őket, hogy had aludj náluk mikor buliba mentek. Nem hinném, hogy nem lehet megoldani. Így anyukád se maradna egyedül, neked is megmaradna a pénzed és még bulizhatnál is.
2013. szept. 7. 17:29
 4/9 A kérdező kommentje:
Igazából itt többről van szó, mint a bulizás. :/
2013. szept. 7. 17:33
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Én nem értek azzal egyet, hogy maradj otthon. Szerintem anyukádnak épp ideje elfogadni és felfogni, hogy felnősz. El kell tudni szakadni, akkor is, ha neki ez nem esik jól. Az érzelmi zsarolást meg ne hagyd, piti dolog ez egy felnőtt embertől. Teremtsd meg a saját szabadságod, és éld az életed! Lehet, hogy nem megy feszültségek nélkül, de idővel elfogadják majd!
2013. szept. 7. 17:39
 6/9 A kérdező kommentje:
És hogy vágjak bele? Mit mondjak, mit tegyek?
2013. szept. 7. 17:48
 7/9 anonim ***** válasza:
Én először kolit igényeltem, utána munkát kerestem. Később pedig páran összefogtunk és albérletbe mentünk, akkor közelebb kerültem a sulihoz is, és a munkahelyhez is. Mit mondj? Az igazat. Szereted őket, de önállósodni szeretnél, és ez azért annyira nem extrém dolog, hogy ne lehetne elfogadni. Látogatod őket kéthetente hétvégén. Ennyi. Előbb-utóbb fel kell nőni, fokozatosan. Nem lehet felnőttként is attól rettegni, hogy jajj, anyukám mikor mondja, hogy hálátlan vagyok, mert élem a saját életem. Szomorú, ha neki nincs már más, csak te, de az nem a te hibád, hogy üres az élete, és a legkevésbé sem kell csak emiatt otthon maradnod, ha amúgy mennél. 30N
2013. szept. 7. 17:53
 8/9 A kérdező kommentje:
De sajnos ő ezt eléggé nagy csapásnak fogja fel... Egyke vagyok, nincs kisebb tesóm, akit még lehetne tutujgatni, talán ez is közrejátszhat.
2013. szept. 7. 18:04
 9/9 anonim ***** válasza:

"...az ember attól lesz felnőtt, ha racionálisan és érzelmileg is képes leválni a szüleiről, és mer nemet modani nekik..." - Dr. Csernus Imre

[link]

2013. szept. 7. 19:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!