Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit csináljak ekkor? (gyerekta...

Mit csináljak ekkor? (gyerektartás)

Figyelt kérdés
Az a helyzet, hogy van egy fiam, már el múlt 18 éves. De semmibe se vesz már több éve. A férjemmel elváltunk 5 éve mert megismerkedett egy másik nővel. A fiam úgy döntött, nála lakik tovább, én meg elköltöztem a szüleimhez. 2 évig rendesen tudtam vele tartanai a kapcsolatot, a tartásdíjat is fizettem rendesen. De 3 éve úgy döntött, hogy nem akarja tartani velem a kapcsolatot. Hiába akarok vele beszélni, hiába hívom telefonon, nem akar velem beszélni. Amikor felhívtam a 18. születésnapján, akkor csak annyit mondott "jobban tetted volna, ha nem hívtál volna fel" erre letettem. Lényeg a lényeg, mind végig fizettem a tartásdíjat, még utána is, hogy már nem akarta velem tartani a kapcsolatot. De most az állásomat is elveszítettem, így nem tudom fizetni a tartásdíjat. Valahogy el lehet azt érni, hogy ne kelljen? Bíróságra kell ezzel menni? Vagy, jogilag már felnőtt, tehát akkor is köteles vagyok fizetni? Meg, én hallottam olyanról is, hogy ha érdemtelenül viselkedik, akkor is megszüntethető? Tehát olyan magatartást tanusít, mint ez, hogy nem tartja velem a kapcsolatot.
2013. aug. 16. 11:35
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
44/N
2013. aug. 16. 11:36
 2/12 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom 18 éves kortól rokontartás jár,nem gyerektartás.Viszont arra teljesen más törvények vonatkoznak.Például ha a fiad nem akarja veled tartani a kapcsolatot,akkor érdemtelenségre hivatkozva,megtagadhatod tőle.
2013. aug. 16. 11:41
 3/12 anonim ***** válasza:
Minden bíróságon van ingyenes tanácsadás. menj el és ott akár azonnal segítenek, mit, hova lépjél. Csak úgy nem lehet megszüntetni gyerektartást.
2013. aug. 16. 11:41
 4/12 anonim ***** válasza:

Úgy tudom, amíg tanul, addig fizetned kell a gyerektartást, vagyis amíg nappali tagozaton tanul.

De:

Nem köteles a szülő tartani (támogatni) a szükséges tanulmányait folytató munkaképes, nagykorú gyermeket, ha

1) a gyermek továbbtanulásra alkalmatlan (vagyis, ha a tanulmányait szellemi vagy testi adottságainál fogva tartósan nem képes eredményesen folytatni, vagy ha a továbbtanulás ideje neki felróható okból tartósan elhúzódik),

2) a gyermek a tartásra kötelezettel (vagy vele együtt élő közeli hozzátartozójával) szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenné válik) ,

3) ezáltal a szülő saját szükséges tartását, vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

2013. aug. 16. 11:45
 5/12 anonim ***** válasza:
Érdemtelenségre hivatkozva, neked kell a bíróságon keresetet benyújtani, hogy nem szeretnéd tovább a gyermekedet támogatni anyagilag!
2013. aug. 16. 11:47
 6/12 anonim ***** válasza:
18 éves korig kell csak gyerektartást fizetni. Azt komolyan veszik, tehát azt akkor is kell fizetni, ha az ember rossz anyagi körülmények között él, tehát előrébb való a gyerek jóléte. 18 éves kor után rokontartást kell fizetni, ennek mértéke jóval kevesebb a gyerektartásnál, és itt már a fizető jóléte, anyagi helyzete fontosabb, mint a rokontartás megfizetése, tehát ezt már nem veszik olyan szigorúan. Ennek fizetését simán meg lehet tagadni egy olyan indokkal, miszerint a fiatalember megtagadja tőled a kapcsolattartást.
2013. aug. 16. 11:48
 7/12 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm! Azt még meg szeretném kérdezni, hogy én kaptam végkielégítést, de abból le is vontak kilenc havit, hogy ha benyújtom panaszom a bíróságra, akkor azt a pénzt vissza kapom? Az állásomból 2 hete rúgtak ki, de már akkor is betöltötte a 18-at. Sőt, már a 19-et is betöltötte. Úgyhogy én több mint egy évig fizettem, úgy, hogy már elmúlt 18. Köszönöm a válaszokat!
2013. aug. 16. 12:02
 8/12 anonim ***** válasza:
Nappalin tanul még? Mert ha igen, akkor a gyerektartás kitolódik addig, amíg be nem fejezi a középiskolát.
2013. aug. 16. 12:20
 9/12 A kérdező kommentje:
Nem tudom. Annyit tudok, most fejezte be a középiskolát, de hogy tovább tanul-e vagy sem, nem tudom, meg azt sem, hogy bukott-e vagy sem.
2013. aug. 16. 12:25
 10/12 anonim ***** válasza:

Visszamenőleg vissza nem kapod az biztos.

Arra azt fogja mondani a bíróság, hogy életszerűen felélték.

Meg amíg nem intézkedsz és nem dönt a bíróság úgy, hogy nem kell fizetned addig az előző itélet érvényes és fizetned kell.

2013. aug. 16. 12:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!