A szülők csak a lányoktól várják el, hogy mossanak/vasaljanak magukra?
Nálunk nem. De mi lányok is lapátoltunk havat vagy hordtuk a fát, festettünk pár éve nyáron.
Nekem még csak 1 lányom van, de ha lesz fiam, akkor neki is ki kell majd vennie a részét a házimunkából. Nem a gyerekek fognak mindent csinálni, de életkoruknak megfelelően amit éppen helyesnek tartunk.
Nálunk pontosan ez a szemléletmód van, mint az első válaszadónál.
Most épp a párommal itthon élünk, apám engem sérteget, ha látja, hogy párom segít nekem a házimunkában. Mert mi már éltünk külön tőlük, és párom mindig magától kivette a részét a feladatokból, most sincs másképp.
Bátyám konkrétan szendvicset nem tud magának csinálni.
Azzal értek egyet, aki azt írta, hogy a szülő felelőssége, hogyan "szoktatja" a gyereket.
Nekem egy 4,5 éves kisfiam van, de például a saját játékait magának kell elpakolnia. Ha szomjas, nem ugrok fel, hoyg kiszolgáljam, hanem önt magának vagy enged a csapból. Persze életkorának megfelelően lehet a különböző házimunkákhoz szoktatni a gyerekeket.
Kisfiam például már kérte, hogy tanítsam meg, hogyan kell teregetni, mert akkor majd azt ő fogja csinálni és a feleségének nem kell :-)
Ilyenkor nem szabad egy gyerek lelkesedését letörni, ha segíteni akar, még ha lassabban is végezzük el az adott munkát, mert egy idő után már nem fogja mondani, hogy segítene...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!