Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Nektek mi a véleményetek egy...

Nektek mi a véleményetek egy ilyen helyzetről?

Figyelt kérdés
Barátnőmmel beszélgettünk erről, mert sajnos páromnál esélyesnek tűnt egy ilyen sztori. A helyzet a következő: az anya kiviszi külföldre (nem szomszéd országba) a még kicsi gyereket. Onnantól kezdve a láthatást nyilván nagyon ritkán lehet megoldani, hiszen anyuka azért megy ki, mert itt nem talál megfelelő állást. Barátnőm szerint ez tök jó lenne a gyereknek, mert megtanulna egy idegen nyelvet, és mégis csak külföldön élhetne, ami milyen jó. És ha már a párom elhagyta a gyerek anyját, akkor ezzel számolnia kellett, hogy így a gyerekéről is lemond. Én ezt úgy látom, hogy a párját hagyta csak el, ez nem vonja magával azt, hogy a gyerekét is. És az, hogy megtanul perfektül egy idegen nyelvet, nem pótolhatja az apát. Mert bár gyerektartást fizetnie kell akkor is, azért talán egy apa nemcsak pénzmagnak van tartva. Meg a mai világban nem elég mondjuk 22 éves koráig "pénzelni" a gyerekünket, de az apa miért támogatna egy olyan gyereket, akit alig látott, talán egy idő után el is hidegülnek egymástól. Vagy attól még hogy a gyereke, kötelessége anyagilag később is támogatni? Szóval szerintetek mi a fontosabb? A külföldi jó élet (már ha egyáltalán), vagy egy apa, akire lehet számítani? Mi a véleményetek egy ilyen helyzetről?

2013. júl. 1. 20:22
1 2 3
 11/26 A kérdező kommentje:
Mint írtam, ez egy elméleti kérdés! Nem kell mindent tudni, hogy érdemben lehessen válaszolni. Próbáljátok meg azt a helyzetet elképzelni, amikor az apa tényleg foglalkozik a gyerekével, és anya elviszi nem szomszédos országba(vagy akár fordított felállás is lehet, bár nyilván az a ritkább). Nyilván akkor van láthatás, de sokkal kevesebb. Egyesek már azt sem tartják apának, aki csak kéthetente hétvégén viszi el a gyerekét. A gyerek azzal jár jobban, hogy külföldön több lehetősége lesz (már ha lesz), és megtanul egy idegen nyelvet, vagy ha van egy megbízható apja?
2013. júl. 1. 20:51
 12/26 anonim ***** válasza:

Hát én nem, nem tartom apának azt aki kéthetente elviszi magához, amugy meg fizet és lényegében ki is merült a dolog. Ennél azért sokkal de sokkal több dolog van egy gyerekkel kapcsolatosan. Napi szintű tanulás, órákra készülés, reggel vinni este hozni különórák. Hát aki csak kéthetente viszi el két napra az nagyon benne van valóban....

De akkor nyugodtan fordítsd meg a kérdést ha a párod kapna egy jól fizető állást külföldön Ő kimenne? És szintén ritkábban látná a gyerekét azért hogy mondjuk pl. te meg Ő családot alapítsatok? Így azért már mindjárt más a helyzet.

Ilyen nincs hogy jobban jár...ha kell a megélhetéshez és a jobb jövőt biztosítja az anya és gyereke számára akkor miér ne mennének? Pláne ha az apa nincs eleresztve anyagilag. Egyébként meg már a mai világban ott az internet a skype, a telefon szóval lehet szorosan tartani a kapcsolatot....attól még nem kell elszakadnia az apjától.

Az egyébként biztos hogy a gyerek jövendő életében elég nagy plusszal indulhat ha van egy jó pár éves külföldi tapasztalata....ha még olyan szakmát is választ hozzá csoda jól boldogulhat. Ám apuka ezt is mérlegelhetné hogy nem azért van kivíve a gyereke hogy konkrétan tőle szakítsák el hanem hogy jobban boldoguljanak.

2013. júl. 1. 21:13
 13/26 anonim ***** válasza:
A kulfoldon szerzett tapasztalattal es lehetőségekkel jár jobban. Apuka bármikor meg gondolhatja magat es kilép az életéből. Anyuka meg nyilván azért megy kulfoldre a gyerekkel, mert itthon nem tudja eltartani. Apuka dupla tartasdijat fizetne esetleg, hog maradjanak?
2013. júl. 2. 07:55
 14/26 anonim ***** válasza:

miért kéne választani a külföldi jó élet és az apa között, akire lehet számítani? akkor igazán jó apa egy apa, ha a gyermeke azok után is számíthat rá, hogy külföldre költöztek. számíthat rá, hogy ha hazamennek 1-2 hétre, apa rááldozza az idejét, örül neki, és még tudat alatt sem kelt lelkiismeret furdalást a gyerekben, amikor az visszamegy. számíthat rá a sulis nyári szünetben és majd felnőtt korában is, ha valamiért visszaköltözne egy időre a hazájába. mérhetetlen önzésnek tartom az apák felháborodását, amikor a volt feleségük külföldre költözne a gyerekekkel. csak akkor érteném meg az apai ellenkezést, ha a gyerek könyörögve kérné az anyját/apját, hogy maradjanak.

az pedig még elkeserítőbb, amikor az apák "leveszik a kezüket" a külföldre költözött gyerekekről. mondván hogy onnantól nincs kapcsolatuk, mégis mit mondhatnának egymásnak, és miért támogasson egy szinte idegen gyereket. megkockáztatom a feltételezést, hogy sok apának (tisztelet a kivételnek) még kényelmes is, mert úgy vethetik le a felelősség terhét magukról, hogy közben eljátszhatják az áldozat szerepét is.

pedig egy gyermekeitől távol élő apa is lehet biztos pont a gyermeke életében. akiknek ez nem megy, azok közül sokan akkor sem lennének biztos pontok, ha kéthetente elvinnék állatkertbe és moziba a sarjat.

azt tapasztalom, hogy az apák mintegy mantrát mondogatják folyton saját megnyugtatásukra: "a válással nem a gyereket hagytam el!" de mikor a gyerek külföldre költözik az anyjával, már hiába mondogatja, nincs többé a láthatásoknak az a rendszere, ami leplezze a valóságot: a család szétszakadt, valójában már a válás óta nem család a család, és már soha nem is lesz az. akárki hibájából is történt. ha a párod hagyta el az anyát, akkor valahol igaza van a barátnődnek: bármennyire is próbálja gondoskodás mögé bújtatni a tényt, valójában a gyerekeket is elhagyta. és ekkor fellángol az apai büszkeség, hogy "hiszen akkor is én vagyok az apjuk ezeknek a gyerekeknek!", és úgy igyekeznek bizonygatni apai rátermettségüket, mint egy házasságban élő családapa még soha (mert neki nem volt rá szüksége). csakhogy itt a gyerek érdekei már rég elvesztek. az apa, aki be akarja bizonyítani, hogy nélküle nem élet az élet a gyerekei számára (pl. külföldön), épp annyira helytelenül és önzően cselekszik, mint egy anya, aki nem tűri, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az apjukkal vagy annak új nőjével.

szerintem egy apának el kell engedni ilyen esetben az anyát és a gyerekeket, méghozzá úgy, hogy azok továbbra is számíthassanak rá. akkor is, ha egy éve nem látták egymást. persze megértem, hogy ez rossz lehet. de egy szülőnek sokszor kell nehéz döntéseket meghoznia a saját érdekeiről lemondva.

2013. júl. 2. 10:18
 15/26 A kérdező kommentje:

Én akkor sem értek egyet Veletek. Amikor az anyja kiviszi külföldre, akkor nemcsak az apától fosztja meg a gyerekét, hanem a többi családtagtól is, nagyszülőktől, unokatestvérektől, nagybácsiktól, nagynéniktől, esetleg féltestvértől, akiket 1-2 hetes otthon tartózkodás során nem lehet mind érdemben meglátogatni. Sztem az anya az önző, mert nem képes itthon boldogulni, ezért a gyerekét megfosztja egy csomó szerető embertől, és kiviszi egy teljesen idegen környezetbe. Akkor ha már ennyire nem képes eltartani, akkor adja oda apának, ő meg menjen külföldre, ha akar.

Amúgy sztem egy válás igenis szolgálhatja a gyerek érdekeit. Ha már anyuka és apuka nem tudják együtt folytatni, a gyereknek az sokkal rosszabb, ha együtt maradnak, mintha elválnak útjaik. Én is elvált szülők gyereke vagyok.

2013. júl. 3. 08:20
 16/26 anonim ***** válasza:

Szerintem meg nem érted a lényeget...

De látom neked sem lehet megmagyarázni, ha hárman írjuk akkor sem.

Ebben az esetben te meg a párod végtelenül önzők vagytok, és azt hiszitek hogy ha 2 hetente elviszitek a gyereket akkor ti megtettetek mindent. Aztán ha a párod munkanélküli lesz akkor majd az lesz a baj hogy anyuka a nyakatokra jár a gyerektartásért ti meg sírtok hogy nincs miből...

na ez az önzőség mérhetetlen magas foka. Nem elég hogy a párod otthagyta Őket még ezzel is keserítsétek meg a dolgát....

2013. júl. 3. 08:24
 17/26 anonim ***** válasza:

Azt meg fel kéne fogni hogy nincs megfosztva semmitől csak ritkábban látja Őket. Miért egyébként a hétköznapokban amikor mindennap a suliba van meg különórákon akkor naponta találkozik az egész rokonsággal nem?

Tök rosszul látod az egészet

2013. júl. 3. 08:25
 18/26 anonim ***** válasza:
Nem hinnem, hogy onzo lenne az az anya, aki a gyereke erdeket nezi. Marpedig a gyereknek inkabb az az erdeke, hogy legyen mit ennie, minthogy kethetente x idot az apjaval toltson.
2013. júl. 3. 08:54
 19/26 A kérdező kommentje:
Mert az nem önzőség, hogy anya magának követeli a gyereket a bíróságon, aztán nem is tudja eltartani? Ja, igen, az nem az, mert ő az anyja, az ő tulajdonát képezi a gyerek, apa csak megcsinálni kellett. Az apa nem azért viszi kéthetente hétvégén, mert nem akarja többször, hanem mert a bíróság csak ennyit ítélt, és az anyának esze ágában sincs gyakrabban odaadni! Lehet, hogy elfogult vagyok az apával szemben, de azért Ti sem vagytok semmik! Anya mindent megtehet a gyerekkel, hurcibálhatja ide-oda, kénye-kedve szerint, mikor, hol tud megélni, mindenki más le van sz*rva...
2013. júl. 3. 12:19
 20/26 anonim ***** válasza:
Majd te is igy látod, ha lesz gyereked.
2013. júl. 3. 12:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!